Market|19.11.2021 10:00

Ελληνικός Χρυσός: Ο οδικός χάρτης για τις Σκουριές ανοίγει τον δρόμο για μια μεγάλη επένδυση και ένα βιώσιμο μέλλον

Newsroom

Τα θεμέλια των προϋποθέσεων για την έναρξη της εμπορικής παραγωγής στο παγκόσμιας κλάσης μεταλλείο των Σκουριών μπαίνουν με την ανακοίνωση του στρατηγικού οδικού χάρτη 2021-2024 που καθιερώνει σειρά λειτουργικών και οικονομικών ορόσημων και αποτελεί μέρος της εφαρμογής της πρόσφατα κυρωμένης Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έθεσε το πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο πρωταρχικός στόχος

Ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους του στρατηγικού σχεδίου είναι ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες θέσεις εργασίας, όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής. Τα εν λόγω επιβεβαιώνει και ο Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Eldorado Gold, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: ««Στρατηγικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ώστε η ανάπτυξη και η λειτουργία των δραστηριοτήτων μας να γίνει με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο. Η Eldorado Gold επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής».

«Η υπογραφή της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας μάς επέτρεψε να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση στον σχεδιασμό μας για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Μέσα από τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη και τα ορόσημα που δεσμευόμαστε να επιτύχουμε, στοχεύουμε να καταστήσουμε τα εν λειτουργία μεταλλεία μας κερδοφόρα και να διασφαλίσουμε το έγκαιρο άνοιγμα των Σκουριών, ενός μεταλλείου παγκόσμιας κλάσης, που μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα καθιερώσει την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων χωρών παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη. Σήμερα, κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το ξεκλείδωμα των σπουδαίων δυνατοτήτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ώστε να προσφέρουν αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», συμπλήρωσε.

Ο οδικός χάρτης για την τετραετία

Ο οδικός χάρτης που διαμόρφωσε η εταιρεία για την επόμενη τετραετία εστιάζει σε συγκεκριμένες στοχεύσεις και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • την επένδυση σε προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, καθώς και ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι η τοπική απασχόληση και η τοπική ανάπτυξη θα επηρεαστούν θετικά ήδη από τις αρχές του 2022.
  • τους πρόσθετους πόρους και τις περαιτέρω επενδύσεις που θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης και της παραγωγικότητας στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, καθώς και την αύξηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής του, από 400ktn/έτος σε 650ktn/έτος.
  • το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών που αντιμετωπίζει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος και αναμένεται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, θα σταματήσουν για λίγο οι υπόγειες διαδικασίες και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης. Το συγκεκριμένο μεταλλείο, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της εταιρείας, έχει την προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας, ενώ όπως τονίζει, κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των εργαζομένων. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις Μαύρες Πέτρες θα απορροφηθούν στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και σταδιακά στις Σκουριές καθώς το έργο θα εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του.

Να αναφερθεί επίσης πως με τον στρατηγικό οδικό χάρτη προβλέπονται σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τον λειτουργικό μετασχηματισμό καθώς και την επιτυχή υλοποίηση των κρίσιμων ορόσημων για το άνοιγμα του μεταλλείου στις Σκουριές.

Νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες

Με την υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη αναμένεται να δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ άλλες 1.000 θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Το πλάνο θα οδηγήσει επίσης στην καταβολή αυξημένων μεταλλευτικών τελών, φόρων και κοινωνικών εισφορών στο ελληνικό δημόσιο, ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σε αυξημένα έσοδα για τους τοπικούς προμηθευτές.

Πρότυπο κέντρο τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης

Με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία του νέου μεταλλείου στις Σκουριές, στο Στρατώνι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πρότυπο κέντρο τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης με στόχο την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Το μεταλλείο των Σκουριών, θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης). Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός - καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα - θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών.

Σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός

Η Ελληνικός Χρυσός, είναι μια μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μόλυβδου και ψευδαργύρου, με έδρα την Αθήνα. Από το 2003 μέχρι και σήμερα αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, τα οποία αποτελούνται από τρία μεταλλευτικά έργα: Μεταλλείο Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, Μεταλλείο Ολυμπιάδας, Έργο Σκουριών. Συνεχίζοντας μία μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας με επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ., απασχόληση 1.600 εργαζόμενων, ενεργή στήριξη των τοπικών προμηθευτών και σημαντικές επενδύσεις σε πρωτοβουλίες και έργα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας. Από το 2012, λειτουργεί ως θυγατρική της Eldorado Gold Corporation, μία καναδική μεταλλευτική εταιρεία με 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο.

Ελληνικός ΧρυσόςΣκουριές