Lifestyle|12.11.2018 12:55

Φιόνα Γεωργιάδη: «Αν κάποιος είναι ταλαντούχος θα φανεί...»

Αλέξης Μίχας

H ηθοποιός αποκαλύπτει πώς ήρθε η πρόταση για τον ρόλο της «Άννας» στη σειρά του Open, μιλά για τη διαχείριση της απότομης δημοσιότητας λόγω της συμμετοχής της στο «Μπρούσκο» και καταθέτει την άποψή της για όσους παίζουν σε σίριαλ χωρίς να έχουν σπουδάσει υποκριτική.

Θα ξεκινήσω με τον «Πρίγκιπα της φωτιάς». Πώς ήρθε η πρόταση για τον ρόλο της Άννας; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αποδεχθείς τον ρόλο;

Ο Χρήστος Δήμας μού έκανε την πρόταση για τον «Πρίγκιπα της φωτιάς». Ο Χρήστος είναι ένας κινηματογραφικός σκηνοθέτης που ανυπομονούσα να γνωρίσω επί το έργον. Επίσης, ο Γιώργος Κυρίτσης, που υπογράφει το σενάριο, έχει τόσο επιτυχημένη πένα, που τους θεώρησα δυνατό δίδυμο επιτυχίας. Το γεγονός ότι το καστ αποτελείται από πολύ έμπειρους, καταξιωμένους θεατρικούς ηθοποιούς ήταν πολύ βασικός λόγος που με έκανε να αποδεχτώ ως μεγάλη τιμή αυτή την επαγγελματική πρόταση. Είχα συνεργαστεί στην ταινία «Success Story» σε σκηνοθεσία Νίκου Περάκη με την εταιρεία παραγωγής View Master Films, οπότε υπήρχε ήδη σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης.

Η Άννα είναι ένα κορίτσι με τραγικό παρελθόν, πολλά μυστικά, αλλά και έντονο το στοιχείο της εκδίκησης. Υπάρχουν στοιχεία του δικού σου χαρακτήρα που ταυτίζονται με αυτά της ηρωίδας που υποδύεσαι;

Η ηρωίδα μου δεν πιστεύει πια στα παραμύθια. Όμως, ένα κομμάτι του εαυτού της παραμένει παιδικό, αθώο και γεμάτο ελπίδες. Νομίζω ότι κι εγώ διατηρώ αναλλοίωτο ένα τέτοιο κομμάτι μέσα μου. Βέβαια, οι εμπειρίες της ζωής της Άννας είναι τόσο δραματικές, που έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να λυτρωθεί ψυχικά. Επίσης, έχει έντονο το στοιχείο της εκδίκησης, κάτι που δεν μπορώ να σου πω ότι αναγνωρίζω στον εαυτό μου. Η φιλοσοφία μου στη ζωή είναι η απομάκρυνση όταν κάτι με πληγώνει ουσιαστικά, όχι η εκδικητικότητα.

T

Θέλω να έρθουμε λίγο στα προσεχώς της σειράς. Η Άννα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον Μίλτο και τον Λαέρτη. Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα;

Η Άννα για πρώτη φορά γνωρίζει την αγάπη μέσω της σχέσης της με τον Μίλτο. Έπειτα με τη γνωριμία της με τον Λαέρτη βιώνει την έλξη ενός μεγάλου έρωτα. Γι’ αυτό είναι σε τόσο μεγάλη σύγχυση! Μένει να δούμε ποιος θα είναι τελικά ο πρίγκιπας του παραμυθιού της.

Η Άννα θα παρεκκλίνει από τον αρχικό στόχο της εκδίκησης ή τα πάντα περιστρέφονται αποκλειστικά και μόνο γύρω από αυτό;

Η Άννα ξεκινά για να εκδικηθεί για τα όσα στερήθηκε, όμως η ζωή τής επιφυλάσσει εκ νέου εκπλήξεις, κάποιες ευχάριστες και κάποιες δυσάρεστες, με αποτέλεσμα η ίδια να βρίσκεται συχνά σε νέα διλήμματα.

Θέλω να μου περιγράψεις πώς είναι το κλίμα στα γυρίσματα.

Ξέρεις, σε ένα καθημερινό σίριαλ οι ρυθμοί του γυρίσματος είναι πιεστικοί. Επειδή, όμως, όλοι οι συντελεστές είναι έμπειροι επαγγελματίες και έχουν πάθος για τη δουλειά τους, υπάρχει αίσθημα δημιουργίας. Είναι εντυπωσιακό ότι τόσο το καστ όσο και το συνεργείο απαρτίζονται από ανθρώπους με καλούς χαρακτήρες, γι’ αυτό το κλίμα είναι ευχάριστο!

T

Έγινες ευρύτερα γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό από τον ρόλο της «Άλκηστης» στο «Μπρούσκο». Σε τρόμαξε ή σε άγχωσε τότε η απότομη δημοσιότητα;

Η τηλεόραση, όπως λέει και μια φίλη μου ηθοποιός, είναι «σαν πανηγύρι». Όσο προβάλλεσαι, το φαινόμενο της δημοσιότητας γίνεται εντονότερο. Μετά καταλαγιάζει! Πάντως ναι, μου είχε κάνει εντύπωση τότε καθώς έμενα τον πιο πολύ καιρό στην Κύπρο, οπότε δεν είχα εικόνα της απήχησης του σίριαλ στην Ελλάδα. Έτσι, όταν επέστρεψα, έβλεπα ανθρώπους να με δείχνουν και να σιγοψιθυρίζουν και ένιωθα ότι με παρατηρούν. Μου φαινόταν και λίγο αστείο! Ευτυχώς είναι κάτι με το οποίο εξοικειώνεσαι και τελικά, κατά κάποιον τρόπο, το ξεχνάς. Άλλωστε, είναι σημάδι του ότι η δουλειά σου γίνεται αποδεκτή, πράγμα που είναι μόνο θετικό!

Ακούστηκε πως πέρυσι απέρριψες πρόταση του Ανδρέα Γεωργίου για να ενταχθείς στο καστ του «Τατουάζ». Ισχύει αυτό;

Όχι, δεν ισχύει. Άλλωστε όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα του «Τατουάζ», εγώ ήμουν ακόμα σε γυρίσματα για την ταινία μεγάλου μήκους του Νίκου Περάκη, «Success Story».

Με σπουδές Νομικής μετακινήθηκες στην υποκριτική τέχνη. Πώς προέκυψε όλο αυτό;

Μετά το μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο, ωρίμασε μάλλον ο χαρακτήρας μου και ένιωσα ως γνήσια ανάγκη μου να αφοσιωθώ στις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις. Πάντως δεν είναι κάτι που προέκυψε έτσι ξαφνικά, γι’ αυτό αναφέρθηκα στην ωρίμανση του χαρακτήρα παραπάνω. Στα 11 μου χρόνια έπαιξα στην πρώτη μου θεατρική παράσταση στο πλαίσιο σχολικής εκδήλωσης στο Θέατρο Αναβρύτων και θυμάμαι ακόμα την πρωτόγνωρη ευφορία που βίωσα επί σκηνής –  έκτοτε λοιπόν την αναζητούσα. Hμουν σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις στο σχολείο και, γενικώς, μέχρι τα 23 ασχολούμουν ερασιτεχνικά με την υποκριτική και τον χορό παράλληλα με τις νομικές σπουδές. Έπαιρνα μαθήματα αυτοσχεδιασμού και τραγουδιού στο Θέατρο των Αλλαγών.

T

Τα πρώτα σου βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο τα έκανες στη Νέα Υόρκη. Πώς προέκυψε η μετακόμισή σου εκεί και γιατί στη συνέχεια επέστρεψες στην Ελλάδα;

Αφού πέρασα τις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και έκλεισε αυτός ο κύκλος, πήγα στη Νέα Υόρκη, όπου φοίτησα στη δραματική σχολή της Uta Hagen, HB Studio. Εκεί έπαιξα σε πολλές Off Broadway παραστάσεις με τελευταία τη διασκευή του θεατρικού έργου «Μυστήριος κύριος Love» στο κοινό της ομογένειας. Επέστρεψα για 2 μήνες στην Ελλάδα με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ στον Όλυμπο της Αθηνάς Κρικέλη, και τελικά οι προτάσεις για δουλειά με κράτησαν στη χώρα μας. Φαντάσου, είχα εισιτήριο επιστροφής για Νέα Υόρκη, το οποίο δεν χρησιμοποίησα, μέχρι πρότινος που πήγα προσκεκλημένη του New York Greek Film Festival. Τα πράγματά μου τα είχα μέχρι πρόσφατα σε μια αποθήκη στο Μανχάταν. Επιτέλους, τα έφερα πίσω! (γέλια)

Αμφιταλαντεύτηκες ποτέ για τη συγκεκριμένη απόφαση; Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκες να εγκαταλείψεις την υποκριτική και να επιστρέψεις στη δικηγορία;

Γοητεύομαι ακόμα όταν διαβάζω νομικοπολιτικά νέα ή όταν τύχει να βρεθώ για λόγους γυρίσματος μέσα σε δικαστική αίθουσα. Πιο πολύ το σκέφτομαι (γι’ αυτό και το διερευνώ)  σαν έναν ακόμα ρόλο, αυτόν του δικηγόρου ή μάλλον του δικαστή, γιατί για εκεί προσανατολιζόμουν όσο ήμουν ενεργή στα νομικά. Δεν μπορώ να σου πω ότι αμφιταλαντεύομαι, απλώς δεν το μετανιώνω που σπούδασα νομικά πριν ασχοληθώ αποκλειστικά με την υποκριτική! Θεωρώ ότι με διαμόρφωσε ως άνθρωπο και το background μού δίνει μια αίσθηση ασφάλειας.

Αν ερχόταν μια καλή επαγγελματική πρόταση από τη Νέα Υόρκη θα μετακόμιζες μόνιμα εκεί;

Η δουλειά μας είναι νομαδική εκ φύσεως, επομένως μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση, ιδίως σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη, που την ξέρω καλά και την αγαπώ, θα ήταν πάντα δελεαστική.

Μια καριέρα σε διεθνές επίπεδο είναι μέσα στα όνειρά σου;

Με ενδιαφέρει η επαφή με το εξωτερικό και τη διατηρώ, έχω ατζέντη στο Λος Άντζελες με την οποία έχω συχνή επικοινωνία. Γενικώς, μου αρέσει η ανταλλαγή ερεθισμάτων με άλλους λαούς πέραν των δικών μας συνόρων, πόσω μάλλον σε ό,τι αφορά την τέχνη.

T

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση -κυρίως στις καθημερινές σειρές- να έχουν ρόλους πρωταγωνιστικούς ή δευτερεύοντες και πρόσωπα που δεν είναι ηθοποιοί. Εσύ συμφωνείς με αυτή την πρακτική;

Όσο δεν κάνω κάστινγκ η ίδια, νομίζω ότι δεν είναι η θέση μου να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Προσωπικά, δεν το θεωρώ πάντως απειλή γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος έτσι κι αλλιώς. Εκτιμώ, όμως, περισσότερο ανθρώπους που αποφασίζουν να εξελιχθούν πάνω στο αντικείμενό τους, είτε μελετώντας οι ίδιοι είτε με τη βοήθεια σεμιναρίων-coaching αλλά και προσωπικής καλλιέργειας, γιατί νιώθω ότι σέβονται την ευθύνη της δημιουργικής τέχνης της υποκριτικής. It takes talent (χρειάζεται ταλέντο) έλεγε η Uta Hagen, τη σχολή της οποίας τελείωσα στην Αμερική, επομένως όποιος είναι ταλαντούχος θα φανεί και θεωρώ ότι τελικά η διάρκεια δείχνει τις δυνατότητες όλων μας.

Υπάρχει επίσης και η τάση αρκετοί ηθοποιοί να δοκιμάζονται σε ρόλο παρουσιαστή. Εσύ θα τολμούσες κάτι αντίστοιχο;

Αναλόγως του περιεχομένου της εκπομπής!

Ποια προγράμματα παρακολουθείς φέτος στην τηλεόραση;

Αν σου πω ότι με τον ρυθμό των γυρισμάτων μας, δυστυχώς, δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ τηλεόραση; Μόνο τις σκηνές μας από τον «Πρίγκιπα της φωτιάς» βλέπω συνήθως στο Open Web TV. Α! Έχω δει ένα επεισόδιο από το «Για πάντα παιδιά» και γέλασα πολύ!

Αν σου γινόταν πρόταση για συμμετοχή σου σε ριάλιτι επιβίωσης, θα τη σκεφτόσουν;

Δεν είναι κάτι που μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον έως τώρα.

T

Τι σε ευχαριστεί στον ελεύθερο χρόνο σου;

Με την κούραση των τελευταίων μηνών, σίγουρα ο ύπνος! Έπειτα, η χαλάρωση στο σπίτι με φίλους, ένα μάθημα pilates ή να χορέψω για να εκτονωθώ. Λατρεύω τη θάλασσα οπότε όσο μπορώ προσπαθώ να πηγαίνω κοντά της!

Η σχέση σου με τα social media πoια είναι;

Χαλαρή! Τα θεωρώ κομμάτι της δουλειάς μας, αλλά δεν μπορώ να σου πω ότι είναι το πιο δυνατό μου σημείο. Μου αρέσει η φωτογραφία, οπότε την αντιμετωπίζω δημιουργικά και λιγότερο ως μάρκετινγκ.

Έχεις ασχοληθεί και με το μόντελινγκ. Πόσο χρόνο αφιερώνεις καθημερινά στην εμφάνισή σου;

Στην προσωπική μου ζωή είμαι τόσο λειτουργική και πρακτική στο συγκεκριμένο θέμα που δεν νομίζω να φανταζόσουν ότι είμαι ηθοποιός. Μου αρέσει το bohemian chic, το άνετο και ιδιαίτερο ντύσιμο, αλλά επειδή, λόγω δουλειάς, ασχολούμαστε αρκετά με το μακιγιάζ και τα μαλλιά μας, εγώ επιλέγω στην προσωπική μου ζωή την άνεση και την ευκολία. Σε μια πιο ξεχωριστή περίσταση, θα αφιερώσω σίγουρα περισσότερη ώρα, αλλά μου αρέσει το πιο δυναμικό θηλυκό στιλ.

ΜπρούσκοΟ πρίγκιπας της φωτιάςΦιόνα ΓεωργιάδηOpen TV