Μουσική|25.12.2018 13:44

Ο ελληνικός χορός στην κορυφή της Ευρώπης

Newsroom

Οι ελληνικές χορευτικές παραστάσεις διεκδικούν υψηλές θέσεις στην πυραµίδα των κορυφαίων ευρωπαϊκών παραγωγών. Τρεις συµπαραγωγές της Στέγης του Ιδρύµατος Ωνάση συµπεριλαµβάνονται στις δέκα καλύτερες παραστάσεις χορού που παρουσιάστηκαν µέσα στο 2018 στο Sadler’s Wells στην Αγγλία σύµφωνα µε τις επιλογές καταξιωµένων κριτικών χορού της εφηµερίδας «Guardian».

«Ο Μεγάλος Δαµαστής» του Δηµήτρη Παπαϊωάννου, που έκανε πρεµιέρα στη Στέγη τον Μάιο του 2017 και έκτοτε περιοδεύει ανά τον κόσµο, κατέκτησε την ένατη θέση, που συνοδεύεται από µία διθυραµβική κριτική στην οποία αναφέρεται µεταξύ άλλων ότι «ο Παπαϊωάννου διαθέτει τη δεξιοτεχνία ενός θαυµατοποιού. Ο «Μεγάλος ∆αµαστής» ήταν γεµάτος µικρές αποκαλύψεις και εµπνεύσεις, αντλώντας υλικό από σηµαντικές θεµατικές του Παπαϊωάννου: την ελληνική κληρονοµιά και την εικαστική εικονογραφία και τέχνη».  Στην πέµπτη θέση συναντάµε τη συµπαραγωγή της Στέγης «Xenos» του Akram Kham, που έκανε παγκόσµια πρεµιέρα στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2018. «Η ερµηνεία του Καν, στον ρόλο ενός συγκλονισµένου από τους βοµβαρδισµούς στρατιώτη, ήταν συναρπαστική…» αναφέρει η σχετική κριτική.

Ελληνικός αέρας όµως πνέει και στην κορυφή της δεκάδας, την οποία κατέκτησε η παράσταση «A Quiet Evening of Dance» του William Forsythe, την οποία το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου του 2019 στη Στέγη.

Μια πρώτη γεύση µάς δίνει η κριτική του «Guardian», που γράφει µεταξύ άλλων πως «η παράσταση αυτή ήταν υπέροχη όχι µόνον για τη συγκλονιστική ακρίβεια µε την οποία είχε φτιαχτεί, αλλά και για τον υπέροχο τρόπο που φώτιζε την ιδιαιτερότητα και την ιδιοφυΐα του καθενός από τους επτά χορευτές του».

παράστασηΕυρώπηχορός