Market|27.09.2021 20:25

Ελληνικός Χρυσός: Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

Newsroom

Το νέο, αναβαθμισμένο επενδυτικό της σχέδιο, το οποίο θα δώσει αυξημένη αξία στην εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία , ανοίγει νέες προοπτικές για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και της Πολιτείας, έχουν ξεκινήσει ήδη οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές κινήσεις.

Η μητρική εταιρεία Eldorado Gold με την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. δολαρίων απέκτησε χρηματοδοτική ευελιξία σημαντικό μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί προς την ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Παράλληλα, με βάση το στρατηγικό της πλάνο η εταιρεία αναμένεται να έχει οριστικοποιήσει την αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, βάσει της οποίας θα προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης στις Σκουριές. Επιπλέον, θα υποβάλει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με την οποία θα ληφθούν υπόψιν νέα δεδομένα και τεχνολογίες, προσδίδοντας αυξημένη αξία στην τοπική κοινωνία.

Έργο Σκουριών

Μία μεγαλόπνοη επένδυση για την ανάπτυξη της οικονομίας 

Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποτελεί ένα μακρόπνοο έργο που θα ενισχύσει την εθνική οικονομία, δημιουργώντας ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μία τεράστια επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων, που υλοποιείται σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία διψά για για έργα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα ανοίξουν τον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη. 

Η πλήρης ανάπτυξη της επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. 

Σημειώνεται ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Β. Ελλάδα. Παράλληλα, ακόμα 900 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών.

Επιπροσθέτως, αναμένεται τα κρατικά έσοδα να ανέλθουν στα €2 δισ. μέσω φορολογίας, μισθών και μεταλλευτικών τελών, και οι εξαγωγές στα €11,3 δισ. σε βάθος 25ετίας. Παράλληλα, θα κατευθυνθούν €3,5 δισ. σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, που θα τροφοδοτήσουν με επιπρόσθετη αξία την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας το τζίρο και την απασχόληση στους συνεργαζόμενους προμηθευτές.

Τα οφέλη για την τοπική κοινότητα 

Εξαιρετικά σημαντικά αναμένονται τα οφέλη για την τοπική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής, καθώς το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει ότι θα διατεθούν περίπου 70 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της τοπικής κοινότητας. 

Πρόκειται για έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας, που θα τονώσουν την τοπική ανάπτυξη και θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για το μέλλον δημιουργώντας τις βάσεις για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παράλληλων με την μεταλλευτική, όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η γεωργία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός.

Προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που προβλέπει η νέα επενδυτική συμφωνία για την ελληνική οικονομία και την τοπική κοινότητα, ιδιαίτερη σημασία έχει η δέσμευση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η Ελληνικός Χρυσός, από την αρχή της δραστηριότητάς της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, επενδύει και λειτουργεί με βασική προτεραιότητα την προστασία και την παράλληλη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών είτε από τη δραστηριότητας της, είτε από χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών και την αποκατάσταση της γης εντός και γύρω από τα μεταλλεία, με απώτερο σκοπό την επιστροφή της γης στην πρότερη, φυσική της κατάσταση μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων, η οποία θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ολοκλήρωση του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, έκτασης 32.000 τ.μ. Το συγκεκριμένο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ιστορικά στην Ελλάδα.

Έργο Ολυμπιάδας
Έργο Ολυμπιάδας

Ταυτόχρονα η εταιρεία επενδύει στη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών, όπως αυτή της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων. Η συγκεκριμένη, προηγμένη μέθοδος, εφαρμόζεται ήδη στον πρότυπο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα και πρόκειται να εφαρμοστεί και στις Σκουριές.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: 2.130 κρούσματα, 47 θάνατοι, 323 διασωληνωμένοι

Σεισμός Κρήτη: 2.500 σκηνές για σεισμόπληκτους - Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης η περιοχή

Ληστεία σε τράπεζα στη Μητροπόλεως: Συνελήφθη ο δράστης

Σεισμός στην Κρήτη: Ιάκωβος Τζαγκαράκης - Ο 65χρονος που σκοτώθηκε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού Α21: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές 

μεταλλείοΕλληνικός ΧρυσόςΣκουριέςEldorado Gold