Market|19.05.2026 13:08

«Οι Ερινύες του Χθες»: Ένα μυθιστόρημα για το τραύμα, τη μνήμη και τη δύναμη της ελπίδας, από την Ελένη Κουτσούδη - Ιόλα

Newsroom

Τη δύναμη της ανθρώπινης ανθεκτικότητας και τη δυνατότητα μετασχηματισμού του τραύματος σε δύναμη και ελπίδα υπογραμμίζει το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέα και κλινικής ψυχολόγου Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα με τίτλο «Οι Ερινύες του Χθες», που παρουσιάστηκε σε μια ξεχωριστή βραδιά στην Αθήνα, την Τετάρτη 13 Μαΐου.

Στο βαθιά ανθρώπινο βιβλίο της, η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα εξερευνά το τραύμα, την απώλεια, την ενοχή και τη δύσκολη αλλά λυτρωτική πορεία προς την αυτογνωσία, με μια πλοκή που κεντρίζει το ενδιαφέρον: Σε μια ανοιξιάτικη εκδρομή, ένα αυτοκίνητο ανατρέπεται και ένα μικρό παιδί πέντε ετών επιζεί. Από εκείνη τη στιγμή, η ηρωίδα του βιβλίου, η Ελπίδα, μεγαλώνει κουβαλώντας ένα αναπάντητο ερώτημα: γιατί εκείνη έμεινε ζωντανή;

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το βιβλίο σε συντονισμό του δημοσιογράφου Άρη Καβατζίκη, οι συμμετέχοντες - ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Ρούκας, οι ψυχολόγοι Μαρία Γκογκορόση, Τατιάνα Μαριλένα Καραματσούκη, η παιδοψυχολόγος Τατιάνα Μάνεση και η Λιάνα Σακαλάκ, προσωπική φίλη της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα - πλαισίωσαν τη συγγραφέα με τις τοποθετήσεις τους, προσεγγίζοντας θεματικές όπως το τραύμα, η παιδική ψυχή, η μνήμη, οι μηχανισμοί επιβίωσης και ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στη διαδικασία της ίασης.

Το βιβλίο αναδεικνύει, με ευαισθησία και ψυχολογική διεισδυτικότητα, τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο τραύμα, τη μνήμη και την αυτογνωσία, μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη αφήγηση. Σε ένα περιβάλλον σιωπής, συναισθηματικής σύγχυσης και ανομολόγητων αληθειών, η παιδική ψυχή της ηρωίδας προσπαθεί να επιβιώσει. Χρόνια αργότερα, μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ξεκινά να αναζητά τα χαμένα κομμάτια της μνήμης της, να αποδομεί ενοχές που δεν της ανήκαν και να επανασυνδέεται με τον εαυτό της.

Η ίδια η Ελένη Κουτσούδη – Ιόλα, ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης: «Έγραψα αυτό το βιβλίο για να προσεγγίσω το τραύμα μέσα από μια ανθρώπινη εμπειρία. Όταν βρίσκεις το θάρρος να δώσεις φωνή σε όσα σε βαραίνουν, η σιωπή αρχίζει να σπάει και το βάρος να μετασχηματίζεται. Αν μέσα από αυτή την ιστορία καταφέρει έστω ένας άνθρωπος να δει καθαρά μέσα από το δικό του σκοτάδι και να το μετατρέψει σε ελπίδα, τότε το βιβλίο αυτό θα έχει εκπληρώσει τον σκοπό του».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχθηκε η σημασία του δημόσιου διαλόγου γύρω από την ψυχική υγεία, το σύνθετο τραύμα και τις «σιωπηλές ιστορίες» που συχνά συνοδεύουν την παιδική ηλικία και διαμορφώνουν, αθέατα, την ενήλικη ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα του ανθρώπου να αναγνωρίσει και να επεξεργαστεί το τραύμα του, μετατρέποντας σταδιακά τον φόβο, την ενοχή και τη μοναξιά σε κατανόηση, εσωτερική απελευθέρωση και και μια νέα σχέση με τον εαυτό και τους άλλους.

Οι ομιλητές στάθηκαν στη σημασία της ψυχοθεραπείας, της συμπόνιας και της ασφαλούς έκφρασης, επισημαίνοντας πως το τραύμα, όταν βρίσκει χώρο να ειπωθεί και να ακουστεί χωρίς φόβο ή κρίση, μπορεί να γίνει η αφετηρία μιας βαθιάς εσωτερικής μεταμόρφωσης.

Το βιβλίο «Οι Ερινύες του Χθες» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Mediterra Books, ενώ είναι διαθέσιμο για διαδικτυακή παραγγελία στους ακόλουθους συνδέσμους:

Ελλάδα: https://www.bestprice.gr/item/2163771942/oi-erinyes-tou-chthes.html

Κύπρος: https://www.skroutz.cy/s/66135078/oi-erinyes-tou-chthes.html

Άμεση διαθεσιμότητα για αναγνώστες και βιβλιοπωλεία:

Βιβλιοπωλείο «Παρ' ημίν», Χαριλάου Τρικούπη 11Α, Αθήνα, τηλ.: 2103811201

βιβλίοσυγγραφέαςμυθιστόρημα