Lifestyle|24.09.2019 09:53

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου

Newsroom

Ο Ορθόδοξος Συναξαριστής γράφει για τις 24 Σεπτεμβρίου: Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος, Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου, Όσιος Κόπρις, Άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης, Αγία Πέρση, Άγιος Στέφανος, βασιλιάς των Σέρβων, Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι της Σαντορίνης, Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στην Νάξο, Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στην Κέρκυρα, Σύναξη της Παναγίας Μυρσινιδίου στην Χίο, Σύναξη της Παναγίας της Δραπανιώτισσας, Σύναξη της Παναγίας της Φιλερήμου στη Ρόδο.

Συνεπώς, σήμερα γιορτάζουν οι: Θέκλα, Κόπρος (Κόπρις), Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Μυρτιδιώτισσα, Μέρσα, Αμερισούδα (Αμερσούδα), Πέρσης, Περσεφόνη (Πέρσα).

Το όνομα «Θέκλα» προέρχεται από τη συντόμευση του ονόματος «Θεόκλεια» που σημαίνει «η δόξα του Θεού». Έχει τις ρίζες του στις λέξεις Θεός+κλέος που σημαίνουν «αυτός που άρχει, που εξουσιάζει, το υπέρτατο ον και δόξα».

Αντίστοιχα, το όνομα «Μυρτώ» προέρχεται από τη λέξη «μύρτο» που σημαίνει «ο καρπός του φυτού μυρτιά». Η λέξη «μυρτιά» είναι αβέβαιης ετυμολογίας - ίσως έχει μικρασιατική προέλευση.

Χρόνια τους πολλά!

Ανατολή ήλιου: 07:14

Δύση ήλιου: 19:19

Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες 5 λεπτά

Σελήνη 25 ημερών.

Εορτολόγιο