Μουσική|29.06.2022 18:30

Οι Muse σήμερα στο ΟΑΚΑ: Η πολυδιάστατη καριέρα του βρετανικού συγκροτήματος

Newsroom

Οι Βρετανοί super stars της ροκ μουσικής, Muse, ανεβαίνουν σήμερα στη σκηνή του ΟΑΚΑ και υπόσχονται να μάς χαρίσουν μια αξέχαστη, συναυλιακή εμπειρία. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1994 και αποτελείται από τους Μάθιου Μπέλαμι (φωνητικά, κιθάρα, πιάνο), Κρίστοφερ Γουόλστενχολμ (μπάσο, φωνητικά, πλήκτρα, κιθάρα, φυσαρμόνικα) και Ντόμινικ Χάουαρντ (ντραμς, συνθεσάιζερ).

Τα μέλη των Muse έπαιζαν σε διαφορετικές σχολικές μπάντες κατά τη φοίτησή τους, στο Teignmouth Community College, στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά ο σχηματισμός της μπάντας ξεκίνησε όταν ο Μπέλαμι πέρασε από οντισιόν για τη θέση του κιθαρίστα, στην μπάντα του Ντόμινικ Χάουαρντ, τους Carnage Mayhem. Ζήτησαν από τον Κρίστοφερ Γουόλστενχολμ, ο οποίος έπαιζε ντραμς εκείνη την εποχή, να μάθει να παίζει μπάσο για να μπει στο συγκρότημα, ο Γουόλστενχολμ συμφώνησε και άρχισε μαθήματα, ενώ ο Μπέλαμι έπρεπε να τραγουδάει και να γράφει τα τραγούδια της μπάντας. Τα υπόλοιπα αρχικά μέλη της μπάντας έφυγαν όταν ο Μπέλαμι πρότεινε να γράφουν τα δικά τους τραγούδια παρά να παίζουν άλλων.

Πώς προέκυψε το όνομα «Muse»

Το πρώτο όνομα για την μπάντα του Μπέλαμι και του Χάουαρντ ήταν Gothic Plague. Στη συνέχεια, άλλαξαν τ' όνομα σε Fixed Penalty και αργότερα σε Rocket Baby Dolls. Το 1994, η μπάντα χρησιμοποίησε το όνομα Rocket Baby Dolls με μία goth/glam εικόνα για να διαγωνιστεί σε μία τοπική μάχη συγκροτημάτων. Η μπάντα νίκησε το διαγωνισμό, καταστρέφοντας στη συνέχεια τον εξοπλισμό τους. «Υποτίθεται ότι θα ήταν μία διαμαρτυρία, οπότε, όταν νικήσαμε ήταν ένα σοκ, ένα τεράστιο σοκ. Μετά απ' αυτό αρχίσαμε να παίρνουμε τους εαυτούς μας στα σοβαρά» είχε αναφέρει ο Μπέλαμι σε μία δήλωσή του.

Μετά το διαγωνισμό, οι τρεις τους αποφάσισαν να ξεχάσουν το πανεπιστήμιο, να παραιτηθούν απ' τις δουλειές τους, ν' αλλάξουν το όνομα της μπάντας σε Muse (1994-1995) και να φύγουν μακριά από το Teignmouth. Το όνομα «Muse» ο Μπέλαμι το εμπνεύστηκε από τον καθηγητή καλλιτεχνικών του, Samuel Theoun. Τους άρεσε γιατί ήταν σύντομο και φαινόταν καλό σε αφίσα.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι Muse έχουν κυκλοφορήσει εννιά άλμπουμ: Showbiz (1999), Origin of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes and Revelations (2006), The Resistance (2009), The 2nd Law (2012), Drones (2015), το Simulation Theory (2018) και το Will of the People (2022). Γνωστοί για την εμμονή τους στην τελειότητα, κάθε λεπτομέρειας του οπτικοακουστικού θεάματος που παρουσιάζουν, σε κάθε περιοδεία τους επιδιώκουν να ετοιμάσουν κάτι που το κοινό δεν έχει ξαναδεί, οδηγώντας τη live εμπειρία σε νέα επίπεδα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως έχουν αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία ροκ συγκροτήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.