Market|18.10.2021 13:54

Ελληνικός Χρυσός: Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας μοχλός ανάπτυξης της χώρας

Newsroom

Από την πρώτη μέρα που δραστηριοποιήθηκε στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός άσκησε μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο μας. Σήμερα ήρθε η στιγμή για την πλήρη ανάπτυξη μιας επένδυσης ορόσημο για την Ελλάδα. Τα μεταλλεία Κασσάνδρας γυρίζουν σελίδα με ένα σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο που μεγιστοποιεί τα οφέλη για όλους.

Στο νέο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνεται η επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών, η αναβάθμιση των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Στρατωνίου, ο εκσυγχρονισμός του λιμένα Στρατωνίου, καθώς και βέλτιστες διεθνώς περιβαλλοντικές πρακτικές. Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ενισχύει ακόμη πιο ουσιαστικά την εθνική οικονομία αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Έτσι η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, γίνεται πηγή ευημερίας για όλη την κοινωνία.

Οφέλη για την τοπική κοινωνία 

Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική όχι μόνο  θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αλλά θα δημιουργήσει πολλαπλά μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία της Χαλκιδικής, Άλλωστε, ο μεταλλευτικός κλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης καθώς παρουσιάζει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, απασχολώντας περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους (πηγή ΣΜΕ, 2019) και δημιουργώντας εξαγωγές ύψους €0,8 δισ.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει τη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων, υψηλά αμειβόμενων  θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Β. Ελλάδα. Επιπροσθέτως, αναμένεται τα κρατικά έσοδα να ανέλθουν στα  €2 δισ. μέσω φορολογίας,  μισθών και  μεταλλευτικών τελών, και οι εξαγωγές στα €11,3 δισ. σε βάθος 25ετίας. Παράλληλα, θα κατευθυνθούν €3,5 δισ. σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, που θα τροφοδοτήσουν με επιπρόσθετη αξία την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας το τζίρο και την απασχόληση στους συνεργαζόμενους προμηθευτές.

Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινότητα, εφόσον θα υλοποιηθεί ένα πρωτοφανές επενδυτικό σχέδιο ύψους €70 εκατ. με πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας, που θα τονώσουν την τοπική ανάπτυξη και θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για το μέλλον δημιουργώντας τις βάσεις για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παράλληλων με την μεταλλευτική, όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η γεωργία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός.

Προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος

Εκτός όμως από τα οικονομικά οφέλη που προβλέπει η νέα επενδυτική συμφωνία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελληνικός Χρυσός, από την αρχή της δραστηριότητάς της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, επενδύει και λειτουργεί με βασική προτεραιότητα την προστασία και την παράλληλη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών είτε από τη δραστηριότητας της, είτε από χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών και την αποκατάσταση της γης εντός και γύρω από τα μεταλλεία, προκειμένου να παραδοθεί άρτια στην τοπική κοινωνία.

Tο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός συνεπάγεται αυξημένες επενδύσεις για την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση. Προβλέπεται σημαντική μείωση 40% στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές, με τη χρήση της προηγμένη τεχνολογίας της Ξηρής Απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, καθώς και η αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκ. κ.μ. σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο. Επιπρόσθετα, ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, με την κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού, αξίας 130+εκ, και αντιπλημμυρική οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων της. Επιπρόσθετα, μέσω εξειδικευμένων συστημάτων η Ελληνικός Χρυσός μεριμνά για τη διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης, ενώ με το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 400+ σημείων, επιτυγχάνεται η συνεχής παρακολούθηση 24/7 όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και γύρω από τα μεταλλεία.

μεταλλείοΧαλκιδικήΣκουριέςΕλληνικός Χρυσός