Lifestyle|28.05.2019 17:29

Κώστας Τσάκωνας: Η αποκάλυψη για το δράμα του ηθοποιού που όλο γελούσε

Newsroom

Αποκαλύψεις για τα τελευταία χρόνια της ζωής του κωμικού ηθοποιού Κώστα Τσάκωνα έκανε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός, ο οποίος είχε συνεργαστεί αρκετές φορές με τον πρωταγωνιστή της θρυλικής κωμωδίας του 1981, «Μάθε παιδί μου γράμματα». Ο σκηνοθέτης περιγράφει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ηθοποιού στην Espresso και συγκλονίζει με τα λόγια του. Σε μια συγκινητική σκηνή από την τελευταία του ταινία και ενώ είχε καρκίνο, ο Τσάκωνας έπαιξε μαζί με την ηθοποιό Καίτη Παπανίκα, που επίσης υπέφερε από καρκίνο.

«Πέρασε μεγάλα δράματα στη ζωή του ο Κώστας. Ήταν και κωμικός και δραματικός ηθοποιός. Έκρυβε μέσα του το δράμα, γιατί η ίδια η ζωή του ήταν τραγικά δραματική» είπε ο γνωστός σκηνοθέτης και συνέχισε: «Έδινε γέλιο στον κόσμο, για να μπορεί να ξεφεύγει από τον δικό του Γολγοθά, που τον ανέβαινε καθημερινά λόγω του αδελφού του και άλλων καταστάσεων. Ήθελε να προσφέρει γέλιο στον κόσμο και το ένιωθε αυτό. Και βοηθούσε πολύ κόσμο. Ήξερε όλα τα ανέκδοτα που είχαν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και σε έκανε θέλοντας και μη να γελάσεις μαζί του».

Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε: «Ο Κώστας ακόμα και στις τελευταίες στιγμές του, όταν ο καρκίνος τον είχε καταβάλει πλέον, γελούσε. Και γελούσε πολύ, χωρίς να προσποιείται, παρόλο που ήξερε ότι έπασχε από καρκίνο. Σκέψου ότι λίγους μήνες προτού πεθάνει έπαιξε στη δική μου ταινία». «Σε ένα από τα γυρίσματα, όταν ήταν πολύ άρρωστος, τα οποία έγιναν πάνω στο βουνό, ήρθε και ήταν χάλια. Στη συγκεκριμένη σκηνή έπαιζε και η Καίτη Παπανίκα. Ήταν κι εκείνη χάλια από τον καρκίνο τότε. Έπεσε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και έδινε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Η εν λόγω σκηνή υπάρχει μέσα στην ταινία. Κλαίγαμε όλοι από συγκίνηση» πρόσθεσε ο Θόδωρος Μαραγκός.

Και κατέληξε με πόνο καρδιάς: «Όμως ο Κώστας πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη. Ήθελε πάντα να είναι αισιόδοξος. Όλο γελούσε».

Κώστας Τσάκωνας (Eurokinissi) -  Καίτη Παπανίκα

«Όλο γελούσε»: Το κινηματογραφικό πορτρέτο του ηθοποιού Κώστα Τσάκωνα

Η ταινία «Όλο γελούσε» καταγράφει το πέρασμα ενός καλλιτέχνη μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες της ζωής του κι από όλες τις κωμικοτραγικές καταστάσεις της εποχής του. «Έξι χρόνια στα συσσίτια, 6 χρόνια στη βιοπάλη, 6 χρόνια στις βαριές δουλειές, 6 χρόνια στις πιο βαριές δουλειές και τα υπόλοιπα 50 χρόνια έκανε τον κόσμο και να γελάει, αλλά και να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτόν, γιατί ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του!»

Ο πρόωρα χαμένος ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» που γύρισε το 1981 ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός. Η σχέση των δύο ανδρών είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν – με τον Τσάκωνα να παίζει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μαραγκού, το «Λάβετε Θέσεις», μια ταινία του 1973 που απέσπασε μια σειρά βραβείων και διακρίσεων στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφίας αλλά και Τιμητική Διάκριση). Ο Τσάκωνας, όμως, συνέχισε δίπλα στον Μαραγκό και στις δύο ταινίες που γύρισε ο σκηνοθέτης στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο («Από πού πάνε για τη χαβούζα», 1978 & «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», 1980).

Ο Κώστας Τσάκωνας έφυγε από τη ζωή το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβρη του 2018, ο Θόδωρος Μαραγκός ολοκληρώνει την ταινία-αφιέρωμα στον παλιό καλό συνεργάτη του με τον τίτλο «Όλο γελούσε». Το «Όλο γελούσε» συμμετείχε Τον Νοέμβριο του 2018 στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο γέλιου του κοινού και το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Κώστας Τσάκωνας – «Τον θάνατο και την εφορία δεν τα αποφεύγεις»

Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1943 στην Αθήνα. Σύμφωνα με το οικείο περιβάλλον του μέχρι και την τελευταία στιγμή αντιμετώπιζε την κατάσταση της υγείας του με το γνωστό χιούμορ που τον χαρακτήριζε.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso ο Κώστας Τσάκωνας είχε εξομολογηθεί: «Κάνω χημειοθεραπείες από πέρυσι το καλοκαίρι. Όμως δεν το βάζω κάτω. Το παλεύω γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή όλοι θα φύγουμε από τη ζωή. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Mε το γέλιο προσπαθώ να την παλέψω αλλιώς θα είχα “φύγει” προ πολλού. Να μη ζήσει άλλος τους δικούς μου πόνους. Είναι ανυπόφοροι. Θα το παλέψω όμως».

Φοίτησε στη «Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» του Λεωνίδα Τριβιζά και στη δραματική σχολή «Βεάκη». Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν σε μια ταινία μικρού μήκους του Κώστα Ζυρίνη. Στη συνέχεια έπαιξε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και στην τηλεόραση.

Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Μάθε παιδί μου γράμματα», όπου ο Κώστας Τσάκωνας υποδύεται τον γιο ενός καθηγητή (Βασίλης Διαμαντόπουλος) που παρά τις σπουδές του στο εξωτερικό κοντεύει να γίνει επαγγελματίας άνεργος από την στιγμή που επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ατάκα του «έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι στο γυμνάσιο κ.ο.κ.» έχει μείνει παροιμιώδης.

Ο μονόλογος του στην ταινία του 1981 είναι ακόμα επίκαιρος, εκεί όπου μιλάει για την αξιοποίηση του πλούτου της Ελλάδας, με τα χαρακτηριστικά λόγια: «Ένας βιομήχανος στο Λονδίνο, μου είπε ότι ο πλούτος της είναι η προίκα της καθυστερημένης Ελλάδας για τον γάμο της με την προηγμένη Ευρώπη. Σκέφτηκα τότε και είπα "τι πάει να κάνει αυτός, να τα βάλει με το κράτος;". Πού να ξέρω, όμως, ότι στην ουσία κράτος είναι αυτός». 

Κώστας Τσάκωνας