Lifestyle|19.02.2024 15:00

Κώστας Χατζής για Νταλάρα: «Πόσο έχει προσφέρει στον πολιτισμό;» - Η τσιγγάνικη καταγωγή και ο ρατσισμός που βίωσε

Newsroom

Καλεσμένος στην εκπομπή «Τετ α Τετ» βρέθηκε ο Κώστας Χατζής, ο οποίος έδωσε μία εφ' όλη της ύλης συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, ο αγαπημένος τραγουδιστής μίλησε για τον χαμό που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιώργου Νταλάρα, υπενθυμίζοντας το σημαντικό του έργο στον χώρο του πολιτισμού.

«Μην μπερδεύουμε τη διαφήμιση, το θέμα είναι όμως πώς την κάνουμε. Εγώ δεν παρακολουθώ καθόλου την αγορά, ξέρω όμως πόσο έχουν συμβάλει πάρα πολλά άτομα μέσα στον χώρο του πολιτισμού. Ξεχνάμε κάποια πράγματα. Τι έχει κάνει ο Νταλάρας; Εχουμε ξεχάσει; Ξέθαψε όλους τους λαϊκούς τραγουδιστές και τους έφερε πάλι στην επιφάνεια. Πόσο έχει προσφέρει λοιπόν στον χώρο του πολιτισμού; Τώρα μην τον κατηγορούμε, μην κάνουμε κάτι τέτοια πράγματα» δήλωσε, αρχικά, ο Κώστας Χατζής.

«Επειτα υπάρχουν παρουσιαστές και δημοσιογράφοι που έχουν προσφέρει και επιμένουν να προσφέρουν. Δεν ξέρω όμως τώρα, δεν το παρακολουθώ. Δεν παρακολουθώ καθόλου την αγορά. Εμένα με ενδιαφέρει πόσο μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι μέσα στο σύστημα αυτό» πρόσθεσε.

«Εσάς σας έκαναν ποτέ πρόταση για κάποια διαφήμιση, για να χρησιμοποιήσουν το πρόσωπο σας;» ρώτησε ο παρουσιαστής και ο Κώστας Χατζής απάντησε: «Όχι, έχω τις απόψεις μου αλλά μπορεί να μην μπορώ να τις νικήσω. Μπορώ όμως κάτι να καταφέρω. Επειδή καμιά φορά λέμε για "αυτό που βρήκαμε". Ωραία, βρήκαμε τη φουστανέλα και τα τσαρούχια και μαγειρεύαμε με τα καυσόξυλα αλλά βλέπεις ότι σήμερα έχουμε ηλεκτρική κουζίνα και ψυγεία. Γιατί δεν κρατάμε δηλαδή αυτά που βρήκαμε; Αρα, λοιπόν, και σήμερα υπάρχει μια αλλαγή αλλά κάνουμε τα ίδια πράγματα».

«Ο Ελληνας είναι ρατσιστής»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο τραγουδιστής αναφέρθηκε στην τσιγγάνική του καταγωγή και τον ρατσισμό που βίωσε. «Ανήκω στους περιθωριακούς. Σαν τσιγγάνος πέρασα πάρα πολύ δύσκολα γιατί δεν γεννήθηκα μέσα στη φυλή, γεννήθηκα μέσα σε Ελληνες. Οταν πήγα σχολείο ένιωσα ότι ανήκω στους περιθωριακούς. Είμαι από Λιβαδειά και εκεί είναι τέσσερα σχολεία. Οταν πήγα σχολείο και με έβριζαν, τους χτυπούσα. Με έδιωξαν από το πρώτο, πήγα στο δεύτερο, στο τρίτο, στο τέταρτο και μετά ξανά στο πρώτο που έβγαλα την έκτη» δήλωσε ο ίδιος.

«Πάντοτε ήμουν απαγορευμένος. Μετά από 68 χρόνια επέτρεψαν να μου δώσουν το Ηρώδειο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω καριέρα στο εξωτερικό. Αν κάτι πέτυχα είναι η αγάπη που ένιωσα από τον Ελληνα θα ήταν κρίμα να φύγω και να πάω έξω και μ' ένα αεροπλάνο να πάω να μαζεύω λεφτά. Ο Ελληνας είναι ρατσιστής αλλά όχι με επίγνωση. Το "γύφτος" σταμάτησε να με ενοχλεί, όταν άρχισα να διαβάζω» πρόσθεσε. 

«Η πολιτεία δεν έσκυψε ποτέ πάνω από τους τσιγγάνους. Γιατί όλες οι φυλές, οι Ερυθρόδερμοι, οι νέγροι, οι Ασιάτες, οι Πόντιοι είχαν ηγέτες και μπορούσαν να βοηθηθούν να μην κλέβουν, να μην ασχολούνται με τα ναρκωτικά. Τους χάρισαν τα γκέτο. Για παράδειγμα, ο χώρος αυτός έχει δέκα ευρώ, φέρνεις του γύφτους εδώ, υποβαθμίζεται και το αγοράζεις με 0,50 λεπτά. Τους διώχνεις και το πουλάς με 1.000 ευρώ. Τους πήγαν στα Πετράλωνα, αξιοποιήθηκαν τα Πετράλωνα, τους πήγαν στην Αγία Βαρβάρα, αξιοποιήθηκε η Αγία Βαρβάρα και τους πήγαν στο Ζεφύρι. Αν μπεις στα γκέτο κινδυνεύεις. Γιατί τους αφήνουν να κάνουν όλες τις μορφές των εγκλημάτων;»

ειδήσεις τώραΓιώργος ΝταλάραςΚώστας Χατζήςτραγουδιστήςρατσισμός