Μουσική|18.01.2019 14:34

Μεταφράζοντας τον τρόµο και τη βία σε κίνηση

Αναστασία Κουκά

Με τις σύγχρονες εικόνες βίας, τον ωµό τρόπο µε τον οποίο αυτές παρουσιάζονται από διεθνή ΜΜΕ, τους βάναυσους τρόπους προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και τους λόγους που µπορούν να ωθήσουν έναν άνθρωπο στο να βασανίσει τον συνάνθρωπό του καταπιάνεται η χορευτική παράσταση µε τίτλο «Herrumbre» (Μτφ: «Σκουριά»), που φέρει την υπογραφή του διάσηµου χορογράφου Νάτσο Ντουάτο και θα παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή στις 6, 8, 9, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την παρθενική συνεργασία του Μπαλέτου της ΕΛΣ µε τον καταξιωµένο Ισπανό χορογράφο και διευθυντή του Εθνικού Μπαλέτου του Βερολίνου και µάλιστα µε ένα έργο εξαιρετικά σύγχρονο, µε έντονες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς ο κεντρικός θεµατικός άξονάς του είναι η φθορά της ψυχής.

Όπως ο ίδιος ο Ντουάτο αποκαλύπτει, αφορµή για τη δηµιουργία αυτού του έργου ήταν µια σοκαριστική φωτογραφία από τις φυλακές του Γκουαντάναµο στην οποία αποτυπώνεται η φρίκη που ζουν οι έγκλειστοι. Η εικόνα δύο φυλακισµένων ανδρών, ριγµένων από τους βασανιστές τους στο έδαφος, δηµιούργησε την ανάγκη στον Ισπανό χορογράφο να µετατρέψει σε κίνηση τις καθηµερινές εικόνες βίας µε τις οποίες µας βοµβαρδίζουν  καθηµερινά τα ΜΜΕ. «Έχοντας κουραστεί να βλέπω εικόνες βίας και βασανιστηρίων κάθε είδους, αισθάνθηκα να µεταφράσω όλον αυτόν τον τρόµο σε κίνηση» εξηγεί ο Ισπανός χορογράφος και προσθέτει µε νόηµα: «Το “Herrumbre” είναι ένα κάλεσµα προβληµατισµού, όχι ένα δογµατικό έργο. Θέλω να προκαλέσω ανθρώπους να µελετήσουν αυτό το θέµα – ένα ζήτηµα που συµβαίνει καθηµερινά σε όλο τον κόσµο και όχι τόσο µακριά από εµάς».

Υπάρχει όµως και µια δεύτερη θεµατική διάσταση του έργου, η οποία προσπαθεί να δώσει µια εξήγηση στον ανθρώπινο κυνισµό και στην απίστευτη σκληρότητα: «Συγκρίνω τον άνθρωπο µε τον σίδηρο, ο οποίος οξειδώνεται σαν να σκουριάζει η ψυχή… Όταν προσπαθώ να φανταστώ τι ωθεί ένα άτοµο να βασανίζει ένα άλλο, δεν βρίσκω απάντηση στην ερώτησή µου. Γι’ αυτό δουλεύω πάνω σε αυτήν τη χορογραφία: για µένα είναι κάτι απίστευτο, είναι πιο δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς ακόµα και από την ιδέα της βίαιης δολοφονίας» επισηµαίνει ο Ντουάτο.

Το «Herrumbre» πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη το 2004 και από τότε µέχρι σήµερα έχει περιοδεύσει στις περισσότερες πόλεις της Ισπανίας, αλλά και στο Παρίσι, το Μόναχο, στη Χάγη κ.α. Όσο για τον τίτλο της παράστασης; Ο Ντουάτο τον εµπνεύστηκε από το ποίηµα «Θραύσµατα» του Ανχελ Γκονθάλεθ. Εκείνη την περίοδο, µε αφορµή το τροµοκρατικό χτύπηµα σε σιδηροδροµικό σταθµό της Μαδρίτης αλλά και τα βασανιστήρια στις φυλακές του Γκουαντάναµο, το Διεθνές Φόρουµ Πολιτισµών, το οποίο φιλοξενήθηκε στη Βαρκελώνη, παρήγγειλε στον χορογράφο και στο Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας να δηµιουργήσουν ένα νέο έργο µε θέµα τα ανθρώπινα βασανιστήρια.

Τη µουσική της παράστασης έχουν γράψει οι Πέδρο Αλκάλδε και Σέρχιο Καβαγέρο. Όπως σηµειώνει µάλιστα ο πρώτος, η µουσική αυτή δηµιουργεί ένα είδος σάουντρακ µε στόχο να µεταφερθεί ο θεατής σε φυσικά αλλά και προσωρινά περιβάλλοντα που όµως παραµένουν αφηρηµένα.

χορογράφοςχορόςHerrumbre