Lifestyle|05.11.2026 22:00

Met Gala 2027: Ανακοινώθηκε το νέο θέμα μετά την ακύρωση της έκθεσης για τον Τζον Γκαλιάνο

Newsroom

Το Ινστιτούτο Κοστουμιού του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης αποκάλυψε το νέο θέμα της μεγάλης ανοιξιάτικης έκθεσής του για το 2027, η οποία θα δώσει και την κατεύθυνση στο επόμενο Met Gala. Η έκθεση θα έχει τίτλο «extraORDINARY: Fashion and the Poetics of the Everyday», που αποδίδεται ως «Το εξαιρετικό μέσα στο συνηθισμένο: Η μόδα και η ποιητική της καθημερινότητας».

Αντί για περίτεχνες δημιουργίες υψηλής ραπτικής και εντυπωσιακές βραδινές τουαλέτες, αυτή τη φορά το ενδιαφέρον θα στραφεί σε ρούχα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε ντουλάπα. T-shirts, τζιν, φούτερ, αδιάβροχα και φουσκωτά μπουφάν θα αποτελέσουν αφετηρία για μια έκθεση που θέλει να εξετάσει πώς κάτι απολύτως συνηθισμένο μπορεί να αποκτήσει διαφορετική σημασία μέσα από τη μόδα.

Το Met Gala θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου 2027, ενώ η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 9 Μαΐου και θα παραμείνει στο μουσείο έως τις 9 Ιανουαρίου 2028.

Από το καθημερινό ρούχο στην πασαρέλα

Την επιμέλεια της έκθεσης αναλαμβάνει ο επικεφαλής επιμελητής του Costume Institute, Άντριου Μπόλτον (Andrew Bolton), μαζί με τη Στέφανι Κράμερ (Stephanie Kramer) και την Έμιλι Μουσάμπεν (Emily Musaben). Όπως εξήγησε ο Μπόλτον, στόχος είναι οι επισκέπτες να κοιτάξουν με διαφορετικό τρόπο αντικείμενα και ρούχα που χρησιμοποιούν καθημερινά και συχνά θεωρούν δεδομένα.

Η έκθεση θα κινηθεί σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη θα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι σχεδιαστές πήραν απλά κομμάτια της καθημερινής γκαρνταρόμπας και τα μετέφεραν στην πασαρέλα, αλλάζοντας τη γραμμή, τα υλικά ή τη χρήση τους.

Ένα τζιν, ένα απλό μπλουζάκι, ένα φούτερ ή ένα μπουφάν μπορεί να ξεκινά ως ένα απολύτως πρακτικό ένδυμα, όμως μέσα από τη ματιά ενός σχεδιαστή μπορεί να αποκτήσει διαφορετικές αναλογίες, υλικά και συμβολισμούς.

Η δεύτερη πλευρά της έκθεσης θα επικεντρωθεί στα ίδια τα υλικά. Χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και άλλα υλικά που συνήθως θεωρούνται απλά, φθηνά ή ακόμη και αναλώσιμα θα παρουσιάζονται μέσα από δημιουργίες που τα μετατρέπουν σε ενδύματα και αντικείμενα μόδας.

Έτσι, η έκθεση δεν θα εξετάζει μόνο τι φοράμε καθημερινά, αλλά και πώς κάτι που συναντάμε παντού γύρω μας μπορεί, μέσα από τον σχεδιασμό, να αποκτήσει εντελώς διαφορετική αξία.

«Δεν ήθελα να είναι ένα υποκατάστατο»

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή δεν ήταν εκείνο που είχε αρχικά σχεδιαστεί για την άνοιξη του 2027.

Το Costume Institute επρόκειτο να παρουσιάσει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον Τζον Γκαλιάνο (John Galliano). Μετά την ακύρωσή της, ο Άντριου Μπόλτον και η ομάδα του κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο πρότζεκτ μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο. «Ήταν πραγματικά σημαντικό να δημιουργήσουμε μια έκθεση που δεν θα ήταν απλώς μια παρουσίαση αριστουργημάτων ή κάτι που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε σχετικά εύκολα», ανέφερε.

Για τον ίδιο, το νέο θέμα έπρεπε να σταθεί αυτόνομα και να μη δίνει την εντύπωση μιας βιαστικής αντικατάστασης. «Αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα. Να καταλήξουμε σε μια ιδέα που δεν θα αποτελούσε απλώς υποκατάστατο της προηγούμενης. Και έπρεπε να έχει κάποια ουσιαστική σύνδεση με τη σύγχρονη εποχή», εξήγησε.

Μιλώντας στη Vogue, παραδέχτηκε επίσης ότι δεν είχε κάποιο «plan B» μετά την ακύρωση του αφιερώματος στον Γκαλιάνο. Εκείνο που ήθελε, όπως είπε, ήταν η καινούργια έκθεση «να είναι εξίσου απαιτητική, προκλητική και όμορφη με εκείνη που θα ήταν αφιερωμένη στον Τζον».

Η έκθεση για τον Τζον Γκαλιάνο που ακυρώθηκε

Μόλις έναν μήνα είχε μείνει στον δημόσιο χώρο η αρχική ανακοίνωση για τον Τζον Γκαλιάνο. Στις 31 Ιουλίου είχε γίνει γνωστό ότι η ανοιξιάτικη έκθεση του Costume Institute για το 2027 θα είχε τίτλο «John Galliano: Horizons» και θα παρουσίαζε μια μεγάλη αναδρομή στο έργο του σχεδιαστή.

Στις 31 Αυγούστου, όμως, το μουσείο και ο ίδιος ο Γκαλιάνο ανακοίνωσαν από κοινού ότι η έκθεση δεν θα πραγματοποιηθεί. Η σημασία της ήταν μεγάλη και για έναν ακόμη λόγο. Θα ήταν μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία του Costume Institute που μια έκθεση θα επικεντρωνόταν σε έναν εν ζωή σχεδιαστή.

Η πρώτη ήταν εκείνη για τον Ιβ Σεν Λοράν (Yves Saint Laurent) το 1983. Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2017, ακολούθησε η έκθεση για τη Ρέι Καβακούμπο (Rei Kawakubo), ιδρύτρια του Comme des Garcons. Ο Γκαλιάνο θα γινόταν έτσι ο τρίτος σχεδιαστής που θα αποκτούσε αυτή την ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του μουσείου.

Ο Τζον Γκαλιάνο υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που καθόρισαν την εικόνα της μόδας στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 1995 ανέλαβε τον Givenchy και δύο χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στον Dior, όπου παρέμεινε δημιουργικός διευθυντής έως το 2011.

Οι επιδείξεις του εκείνη την περίοδο έγιναν γνωστές για τη θεατρικότητά τους, τα περίτεχνα σκηνικά, τις ιστορικές αναφορές και τις εντυπωσιακές δημιουργίες υψηλής ραπτικής.

Η καριέρα του στον Dior έληξε απότομα το 2011, μετά τη δημοσιοποίηση περιστατικών στα οποία είχε κάνει αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια.

Έπειτα από αρκετά χρόνια μακριά από μεγάλους οίκους μόδας, επέστρεψε το 2014 ως δημιουργικός διευθυντής της Maison Margiela. Παρέμεινε στον παρισινό οίκο έως το 2024.

Τα περιστατικά που σημάδεψαν την καριέρα του

Η ανακοίνωση της αναδρομικής έκθεσης στο Met έφερε ξανά στο προσκήνιο όσα είχαν συμβεί το 2011. Εκείνη την περίοδο είχαν γίνει γνωστά περιστατικά με ρατσιστικές και αντισημιτικές προσβολές του σχεδιαστή στο Παρίσι.

Ιδιαίτερη έκταση είχε πάρει ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί σε εστιατόριο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο οποίο ο Γκαλιάνο ακουγόταν να δηλώνει ότι «αγαπά τον Χίτλερ». Τα γεγονότα οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από τον Dior και έπληξαν σοβαρά την καριέρα και τη δημόσια εικόνα του.

Ο ίδιος κρίθηκε αργότερα ένοχος στη Γαλλία για αδικήματα που σχετίζονταν με ρατσιστικές και αντισημιτικές προσβολές και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή.

«Ήταν κάτι αηδιαστικό αυτό που έκανα»

Ο Γκαλιάνο έχει αναφερθεί αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια στα συγκεκριμένα περιστατικά. Το 2024 βρέθηκε στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ «High & Low — John Galliano» του Κέβιν Μακντόναλντ (Kevin Macdonald), το οποίο εξετάζει τόσο την άνοδό του στην κορυφή της μόδας όσο και την πτώση που ακολούθησε.

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται πλάνα από τα περιστατικά του 2011, ενώ ο ίδιος καλείται να τα σχολιάσει. «Ήταν κάτι αηδιαστικό, κάτι αποκρουστικό αυτό που έκανα. Ήταν απλώς φρικτό», λέει.

Σε άλλο σημείο επιχειρεί να μιλήσει ευρύτερα για τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις. «Μπορώ να πω ότι δεν είμαι ρατσιστής, αλλά κάθε μέρα συνειδητοποιείς ότι όλοι μας είμαστε λίγο. Πρέπει, όμως, να αποβάλουμε αυτές τις αντιλήψεις και να συμπαθούμε τους μετανάστες. Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς. Ήμουν κι εγώ», αναφέρει.

Ο Γκαλιάνο γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ και μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία όταν ήταν παιδί.

Η απόφαση του Met να αφιερώσει ολόκληρη έκθεση στο έργο του προκάλεσε αντιδράσεις σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωσή της.

Η συζήτηση δεν αφορούσε την επιρροή του στη μόδα, η οποία είναι ευρέως αναγνωρισμένη, αλλά το κατά πόσο ένας τόσο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός θα έπρεπε να του προσφέρει μια τόσο μεγάλη τιμητική παρουσίαση, δεδομένων των περιστατικών του παρελθόντος.

Έτσι, το θέμα μετακινήθηκε γρήγορα πέρα από τα όρια της μόδας. Η συζήτηση αφορούσε πλέον τη σχέση ανάμεσα στο έργο ενός δημιουργού και στη δημόσια συμπεριφορά του, αλλά και το πώς οι πολιτιστικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με σοβαρές δημόσιες αντιπαραθέσεις. Λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθε η απόφαση της ακύρωσης.

«Αποφάσισα ότι το καλύτερο είναι να μην πραγματοποιηθεί»

Ο ίδιος ο Γκαλιάνο ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συζητήσεις με το μουσείο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή τη χρονική στιγμή. «Έπειτα από πολλή σκέψη και συζητήσεις με το Met και όλους τους εμπλεκόμενους, αποφάσισα, με μεγάλη θλίψη, ότι το καλύτερο είναι να μην πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή τη χρονική στιγμή», δήλωσε.

Στην ίδια ανακοίνωση επανήλθε στα γεγονότα του παρελθόντος και ανέφερε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για όσα είχε πει. «Εξακολουθώ να αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τον πόνο που προκάλεσαν τα λόγια μου στο παρελθόν, ιδιαίτερα για την οδύνη που προξένησα στην εβραϊκή και την ασιατική κοινότητα, και παραμένω βαθιά μετανιωμένος γι' αυτό», είπε.

Ο σχεδιαστής τόνισε ακόμη ότι, κατά τη δική του άποψη, η αποκατάσταση δεν μπορεί να προκύψει μέσα από μια μεγάλη έκθεση ή την αποδοχή ενός σημαντικού θεσμού. «Κατανοώ ότι η ουσιαστική εξιλέωση δεν επιτυγχάνεται μέσα από μια έκθεση, την αναγνώριση ενός θεσμού ή μια μεμονωμένη δημόσια χειρονομία. Είναι μια διαρκής ευθύνη, η οποία αποδεικνύεται μέσα από την προθυμία να ακούς, να μαθαίνεις και μέσα από τη συμπεριφορά σου με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Η Άννα Γουίντουρ στήριξε την απόφαση

Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης τοποθετήθηκε και η Άννα Γουίντουρ (Anna Wintour), η οποία εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο επίκεντρο της σχέσης ανάμεσα στη Vogue, το Costume Institute και το Met Gala.

Η Γουίντουρ χαρακτήρισε την απόφαση του Γκαλιάνο να ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί η έκθεση «πολύ γενναία». «Η απόφαση του Τζον να ζητήσει από το μουσείο να αναβάλει την έκθεση που θα ήταν αφιερωμένη στο έργο του είναι πολύ γενναία και δείχνει τον χαρακτήρα του», ανέφερε. «Πιστεύω ότι είναι η σωστή απόφαση και τόσο ο ίδιος όσο και το μουσείο έχουν την πλήρη υποστήριξή μου», πρόσθεσε.

Μετά την ακύρωση του «John Galliano: Horizons», το Costume Institute επέλεξε έτσι να κινηθεί προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Το «extraORDINARY» δεν θα βασιστεί σε έναν συγκεκριμένο σχεδιαστή ούτε σε μία περίοδο της ιστορίας της μόδας. Αντίθετα, θα ξεκινήσει από αντικείμενα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη στην ντουλάπα τους και θα εξετάσει πώς αυτά πέρασαν από την καθημερινότητα στις συλλογές μεγάλων δημιουργών.

Από ένα λευκό T-shirt μέχρι ένα φουσκωτό μπουφάν και από ένα κομμάτι πλαστικό μέχρι το αλουμίνιο, η έκθεση θα επιχειρήσει να δείξει πώς η μόδα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε ακόμη και τα πιο απλά πράγματα.

Αυτή ακριβώς η ιδέα θα αποτελέσει και τη βάση του Met Gala στις 3 Μαΐου 2027, όταν σχεδιαστές και προσκεκλημένοι θα κληθούν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία πάνω στο «εξαιρετικό» που μπορεί να κρύβεται μέσα στο καθημερινό.

έκθεσηΝέα ΥόρκηMet Gala