Lifestyle|03.04.2019 15:50

Γιώργος Νταλάρας: Η κόντρα με Τζίμη Πανούση και η έκπληξη από Κατερίνα Στανίση (vid)

Newsroom

Καλεσμένος στην εκπομπή «Βινύλιο» του Αντώνη Κανάκη ήταν το βράδυ της Τρίτης (2/4) ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος ερμήνευσε live μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του, ενώ μοιράστηκε με το κοινό μνήμες, ιστορίες και συναισθήματα. Παρέα στο στούντιο βρέθηκε και ο γνωστός δημοσιογράφος και εικαστικός Θανάσης Λάλας, ο οποίος έχει επιμεληθεί τη βιογραφία του τραγουδιστή, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο « …και το καλοκαίρι κρυώνω!» (Εκδόσεις Αρμός)

Ο Γιώργος Νταλάρας, μεταξύ άλλων, συγκινήθηκε με τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη για το πρόσωπό του: «Εγώ προσωπικά του οφείλω πολλά και θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, γιατί βρήκα στο πρόσωπό του (του Νταλάρα) τον συνεχιστή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον εμψυχωτή της λαϊκότροπης πλευράς της μουσικής μου». Ο Νταλάρας μίλησε και για την κόντρα του με τον Τζίμη Πανούση: «Λυπήθηκα πολύ όταν πέθανε, λυπήθηκα. Ο Δημήτρης Πανούσης είναι Μικρασιάτης, είναι δικός μας. Μπορεί να έκανε κάτι παραπάνω, εγώ πίστευα από έναν άνθρωπο τόσο έξυπνο ότι θα διαλέξει ένα άλλο πρόσωπο να κάνει την πλάκα του. Λάθος πρόσωπο βρήκε, εμένα βρήκες; Αφού με βλέπεις ότι είμαι "κολώνα" εκεί, δεν κουνιέμαι με τίποτα. Τι πας να κάνεις; Έκανε τη δουλειά του, αλλά δεν είναι ο μόνος. Και άλλος από τη Μικρά Ασία έκανε κακή δουλειά».

Και συνέχισε λέγοντας: « Η διαδικασία ήταν άσχημη, ήταν για μένα μια παρεξήγηση. Το είπε ήδη αυτό ο Κραουνάκης, ο οποίος κάποια στιγμή παρασύρθηκε κι εκείνος, άρχισε να μιλάνε όλοι για την Κύπρο και παρασύρθηκε κι εκείνος. Και κάποια στιγμή πέρασε ο καιρός και λέει "ήταν μια παρεξήγηση". Όλα γύρω μας είναι λίγο θολά. Ξέρετε πόσοι καλλιτέχνες όταν ετοιμάζονται να κάνουν συναυλίες λένε ψέματα; Και άνθρωποι σπουδαίοι. Ονόματα τεράστια. Και λένε θα κάνω "αυτό και θα πάνε τα λεφτά εκεί" και δεν το κάνουν δυστυχώς», είπε ο Γιώργος Νταλάρας στη συνέντευξή του στο Βινύλιο και τον Αντώνη Κανάκη.

 

Ο Νταλάρας μίλησε και για τα όσα λέγοντας για τα χρήματα που πήρε από εμφανίσεις του στην Κύπρο: «Είμαι περήφανος που όλα τα σχολεία στην Κύπρο μαθαίνουν τα τραγούδια αυτά. Έχεις μερικούς που λένε ο Νταλάρας βγάζει λεφτά από την Κύπρο. Τόσο δειλοί είναι κρύβονται πίσω από το χιούμορ, και δεν λέει κανείς έχουμε μια απόδειξη έναν κύριο "τάδε" μάς είπε ότι πήρες μια πεντάρα. Είναι ενοχλητικό για τη χώρα. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι».  

Έκπληξη στο στούντιο ήταν η παρουσία της Κατερίνας Στανίση, που θύμισε στο κοινό την πρεμιέρα του «Βινύλιου» όπου η Πάολα βρέθηκε στο στούντιο σαν έκπληξη στον Διονύση Σαββόπουλο. Η Στανίση, δεκαετίες πριν την πρώτη τους συνάντηση, παραδέχτηκε ότι για τον Νταλάρα και από την... Κίνα θα ερχόταν για να τραγουδήσει. Μαζί ερμήνευσαν το «Φύγε κι Άσε με» σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Πάνου Γαβαλά. Μηνύματα αγάπης και αφιερώσεις καρδιάς έστειλαν οι: Γιώργος Κιμούλης Μιχάλης Χατζηγιάννης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Γιάννης Μπουτάρης, Αρετή Κετιμέ.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για τον Γιώργο Νταλάρα 

«Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ένας κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής, συνεχιστής της "σχολής" Καζαντζίδη-Μπιθικώτση. Φορτώθηκε ο ίδιος αυτόν τον βαρύ τίτλο που, όμως, κατάφερε να τον αναδείξει και να τον διατηρήσει στην κορυφή τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αντίθεση -ή μάλλον συμπληρωματικά- με τους δυο δασκάλους του ασχολήθηκε με όλο το εύρος της ζωντανής λαϊκής μας μουσικής. Τραγουδώντας την ποίηση του Παπαδόπουλου, του Ελευθερίου, του Τριπολίτη, του Γκάτσου, του Ρίτσου, του Σεφέρη και τόσων άλλων, προσέφερε με την φωνή του, την ευαισθησία του και την μουσικότητα της ερμηνείας του μεγάλη υπηρεσία. Δύναμη, λάμψη και πλατιές διόδους πρόσβασης στο μεγάλο κοινό. Σ' αυτή την επανάσταση της έντεχνης λαϊκής μουσικής αναδείχθηκε σε έναν Απόστολο βάζοντας το δικό του αποτύπωμα στο παρόν και στο μέλλον αυτής της προσπάθειας, με στόχο πάντοτε, αυτή η εξέλιξη της ελληνικής μουσικής να παραμένει πιστή στις ρίζες της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης όπως την διαμόρφωσαν ο Βαμβακάρης και η Σχολή Τσιτσάνη. Εγώ προσωπικά του οφείλω πολλά και θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, γιατί βρήκα στο πρόσωπό του κυρίως τον συνεχιστή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον εμψυχωτή της λαϊκότροπης πλευράς της μουσικής μου.»

Αντώνης ΚανάκηςΤζίμης ΠανούσηςΓιώργος Νταλάραςβινύλιο