Market|11.11.2022 14:55

Επιχειρηματικότητα και 5G: Η επανάσταση των μικρών επιχειρήσεων έρχεται και θα είναι… ασύρματη

Newsroom

Η επανάσταση των μικρών επιχειρήσεων έρχεται - και θα είναι ασύρματη. Σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις εξαρτώνται πλήρως από το διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες χρειάζονται πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, είτε εργάζονται από το σπίτι είτε απλώς ελέγχουν τα emails εν κινήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι μεσαίες και μεγάλες πόλεις φιλοξενούν τη συντριπτική πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων.

Ο επόμενος Μπιλ Γκέιτς θα μπορούσε να ζει σε ένα μικρό χωριό στην Αφρική, αλλά χωρίς πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, ίσως να μην μπορέσει ποτέ να δείξει στον κόσμο τις πραγματικές του δυνατότητες. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το 5G – δηλαδή η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας - είναι δύο όροι για τους οποίους γίνεται λόγος όλο και συχνότερα . Όταν οι υποδομές θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και οι συσκευές 5G γίνουν ο κανόνας, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα έχουν τη δύναμη του γρήγορου διαδικτύου όπου κι αν βρίσκονται, ανοίγοντας έτσι μια «πόρτα» για απεριόριστη καινοτομία. Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να δούμε τα πλήρη αποτελέσματα του 5G, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, αλλά για πολλούς νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες, η αναμονή θα αξίζει τον κόπο.

Τα πλεονεκτήματα του 5G και η επιχειρηματικότητα

Με την αυξημένη ταχύτητα και την αξιόπιστη κινητικότητα που παρέχει το 5G, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες στον κλάδο τους και να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις των πελατών τους. Η ισχύς, η ευρυζωνικότητα και η ταχύτητα του 5G θα μεταμορφώσουν σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο οι μικρές επιχειρήσεις εργάζονται και λειτουργούν ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές.

Η αυξημένη παραγωγικότητα και η εμφάνιση νέων βιομηχανιών είναι ένα από τις πολλά πλεονεκτήματα του 5G. Επιτρέποντας σε νέες και υφιστάμενες τεχνολογίες, όπως το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), τα μεγάλα δεδομένα, τα αυτόνομα οχήματα, τις έξυπνες πόλεις και την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα να φτάσουν σε νέα επίπεδα δυνατοτήτων, το 5G έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία, αυξάνοντας άμεσα τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Τα ευρυζωνικά δίκτυα συμβάλλουν καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ιδίως των μικρομεσαίων που στην χώρα μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην χώρα μας, με εκτεταμένες επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές νέας γενιάς τόσο σε δίκτυα 5G όσο και οπτικών ινών, παρέχουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανεβάσουν τα επίπεδα ψηφιακής ωρίμασης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους, να βρουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να γίνουν κορυφαίοι στον κλάδο τους, βελτιώνοντας εν τέλει την κερδοφορία τους και τη βιωσιμότητά τους. Με το 5G να είναι πλέον διαθέσιμο σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών και να αλλάξουν πλήρως το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν επιχειρηματική καινοτομία

Ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα του 5G είναι η ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται τα δεδομένα, επιτρέποντας την τεράστια διεύρυνση της χρήσης συσκευών που συνδέονται με το διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σύμφωνα με το businesstechweekly.com 4 στους 5 επιχειρηματικούς ηγέτες, αναλυτές και επαγγελματίες της τεχνολογίας πιστεύουν ότι το 5G θα ωθήσει την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κερδίζουν αυξημένη παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και ευκολία πρόσβασης, προβλέποντας ότι θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την απομακρυσμένη χειρουργική, τα αυτοκινούμενα οχήματα, τον τουρισμό και την εστίαση έως την εικονική πραγματικότητα και το IoT, το 5G δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για πολλές βιομηχανίες και τομείς.

Ενδεικτικό παράδειγμα η πλατφόρμα My Greek Vacations, μια ταξιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται στις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης και διαμονής στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα διαμερίσματα προς ενοικίαση σε επιλεγμένες τοποθεσίες στην καρδιά της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι, το Κουκάκι, το Παγκράτι, η Καλλιθέα και πολλά άλλα, τα οποία είναι ιδανικά για επαγγελματίες ταξιδιώτες και όσους ταξιδεύουν για αναψυχή.

Παρόμοια, το Flask.gr αναλαμβάνει το delivery διάφορων cocktail, ποτών και snack σε όλη την Αθήνα. Το flask ήδη εξυπηρετεί παραπάνω από 5.000 flaskers το μήνα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και των προαστίων, ενώ όραμα των υπευθύνων είναι να δημιουργηθούν περισσότεροι κόμβοι Dark Bar οι οποίοι θα παράγουν και θα παραδίδουν τα διάφορα ποτά και αναψυκτικά.

Αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση των Τρικάλων, τα οποία έγιναν η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρησιμοποίησε λεωφορείο χωρίς οδηγό, σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες. Τα συγκεκριμένα λεωφορεία χρησιμοποιούν την εξελιγμένη τεχνολογία 5G, στο πλαίσιο του προγράμματος «AVINT». Το «AVINT» είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από τον κύκλο «ερευνώ-καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας και στοχεύει στην ενσωμάτωση αυτόματων λεωφορείων χωρίς οδηγό στον αστικό συγκοινωνιακό ιστό.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, το 5G θα αλλάξει το παιχνίδι για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε σχεδόν κάθε κλάδο και είναι πιθανό να διαταράξει πολλές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου. Η τεχνολογία 5G θα επιτρέψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές αυξάνοντας την ικανότητά τους να επιτυγχάνουν περισσότερα σε σημαντικά λιγότερο χρόνο με λιγότερους πόρους, μειώνοντας έτσι το κόστος και κατά συνέπεια αυξάνοντας τα έσοδα.

Η έκθεση της PSB Research , η οποία διεξήγαγε έρευνα σε επιχειρηματικούς αναλυτές, βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων, ηγέτες και ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, διαπίστωσε ότι:

  • Το 91% πιστεύει ότι νέες υπηρεσίες και προϊόντα 5G δεν έχουν ακόμη επινοηθεί
  • Το 87% εκτιμά ότι το 5G θα οδηγήσει στην εμφάνιση νέων βιομηχανιών
  • Το 82% αναμένει ότι το 5G θα οδηγήσει σε αυξημένο παγκόσμιο ανταγωνισμό και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων
  • Το 85% ογδόντα πέντε τοις εκατό προβλέπει ότι το 5G θα καταστήσει τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές
  • Το 89% αναμένει ότι το 5G θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας

Ο αντίκτυπος του 5G στις μικρές επιχειρήσεις

Η Karen Kerrigan, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Συμβουλίου Μικρών Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας (Small Business & Entrepreneurship Council), εξηγεί πώς η τεχνολογία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Η Kerrigan μίλησε στο Inc. για τον αντίκτυπο που θα έχει στις μικρές επιχειρήσεις η εξάπλωση της ασύρματης υπηρεσίας 5G και αναφέρθηκε σε τρεις πτυχές μιας επιχείρησης, τις οποίες η έλευση του 5G θα βοηθήσει να μεταμορφωθούν:

1. Η εμπειρία του πελάτη

Οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν νέες ψηφιακές εμπειρίες στους πελάτες, χάρη στο 5G. Ενώ ο Covid-19 επιτάχυνε τη μετάβαση από το προσωπικό λιανικό εμπόριο στις ηλεκτρονικές αγορές, η Kerrigan επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πτυχές των φυσικών καταστημάτων που λείπουν στους πελάτες, όπως η δυνατότητα δοκιμής ρούχων και αξεσουάρ. Για το σκοπό αυτό, περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες δοκιμής χρησιμοποιώντας επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα. Η Kerrigan πιστεύει ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα αρχίσουν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες AR (επαυξημένης πραγματικότητας) που θα τους επιτρέπουν να απεικονίζουν πώς άλλα προϊόντα όπως έπιπλα, συσκευές ή διακοσμητικά είδη σπιτιού φαίνονται στο σπίτι τους. Και όλα αυτά θα μπορούν πρακτικά να γίνουν από οπουδήποτε.

2. Η αφοσίωση των εργαζομένων

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας χαμηλής καθυστέρησης θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες θα μπορούν εύκολα να επικοινωνούν με τους υπαλλήλους χρησιμοποιώντας βίντεο - ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας. «Αυτό θα τους επιτρέψει να έχουν μια απρόσκοπτη εμπειρία που θα μοιάζει πιο ουσιαστική», τόνισε. «Αυτό τους κάνει να αισθάνονται πιο αφοσιωμένοι στην επιχείρηση, κάτι που έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τη διατήρηση της επιχείρησης».

Οι εταιρείες θα είναι επίσης σε θέση να εκπαιδεύουν καλύτερα τους υπαλλήλους τους χρησιμοποιώντας το 5G, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν πιο αξιόπιστα οδηγίες μέσω βίντεο από τους διευθυντές. Και τα εξοπλισμένα με AR γυαλιά ή οι κινητές συσκευές θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να βλέπουν τις οδηγίες επικαλυπτόμενες στον κόσμο γύρω τους. «Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, από τις κατασκευές μέχρι τις στέγες, τη διαμόρφωση του τοπίου, τη διακόσμηση σπιτιού και τις υπηρεσίες υγείας, μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους και να μειώνουν τα λάθη μέσω αυτού του τύπου εκπαίδευσης και καθοδήγησης», υπογράμμισε η Kerrigan.

3. Αποθήκευση δεδομένων

Ο Covid-19 ανάγκασε πολλές εταιρείες να λειτουργούν εξ αποστάσεως και, με τη σειρά τους, να μεταφέρουν μεγάλο μέρος των δεδομένων τους στο cloud. Η Kerrigan προβλέπει ότι η εξάπλωση του 5G θα αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την υποδομή τους στο cloud. «Οι εταιρείες θα αρχίσουν να σκέφτονται άλλα βασικά επιχειρηματικά συστήματα ή υπηρεσίες που μπορούν να μεταφέρουν στο cloud», αναφέρει η Kerrigan.

Η Kerrigan σημείωσε ότι το 5G θα επιτρέψει στις εταιρείες να αξιοποιήσουν το Internet of Things, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων βαθιά γνώση των εταιρειών τους ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε. Θα ενσωματώσουν αισθητήρες σε όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες για να βελτιώσουν τη ροή εργασιών και θα επιτρέψουν στους διαχειριστές να παρακολουθούν τα αποθέματα και τον χώρο των ραφιών σε πραγματικό χρόνο, υπογραμμίζει. «Το 5G θα φέρει το επόμενο επίπεδο ψηφιοποίησης που θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα για όλους τους τύπους μικρών επιχειρήσεων». 

ψηφιακός μετασχηματισμός5GΔιαδίκτυοειδήσεις τώραεπιχειρήσειςεπιχειρηματικότητα