Μουσική|14.07.2020 10:26

Θεσσαλονίκη: Από το Επταπύργιο στην Μονή Λαζαριστών, λόγω κορονοϊού

Newsroom

Η αλλαγή χώρου από το εμβληματικό Επταπύργιο στην Μονή Λαζαριστών κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του κορονοϊού, ωστόσο το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου δεν υστερεί σε εκδηλώσεις και οι εκτιμήσεις των διοργανωτών, που είναι το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λένε ότι και φέτος χιλιάδες κόσμου θα ανταποκριθεί. Στις δύο «βασικές και αδιαπραγμάτευτές προτεραιότητες», που είναι η δημιουργία ποιοτικού και ποσοτικού πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και η απόλυτη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας

Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει 9 παραστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δωρεάν, ενώ για τις τέσσερις χωριστές μουσικές βραδιές που έχουν ανακοινωθεί 20-23 Ιουλίου στο προαύλιο του κτιρίου Περιφέρειας, στη Βίλα Αλλατίνη, τα μηδενικά εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τεσσάρων ωρών. 

Για την πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Επταπυργίου φέτος συνεργάστηκαν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Για να δημιουργήσεις ένα θεσμό πρέπει να διασφαλίσεις τη διάρκειά του. Έτσι ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη κι αν χρειάστηκε να αλλάξουμε χώρο, το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος. Κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία», δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας, που είναι ο φορέας διοργάνωσης, Άννα Μυκωνίου.

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος, Αθανάσιος Κολαλάς, παρουσίασε το «μωσαϊκό των καλλιτεχνών» και τις 6 παραγωγές. Ο Μάριος Φραγκούλης «Τραγουδάει Σύγχρονους Έλληνες Συνθέτες» στις 23 και 24 Αυγούστου. Ο γνωστός ερμηνευτής θα προσφέρει μια βραδιά με αγαπημένα τραγούδια των Κατσιμίχα, Σαββόπουλου, Οικονόμου, Καραμουρατίδη, Κραουνάκη, Γαλάνη, Καραΐνδρου. Τέσσερις «Μεγάλες Φωνές», υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδια στα τελευταία 80 χρόνια της ελληνικής μουσικής, στις 27 και 28 Αυγούστου.

Οι Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Μαρίζα Ρίζου και Εύη Σιαμαντά, ερμηνεύουν τραγούδια μεγάλων συνθετών που άφησαν την σφραγίδα τους στην μουσική ιστορία της χώρας. Στις 30 Αυγούστου και στο πλαίσιο του έτους Beethoven, νέα σχήματα της πόλης θα  παρουσιάσουν μοντέρνες μεταγραφές σημαντικών έργων του Γερμανού μουσουργού. Η βραδιά έχει τίτλο «Ο Beethoven…αλλιώς» και η καλλιτεχνική επιμέλεια, όπως και οι ενορχηστρώσεις είναι του Γρηγόρη Σημαδόπουλου, ενώ συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης«Ο Καββαδίας, μας ταξιδεύει», στις 2-3 Σεπτεμβρίου, σε μια βραδιά ποίησης και μουσικής, μέσα από ποιήματα, κείμενα και σπουδαίες μελοποιήσεις με σπουδαίες Έλληνες ερμηνευτές. Συμμετέχουν η MOYSΑ-Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση, Θοδωρή Παπαδημητρίου, με την Μαρίζα Κωχ, την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Ηλία Βαμβακούση και τον Κώστα Θωμαϊδη, ενώ στην παρουσίαση και στην αφήγηση είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

«9 Άρπες-Ταξίδι με 423 χορδές» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή δύο αρπίστριων, μία από την Ελλάδα και μία από την Βουλγαρία, σε γνωστά κλασικά έργα και σύγχρονα τραγούδια. Οι δυο τους πλαισιώνονται από νέες αρπίστριες της πόλης μας δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο αρπιστικό σχήμα της χώρας σε καλλιτεχνική επιμέλεια Κατερίνας Κίτσου. Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου με την μουσική βραδιά «LUDWIG VAN BEETHOVEN. 250 χρόνια από τη γέννηση του» και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τον Έλληνα μαέστρο, Γιώργο Βράνο, στο πόντιουμ.

Φεστιβάλ ΕπταπυργίουΑπόστολος ΤζιτζικώσταςΜονή Λαζαριστών