Μουσική|16.12.2021 07:23

Bruce Springsteen: Πούλησε τα δικαιώματα των τραγουδιών του για 500 εκατ. δολάρια

Newsroom

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν (Bruce Springsteen) πούλησε τα μουσικά του δικαιώματα στη Sony Music Entertainment, σε μια συναλλαγή που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το σύνολο του έργου ενός καλλιτέχνη, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν ενημερωθεί για τη συμφωνία, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Συμφωνία μαμούθ

Δεν έχει γίνει καμία δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία, η οποία έκλεισε τις τελευταίες εβδομάδες, και οι όροι ήταν άγνωστοι. Όμως η αξία της μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους δύο πηγές που μίλησαν ανώνυμα επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένες να συζητήσουν το θέμα.

Εκπρόσωποι της Sony και του Springsteen αρνήθηκαν να σχολιάσουν το βράδυ της Τετάρτης. Η είδηση της πώλησης αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Billboard.

Η συμφωνία, περιλαμβάνει τόσο τον ηχογραφημένο αρχείο του Σπρίνγκστιν όσο και το σύνολο του έργου του ως τραγουδοποιού. Θα δώσει στη Sony την κυριότητα της πλήρους συλλογής κλασικών τραγουδιών του Σπρίνγκστιν, όπως τα "Born to Run", "Born in the U.S.A." και "Blinded by the Light".

Ο Μπομπ Ντίλαν, ο Πολ Σάιμον, η Στίβι Νικς, η Σακίρα, ο Νιλ Γιανγκ και πολλοί άλλοι αστέρες πούλησαν το σύνολο ή μέρος της δουλειάς τους σε τιμές που φτάνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια. Η συμφωνία του Ντίλαν, με την Universal Music Publishing Group πέρυσι, αφορούσε μόνο τη συγγραφή των τραγουδιών του και εκτιμάται ότι ξεπέρασε κατά πολύ τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Σε μια συνάντηση της Sony με τους επενδυτές τον Μάιο, ο Rob Stringer, ο διευθύνων σύμβουλος της Sony Music, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορές τους προηγούμενους έξι μήνες, μια περίοδο που περιλάμβανε τη συμφωνία με τον Simon καθώς και άλλες για ολόκληρες εταιρείες όπως η AWAL, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες.

Ο Σπρίνγκστιν, 72 ετών, ήταν με την Columbia Records, μονάδα της Sony Music, σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς καριέρας του και επί μακρόν ήλεγχε τα δικαιώματα των ηχογραφήσεών του. Του ανήκουν επίσης τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του και ουσιαστικά ενεργεί ως μουσικός εκδότης του εαυτού του, αν και από το 2017 τα τραγούδια του διαχειρίζεται η Universal.

ΗΠΑτραγούδιαΜπρους ΣπρίνγκστινBruce Springsteen