Μουσική|11.07.2020 18:13

Οι συναυλίες που έρχονται: Το καλοκαίρι ξεκινά με Θάνο Μικρούτσικο

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το καλοκαίρι έχει μπει πλέον για τα καλά, ο υδράργυρος έχει χτυπήσει «κόκκινο», οι βουτιές στη θάλασσα έχουν ήδη ξεκινήσει και η καθημερινότητα των περισσοτέρων έχει αρχίσει ξανά να χαρακτηρίζεται από μια κανονικότητα. Αυτό όμως που λείπει από την παραπάνω «εξίσωση» για να ολοκληρωθεί το τέλειο καλοκαιρινό σκηνικό είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους της Αττικής. Τώρα που οι δύσκολες μέρες του lockdown φαίνεται να αποτελούν παρελθόν, οι καλλιτέχνες δηλώνουν παρόντες στην επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπούν την Τέχνη.

Διαβάστε ακόμα: Φιλιππίδης, Ζαχαράτος και Παπαδόπουλος: Οι παραστάσεις που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ηρώδειο

Το φετινό φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Ηρώδειο ξεκινά με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στη θεατρική μουσική του Θάνου Μικρούτσικου με τίτλο «Τους προβολείς στήσε». Στη συναυλία, την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Ιουλίου, θα ακούσουμε αυτά τα τραγούδια που έντυσαν μοναδικά παραστάσεις αλλά και ξεπέρασαν τα όρια του θεάτρου και έγιναν γνωστές επιτυχίες. Τη μουσική διεύθυνση της ξεχωριστής βραδιάς θα έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που ο Θάνος Μικρούτσικος αποκαλούσε alter ego του. Θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ ανάμεσα στις νότες κείμενα θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου. Τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Ιουλίου, το Ηρώδειο θα στολιστεί με τα χρώματα ενός όμορφου ελληνικού κήπου σε μια μοναδική συναυλία, στην οποία η Μόνικα θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά, το νέο της ελληνόφωνο άλμπουμ, έναν δίσκο που ετοίμαζε η ίδια για περισσότερο από δέκα χρόνια, φροντίζοντάς τον σαν μικρό κήπο.

Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο κοινό, την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Ιουλίου, την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων», στην οποία κάνουν μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Ακη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη.

Διαβάστε ακόμα: Ηρώδειο - Επίδαυρος: Ειδικά μέτρα για τον κορονοϊό - Μάσκες, αποστάσεις και κατανόηση

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται ο ατμοσφαιρικός κόσμος της «Φόνισσας του Παπαδιαμάντη», την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου. Στο πρώτο μέρος της παράστασης μελοποιούνται τα δύο τελευταία κεφάλαια της αριστουργηματικής νουβέλας, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν, με βάση την τεχνική του live looping, νέες ενορχηστρώσεις γνωστών τραγουδιών του δημοφιλούς ερμηνευτή. Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών της τζαζ – και όχι μόνο. Στη συναυλία του, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου, επιχειρεί και πάλι κάτι ιδιαίτερο, με καλεσμένους τους Χάικ Γιαζιτζιάν & Γιάννη Αναστασάκη.

«Όλη η Ελλάδα – Ένας Πολιτισμός»

Κάτω από τον έναστρο ουρανό και ανάμεσα στα μαρμάρινα γλυπτά, η κορυφαία μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι, ανοίγει τον κύκλο εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα – Ένας Πολιτισμός» που θα διεξαχθεί από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα. Η κορυφαία Γεωργιανή μεσόφωνος θα εμφανιστεί στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τη συνοδεία της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, ενώ το ρεσιτάλ θα αναμεταδοθεί σε live streaming. Επιπλέον, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chórεs που δημιούργησε και διευθύνει η Μαρίνα Σάττι θα

παρουσιάσει σε πολλά μέρη (Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας 21/7, Μονή Καισαριανής 27/7, Ναός Απόλλωνα Σούνιο 2/8, Βυζαντινό Μουσείο 3/8 κ.ά.) ένα ευρύ μουσικό πρόγραμμα, ενώ η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη της διακεκριμένης ηθοποιού Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, θα παρουσιάσουν τη «Μήδεια» του Georg Benda, ένα ρηξικέλευθο είδος μουσικό δράματος όπου το κείμενο δεν τραγουδιέται αλλά απαγγέλλεται. Οι παραστάσεις θα γίνουν στους μοναδικούς χώρους του Θεάτρου των Δελφών και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Άλσος

Το Άλσος, χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας, ένα θέατρο στην καρδιά του πράσινου πνεύμονα της πόλης, είναι έτοιμο με όλα τα μέτρα προφύλαξης και άνεσης των θεατών, να φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανοίγει τον κύκλο συναυλιών στο Άλσος την Δευτέρα 20 Ιουλίου. Η αγαπημένη Ελευθερία θα φέρει μαζί της όλα τα μεγάλα τραγούδια της με τα οποία έχουμε συνδυάσει τα συναυλιακά μας καλοκαίρια, αλλά και τις προσωπικές μας στιγμές, καθώς και κάποια από τα καινούρια της τραγούδια από το πρόσφατο άλμπουμ της «Τα μεγάλα ταξίδια». Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του αποφάσισαν πέρσι να τελειώσουν πανηγυρικά την «Ταράτσα», όμως, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι αντί για θα τέλειωνε ο κόσμος, όπως ως τώρα τον ξέρουμε. Έτσι, η «Ταράτσα του Φοίβου» μεταφέρεται για 9 μόνο παραστάσεις στο Άλσος, ξεκινώντας από την Πέμπτη 23 Ιουλίου και για κάθε Πέμπτη.

Τεχνόπολις

Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει φέτος η Τεχνόπολις περιλαμβάνει αγαπημένους μας καλλιτέχνες, νέα σχήματα, απρόσμενες συμπράξεις, σύγχρονους ήχους και νοσταλγικές βραδιές. Την έναρξη θα κηρύξει η ξεχωριστή φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου (15/7), μια γέφυρα ανάμεσα στο παλιό καλό λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Τη συνέχεια αναλαμβάνουν οι Πυξ Λαξ (16/7), που μας μεταφέρουν σε οικεία μουσικά μονοπάτια μέσα από την 30χρονη -πλέον- πορεία τους, τρεις νέες -μα πολλά υποσχόμενες- ερμηνεύτριες, η Nalyssa Green, η Sugahspank! και η Lou is (17/7) για ένα αφιέρωμα στον θαυμαστό κόσμο του μεγάλου μουσικού και ποιητή Leonard Cohen, αλλά και οι θρύλοι του low bap, Active Member (18/7), συμπληρώνοντας στην Τεχνόπολη τις 1.000 ζωντανές εμφανίσεις.

Το βράδυ της Κυριακής 19 Ιουλίου το Γκάζι θα γεμίσει με τους ηλεκτρονικούς ήχους της Λένας Πλάτωνος, ενώ την επόμενη τέσσερις αγαπημένοι μας μουσικοί, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Δήμου, ο Διονύσης Τσακνής θα μας χαρίσουν μια βραδιά με γέλια, αναμνήσεις, θύμησες και ατάκες μοναδικές που σίγουρα θα θυμόμαστε για καιρό. Ακόμη, στην Τεχνόπολη θα ακούσουμε τη ρεμπέτικη κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη (21/7), τα μαγικά τραγούδια του Παύλου Παυλίδη (22/7) σε μια νέα εκδοχή μαζί με τον Φώτη Σιώτα, τις δυνατές ρίμες του ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ (23/7). Θα «βουτήξουμε» στα απρόβλεπτα νερά των Χειμερινών Κολυμβητών (24/7), θα περιηγηθούμε σε ροκ ηχοχρώματα μαζί με τα Υπόγεια Ρεύματα, τους Ενδελέχεια και τους Magic de Spell (25/7), θα τραγουδήσουμε τα πιο όμορφα κομμάτια του Μιχάλη Χατζηγιάννη και της Μελίνας Ασλανίδου (26/7), θα ταξιδέψουμε στην κρητική παράδοση του Αντώνη Μαρτσάκη (28/7), θα χορέψουμε ξέφρενα στις καρέκλες μας με τη Ρένα Μόρφη ή αλλιώς… τη Σάμπα Τσικίτα (29/7).

Την πρώτη συναυλιακή περίοδο για φέτος πριν από τις διακοπές θα κλείσουν δύο από τους πιο ταλαντούχους τραγουδοποιούς της γενιάς τους, η Katerine Duska και ο Leon of Athens (30/7), μια πρωτότυπη, ευφάνταστη και άκρως καλοκαιρινή καντάδα από τους Ventus Ensemble (31/7), αλλά και τους Rock ‘n’ roll children (2/8) σε ένα απολαυστικό live αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου Ronnie James Dio, του Dio των Black Sabbath, των Rainbow, των Heaven & Hell.

Βεάκειο

Με την καλή του μουσική παρέα και με την τραγουδίστρια Δήμητρα Μπουλούζου δίπλα του ο Γιάννης Κότσιρας αλλάζει το χρώμα σε μια μακρά «γκρίζα» περίοδο το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιουλίου στο Βεάκειο. Με μουσικές και τραγούδια που όλοι αγαπάμε, με κέφι και καλή διάθεση, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του αγαπημένου τραγουδιστή, αλλά μαζί και τα καινούργια του από την επερχόμενη νέα δισκογραφική του δουλειά.

Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους, με τίτλο «Σταθερά στα όνειρα», οι αγαπημένοι καλλιτέχνες Ευανθία Ρεμπούτσικα, Λίνα Νικολακοπούλου και Γιώργος Περρής ξεκινούν την κοινή καλοκαιρινή τους περιοδεία, με πρώτο σταθμό το Βεάκειο Θέατρο Πειραιά την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Ο Μίλτος Πασχαλίδης κατηφορίζει στον Πειραιά για το ετήσιο ραντεβού στο όμορφο θέατρο του μεγάλου λιμανιού. Είκοσι πέντε χρόνια πορείας με μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 13 πετυχημένους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες. Ολα με το προσωπικό του στίγμα, την πετυχημένη ισορροπία μεταξύ ροκ και παραδοσιακής μουσικής και τη χαρακτηριστική επικοινωνία με το κοινό την Τετάρτη 22 Ιουλίου.

Ο Κώστας Μακεδόνας επιστρέφει, έπειτα από τρία χρόνια, σε έναν από τους πιο αγαπημένους του συναυλιακούς χώρους, το Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, για να μας χαρίσει μία από τις ομορφότερες μουσικές βραδιές του καλοκαιριού τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Μαζί του η Αφροδίτη Χατζημηνά και έξι εξαιρετικοί μουσικοί.

Κηποθέατρο Παπάγου

Η πρώτη καλοκαιρινή συναυλία της Αννας Βίσση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες. Τραγούδια τεσσάρων και... δεκαετιών που όλους όσους αγαπούν και παρακολουθούν την Άννα και την διαδρομή της, τους έχουν συντροφεύσει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Επιτυχίες ατελείωτες, σχεδόν σε δεκάδες είδη και στυλ μουσικής, με ανανεωμένη ματιά και φρέσκιες ενορχηστρώσεις.

Gazarte

Kάθε Πέμπτη Ιουλίου και Αυγούστου, οι αγαπημένοι Gadjo Dilo θα βρίσκονται στην ανανεωμένη ταράτσα του Gazarte, ξεκινώντας μία σειρά από live sessions που θα ξεσηκώσουν τις καλοκαιρινές μας νύχτες, με gypsy jazz διάθεση και άρωμα Ελλάδας. Η Μαρία Παπαγεωργίου επιστρέφει στις εμφανίσεις ύστερα από τέσσερις μήνες και επιλέγει τη νέα ταράτσα του Gazarte για την πρώτη της ζωντανή συναυλία παρουσία κοινού, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου. Με αφετηρία τη live streaming συναυλία που έδωσε τις πρώτες μέρες της καραντίνας στο σαλόνι της, μέχρι την πρόσφατη κυκλοφορία των καινούριων της τραγουδιών, η Μαρία Παπαγεωργίου είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας τον μέσα και τον έξω κόσμο της, με τις νέες συνθήκες.

Τέλος, με νέα κομμάτια, απευθείας από το studio στο οποίο πέρασε το τελευταίο διάστημα αλλά και με τραγούδια αγαπημένα τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και στο εξωτερικό, ο Theodore προγραμματίζει μια εμφάνιση στο Gazarte στις 26 Ιουλίου με ανανεωμένο setlist, διαφορετικό από τις εκρηκτικές full band εμφανίσεις του. Σε αυτή τη νέα συνθήκη και στην ωραιότερη ταράτσα της πόλης, η πάντα ατμοσφαιρική μουσική του Theodore και τα απόκοσμα φωνητικά του συνδυάζονται με raw ηλεκτρικό ήχο και cinematic συνθέσεις.

Γιάννης ΚότσιραςΤεχνόπολιςΘάνος ΜικρούτσικοςσυναυλίεςΕλευθερία ΑρβανιτάκηΗρώδειοΆννα Βίσση