Market|26.06.2023 10:00

Παρουσιάζετε ανεξήγητη απώλεια βάρους; Διαχειριστείτε την και «δώστε βάρος σε όσα έχουν αξία»

Newsroom

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι σημαντικό να ακολουθούμε μία υγιεινή, θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή. Τα βέλτιστα επίπεδα θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν, καθώς μεγαλώνουμε ή αν αρρωστήσουμε. Αν μέσω της καθημερινής διατροφής μας, ο οργανισμός μας δεν προσλαμβάνει αρκετή ενέργεια, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, υπάρχει περίπτωση να προκληθεί η δυσθρεψία (υποθρεψία). Μεταξύ των συνεπειών αυτής είναι η απώλεια μυϊκής μάζας, η αδυναμία ή ευπάθεια, με κίνδυνο την απώλεια της αυτονομίας του ατόμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσθρεψίας (υποθρεψίας);

Αν θεωρείτε ότι είναι κάποια σπάνια πάθηση, τα στατιστικά θα σας διαψεύσουν καθώς η δυσθρεψία, αφορά έναν στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών*. Τα συμπτώματά της έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνθρωποι που νοσούν ή έχουν χειρουργηθεί, ή άτομα που, λόγω ηλικίας, δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν. Η ξαφνική απώλεια βάρους είναι πιο ισχυρή ένδειξη δυσθρεψίας. Σε ποσοστά, αυτό κυμαίνεται, για τους ανθρώπους άνω των 70 ετών, σε πάνω του 5% του βάρους, μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών και από 10% σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.

Μήπως έχω συμπτώματα δυσθρεψίας;

Κάποια από τα βασικά συμπτώματα της δυσθρεψίας θεωρούνται η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η έλλειψη όρεξης για φαγητό, η αδυναμία και η δυσκολία στην κίνηση. Ωστόσο, πρόκειται για μία κατάσταση που πρέπει να διαγνωσθεί από επαγγελματία υγείας. Αν παρουσιάζετε κάποια από τα συμπτώματα, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον διαιτολόγο σας.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω δυσθρεψία;

Ένα σύντομο και εύκολο ερωτηματολόγιο με τη συμβολή της τεχνολογίας, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε και να αξιολογήσετε κάθε υποψία. Χρησιμοποιείστε την έξυπνη εφαρμογή της Docandu, που θα βρείτε στο dosevaros.gr, η οποία σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα σημάδια.

Καταγραφή συμπτωμάτων
Θα σας ζητηθεί να απαντήσετε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζετε, όπως π.χ. η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

  • Ιατρικό Ιστορικό
    Έπειτα θα σας ζητηθεί να απαντήσετε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό.
  • Δωρεάν αξιολόγηση
    Η εφαρμογή επεξεργάζεται τις απαντήσεις σας και σας παρέχει αξιολόγηση.
  • Επικοινωνία με γιατρό
    Δυνατότητα επικοινωνίας με γιατρό της Docandu, για την παροχή συμβουλών για τη διατροφική διαχείριση της δυσθρεψίας.

Τι είναι τα Fortimel;

Τα θρεπτικά σκευάσματα Fortimel της NUTRICIA συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και ενέργειας. Είναι Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς για τη διαιτητική διαχείριση της δυσθρεψίας (υποθρεψίας)  που σχετίζεται με ασθένεια και χορηγούνται υπό την επίβλεψη ενός Επαγγελματία Υγείας.

Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ισοδυναμούν με ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα. Τα Fortimel λαμβάνονται μεταξύ των ημερήσιων γευμάτων για να συμπληρωθεί η διατροφική πρόσληψη ή σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.

«Δώσε βάρος σε όσα έχουν αξία»

Η καμπάνια του Fortimel της NUTRICIA “ΔΩΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ» έχει στόχο να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους ηλικιωμένους με ακούσια απώλεια βάρους. Τους ενθαρρύνει να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός Ιατρού ή ενός φαρμακοποιού για τη διαχείριση της απώλειας βάρους και για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν όσα μετρούν πραγματικά. Η καμπάνια επικεντρώνεται στις καθημερινές στιγμές που έχουν αξία για τους ηλικιωμένους, στις μικρές χαρές της ζωής, που θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν, χωρίς περιορισμούς.

Η καμπάνια «Δώσε βάρος σε όσα έχουν αξία» τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (Ε.Γ.Γ.Ε.).

* Malnutrition in older adults: Correlations with social, diet-related, and neuropsychological factors, K Κατσάς, Μάρτιος 2020. Prevalence of protein-energy malnutrition risk in European older adults in community, residential and hospital settings, according to 22 malnutrition screening tools validated for use in adults ?65 years A systematic review and meta-analysis

ειδήσεις τώρασυμπλήρωμα διατροφήςαπώλεια βάρουςδιατροφή