Μουσική|07.12.2021 07:35

Σίλια Κατραλή: «Η ευτυχία είναι ένα μπουκέτο από λουλούδια» - Το νέο της single, οι «Άγριες Μέλισσες» και οι «Μπαρόβιοι Αστροναύτες» της ΝΑΣΑ

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Σίλια Κατραλή γεννήθηκε στην Αθήνα και μένει στο Κουκάκι. Η γειτονιά της έχει στενά που μπορείς να χαθείς αν το έχεις ανάγκη, όμως μπορείς και να βρεθείς. Μια περιοχή σε διαρκή αναβρασμό και κινητικότητα. Πιστεύει πως κάθε άνθρωπος έχει δυο οικογένειες. Αυτή από την οποία προέρχεται τυχαία και αυτή που δημιουργεί και επιλέγει στη πορεία της ζωής του. Της αρέσει να τολμάει, να ρισκάρει, ν' αγαπάει και να ερωτεύεται. 

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το πρώτο της single, με τίτλο «Προορισμός» και αποτελεί τον προπομπό για τη νέα της δισκογραφική δουλειά «Μία Εδέμ με χαμηλό ενοίκιο», η οποία θα κυκλοφορήσει από τη Walnut Entertainment τον Ιανουάριο του 2021. Ποιο ήταν το στοίχημα που έβαλε σε αυτό το single και ποια συναισθήματα θα ήθελε να εγείρει στους ακροατές; «Η αλήθεια είναι πως δεν είχα κανέναν απολύτως στόχο. Θέλω να πω συνήθως όταν δημιουργούμε ένα τραγούδι ξεκινάμε από ένα δικό μας συναίσθημα ή ανάγκη και εκείνο καταλήγει να εγείρει εντελώς διαφορετικά συναισθήματα σε αυτόν που το ακούει. Έτσι συμβαίνει και με τον «προορισμό» φαντάζομαι. Σε αυτή τη δουλειά – μιλώντας για τον δίσκο που έρχεται στην ολότητα του – νομίζω πως είμαι πλέον σίγουρη σε σχέση με το ύφος του και τη δομή του. Είναι ένας δίσκος πολύ περισσότερο αντιπροσωπευτικός από τον προηγούμενο » λέει, χαρακτηριστικά, η ίδια στο ethnos.gr. Πρόκειται για ένα άλμπουμ ιδιαίτερα εναλλακτικό, περισσότερο εσωστρεφές που κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς και διαθέσεις, όμως πάντα με χιούμορ. 

Καμιά φορά τυχαίνει ύστερα από μακροχρόνιες και επίπονες έρευνες ν' ανακαλύψει κανείς πως ο προορισμός δεν είναι μέρος. Είναι κατάσταση. Άλλοτε τη βρίσκουμε και άλλοτε τη φτιάχνουμε, σύμφωνα με τη Σίλια. «Έχω την εντύπωση πως προορισμός δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει δεν είναι πάντα ο ίδιος. Είναι μεταβλητή δεν είναι σταθερά, καθώς η ιστορία έχει αποδείξει πως η τυχαιότητα, το αναπάντεχο, το απρόοπτο είναι οι μηχανές που κινούν τον κόσμο, είναι κάπως αφελές ν' αντιλαμβανόμαστε τον προορισμό σαν μια μόνιμη κατάσταση» υπογραμμίζει. 

Σύμφωνα με την ίδια, η πανδημία είναι μια μεταβατική περίοδος για όλο τον κόσμο, όπως και για τους ανθρώπους της Τέχνης. «Ήρθαμε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια αλλαγή και τώρα δειλά - δειλά προσπαθούμε να επανέλθουμε ή ίσως να συνέλθουμε, να επιστρέψουμε στο πριν ή να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ακρίβεια. Η Τέχνη εδώ έχει μια ηθική ίσως υποχρέωση να σταθεί στα πόδια της ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι πιο αντίξοες από ποτέ, να μετακινήσει κάτι, να θέσει ερωτήματα».

Ο πρώτο δίσκος που έχει αγοράσει ήταν το «led Zeppelin II» στο δημοτικό, ενώ η καλύτερη συναυλία που έχει δει στη ζωή της μέχρι σήμερα είναι του Nick Cave στη πλατεία Νερού τον Ιούνιο του 18. «Ήταν μαγικά γιατί έβρεχε καταρρακτωδώς και κανείς δεν έφευγε. Αντιθέτως φαινόταν όλοι να το διασκεδάζουν τόσο πολύ που δεν κάναμε καν τη κίνηση να βγάλουμε κάποια ομπρέλα από την τσάντα μας» θυμάται.

Η Σίλια έχει ασχοληθεί με το θέατρο, την τηλεόραση, τη μουσική και τη συγγραφή. Το 2016, εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Ηρόδοτος με τίτλο «Διάσπαση προσευχής». Σύμφωνα με την ίδια, «νιώθω πιο εξιδανικευμένη στο κομμάτι της υποκριτικής, όμως, σίγουρα δεν μπορώ να διαλέξω ή να ξεχωρίσω κάτι από αυτά. Καμιά φορά μπορούμε απλά ν' αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει και τα πράγματα να μας επιλέξουν ή να μας δείξουν έναν άλλον δρόμο» απαντά.

Άγριες Μέλισσες

Έχει πάρει μέρος σε διάφορες επιτυχημένες τηλεοπτικές δουλειές, όπως τους «Συμμαθητές», «Μοντέρνα Οικογένεια» και «Άγριες Μέλισσες». «Μία σειρά υψηλών προδιαγραφών, όπως οι "Άγριες Μέλισσες" κρύβει δυσκολίες;» τη ρωτάω. «Νομίζω η επιτυχία της σειράς έγκειται στην οργάνωση και την επιμέλεια της όλης παραγωγής. Ένας σωστός προγραμματισμός και μια τόσο προσεκτική επιλογή συντελεστών μόνο να διευκολύνει μπορεί τον ηθοποιό παρά να τον δυσκολέψει» σημειώνει.

«Μπαρόβιοι Αστροναύτες»

Εκτός, όμως, από την προετοιμασία του νέου της δίσκου, πρωταγωνιστεί και στην θεατρική κωμωδία «Μπαρόβιοι Αστροναύτες», όπου υπογράφει και το κείμενο. «Το έργο γράφτηκε το 2018 και έχει ανέβει ξανά κάπως διαφορετικό σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Η αλήθεια είναι πως είναι η πρώτη φορά που έγραψα κωμωδία. Φέτος, στο θέατρο Δρόμος κάνουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο σε συνδυασμό με τη σκηνοθετική ματιά του Στέφανου Κακαβούλη. Κωμωδία και δράμα γίνονται σχεδόν ένα, μπλέκονται και μετουσιώνονται σε μία σουρεαλιστική αποδόμηση των εννοιών με επίκεντρο πάντα την ανθρώπινη φύση, τις ευαισθησίες και τις αδυναμίες της».

Η ιστορία του έργου επικεντρώνεται σε δύο πράκτορες της ΝΑΣΑ, τον Τσικ και την Τσακ, οι οποίοι φτάνουν από λάθος στον πλανήτη ΜΟΜΕΝΤ, στον οποίο όλα δείχνουν πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για ζωή. Έτοιμοι, λοιπόν, να παραμείνουν εκεί ωσότου να τους βρουν οι διασώστες έρχονται αντιμέτωποι με μία σειρά από αποκαλύψεις και συνειδητοποιήσεις που τους φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του όλου. «Οι χαρακτήρες, όμως, δεν επιλέγουν το δράμα ακόμη και τις πιο δραματικές τους στιγμές. Αυτή είναι μία γραμμή που διέπει όλοι την παράσταση. Η οπτική γωνία από την οποία επιλέγουμε να βλέπουμε τα πράγματα έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Ο Τσικ και η Τσακ, λοιπόν, όντας αγνοούμενοι φτιάχνουν το δικό τους μπαρ. Η Πινκ και ο Πονκ φτιάχνουν τις δικές τους ταινίες. Και η ζωή στον πλανήτη ΜΟΜΕΝΤ κυλάει κάπως έτσι».

Η Σίλια Κατραλή θεωρεί ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι η ειλικρίνεια και η επιλεκτικότητα, ενώ η ευτυχία σύμφωνα με κάποιες έρευνες -που έχει κάνει- είναι ένα μπουκέτο λουλουδιών! «Αστειεύομαι… Τοποθετούμαι εκτενώς σχετικά με την έννοια της ευτυχίας σ' ένα από τα τραγούδια που θ' ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες μέσα στον καινούργιο μου άλμπουμ. Επομένως, μέχρι τότε ας πούμε απλά πως η ευτυχία είναι ένα μπουκέτο από λουλούδια».

Σίλια ΚατραλήΆγριες μέλισσεςΚουκάκιNASAWalnut Entertainmentαστροναύτες