Moto|13.02.2024 06:50

Tinker Toy: Πρώτα ρεκόρ Guinness και τώρα δημοπρασία για την μοτοσυκλέτα με τους 48 δίχρονους κυλίνδρους

Κώστας Γκαζής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Tinker Toy: Πρώτα ρεκόρ Guinness και τώρα δημοπρασία για την μοτοσυκλέτα με τους 48 δίχρονους κυλίνδρους

Η 48κύλινδρη δίχρονη μοτοσυκλέτα του Simon Whitelock, που ακούει στο όνομα Tinker Toy, έχει ήδη κατακτήσει το ρεκόρ Guinness για τον κινητήρα με τους περισσότερους κυλίνδρους στον κόσμο, ο οποίος είναι λειτουργικός, ενώ τώρα βγαίνει στο “σφυρί”, με την τιμή που αναμένεται να πιάσει να είναι σαφώς χαμηλότερη από το μισό εκατομμύριο βρετανικές λίρες που ζητούσε αρχικά ο Άγγλος δημιουργός της.

Ανέκαθεν, ο Simon Whitelock είχε μία ιδιαίτερη τρέλα και αγάπη για τα μοντέλα της Kawasaki με τρικύλινδρους δίχρονους κινητήρες, δίνοντας το παρόν στις βρετανικές συνάξεις ιδιοκτητών KH. Χρησιμοποιώντας το εν λόγω μοντέλο, ο Simon δημιούργησε το 1987 μία… τετρακύλινδρη ειδική έκδοση, προσθέτοντας έναν ακόμα κύλινδρο.

Στην συνέχεια ήρθε η ώρα για να φτιάξει ένα… “triple-triple” εννιακύλινδρο μοντέλο, χρησιμοποιώντας τρεις κινητήρες KH (αλλά και ένα εφτακύλινδρο εν σειρά τέρας). Όλα αυτά, έγιναν πριν ξεκινήσει την προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα τέρας 4.200 κυβικών και 48 κυλίνδρων, το οποίο του πήρε 5 χρόνια να ολοκληρώσει. Το όνομα Tinker Toy, που έδωσε στο απίστευτο εγχείρημά του, αντλεί την έμπνευσή του από το βομβαρδιστικό Boeing B-17 Flying Fortress. Αν και το όλο πρόγραμμα για την δημιουργία του Tinker Toy διήρκησε 5 χρόνια, το 85% του εγχειρήματος ολοκληρώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες, τους οποίου ο Whitelock χαρακτηρίζει ως… “τραυματικό” για τον ίδιο. Τελικά, το 2003 το Tinker Toy ήταν έτοιμο.

Η τιμή που αναμένεται να πιάσει κυμαίνεται μεταξύ 46.920-82.100 ευρώ

Η μοτοσυκλέτα αυτή δεν φτιάχτηκε με γνώμονα το να είναι γρήγορη, ούτε για να οδηγείται. Βέβαια, μπορεί να οδηγηθεί – κυρίως σε ευθεία... και για λίγο – αρκεί ο αναβάτης να μην φοβάται ότι μπορεί να πέσει στο πόδι του. Με βάρος 600 κιλά μάλλον ακόμα και μία στατική πτώση, το πόδι του θα γίνει χαλκομανία. Μόνος στόχος ήταν το ρεκόρ Guinness, με τον Whitelock να το παίρνει. Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει ένα σύνολο… 16(!) κινητήρων από KH250 που εκείνη την εποχή ήταν άφθονοι στην αγορά, έκανε πιο εύκολη την δουλειά του Βρετανού Δρ. Φρανκενστάιν.

Βέβαια, σε αυτό το τέρας η εκκίνηση είναι από μόνη της ένα ζήτημα, με τον Whitelock να χρησιμοποιεί ως μίζα έναν δίχρονο κινητήρα 125 κυβικών από σκούτερ. Προκειμένου η μοτοσυκλέτα να αντέξει το βάρος του κινητήρα των 48 κυλίνδρων έχει ενισχυθεί με πολλά έξτρα, όπως τροχούς heavy duty της Hagon, μπροστινό σύστημα από Honda Goldwing με έξτρα εξωτερικά ελατήρια στο πάνω μέρος του, νέα κέντρα τροχών και πολλά ακόμα. Με την προϋπόθεση ότι ένα τρικύλινδρο μοτέρ KH250 είχε απόδοση 32 ίππων, τότε στην θεωρία το κτήνος του Whitelock αποδίδει… 512 ίππους!

Εικοσιένα χρόνια μετά την δημιουργία του, το Tinker Toy βγαίνει σε δημοπρασία στην εκδήλωση Spring Stafford Sale του οίκου Bonhams, στις 21 Απριλίου 2024. Η τιμή που αναμένεται να πιάσει κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 70.000 βρετανικές λίρες, ή αλλιώς 46.920-82.100 σε ευρώ.

ειδήσειςμοτοσικλέταμοτοσικλέτεςειδήσεις τώραδημοπρασία