Μουσική|06.02.2023 20:21

Kim Petras: Έγινε η πρώτη τρανς καλλιτέχνις που κέρδισε βραβείο Grammy

Newsroom

Η Κιμ Πέτρας (Kim Petras) έγραψε ιστορία κατά τη διάρκεια των φετινών Grammy, καθώς έγινε η πρώτη τρανς καλλιτέχνις που κέρδισε βραβείο. Η Γερμανίδα ποπ τραγουδίστρια βραβεύτηκε μαζί με τον Σαμ Σμιθ (Σαμ Σμιθ) για το «Unholy». Οι δύο καλλιτέχνες εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή του Crypto.com Arena, αλλά ο Σμιθ έκανε ένα βήμα πίσω και έδωσε το μικρόφωνο στην τραγουδίστρια.

«Ο Σαμ είχε την ευγένεια να μου ζητήσει να παραλάβω το βραβείο, επειδή είμαι η πρώτη τρανς γυναίκα που το κέρδισε» είπε με τους παριστάμενους να χειροκροτούν όρθιοι. «Απλώς ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καταπληκτικούς τρανς θρύλους πριν από εμένα, που άνοιξαν διάπλατα αυτές τις πόρτες, πριν από εμένα, ώστε να μπορώ να είμαι απόψε εδώ» πρόσθεσε, προτού αναφερθεί στην αείμνηστη υποψήφια για Grammy παραγωγό SOPHIE, η οποία πέθανε ύστερα από ατύχημα στην Αθήνα

«Η SOPHIE, η φίλη μου που πέθανε πριν από δύο χρόνια, μου είχε πει ότι αυτό θα συμβεί και πάντα πίστευε σ’ εμένα. Σ’ ευχαριστώ τόσο πολύ για την έμπνευση, SOPHIE. Σ’ αγαπώ και η έμπνευσή σου θα είναι για πάντα στη μουσική μου». είπε. Σημειώνεται ότι ο Wendy Carlos ήταν το πρώτο τρανς άτομο και πρώτος τρανς άντρας που πήρε βραβείο –τρία για την ακρίβεια–, ενώ η Jackie Shane έλαβε υποψηφιότητα το 2019, τη χρονιά του θανάτου της, για τη συνολική της πορεία στη soul.

Το «Unholy» προτάθηκε στην κατηγορία Καλύτερης Ποπ Ερμηνείας Ντουέτου, όπου ανταγωνίστηκε με το «Bam Bam» των Καμίλα Καμπέλο και Εντ Σίραν, το «My Universe» των Coldplay και BTS, καθώς και με το «I Like You (A Happier Song)», των Ποστ Μαλόουν και Ντότζα Κατ.

Η Κιμ Πέτρας απέτισε ακόμη φόρο τιμής και στη Μαντόνα για τη μακροχρόνια υπεράσπιση των δικαιωμάτων τής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τη μητέρα της, λέγοντας: «Μεγάλωσα δίπλα σ' έναν αυτοκινητόδρομο και η μητέρα μου πίστευε ότι ήμουν κορίτσι και δεν θα ήμουν εδώ χωρίς εκείνη την υποστήριξή της».

 

Την Κιμ Πέτρας και τον Σαμ Σμιθ προλόγισε η Μαντόνα, η οποία ανέφερε: «Αν σε αποκαλούν ενοχλητικό, προκλητικό, επικίνδυνο, τότε σίγουρα κάτι κάνεις σωστά». Στη συνέχεια, οι δύο καλλιτέχνες τραγούδησαν ζωντανά και η εμφάνισή τους περιελάβανε κλουβιά, μαστίγια και ένα καπέλο με τα κέρατα του σατανά.

Η νίκη για το «Unholy» σηματοδοτεί το πέμπτο Grammy του Σμιθ, μετά τη βράβευση του δίσκου και του τραγουδιού της χρονιάς για το «Stay With Me», το 2015. Αργότερα, η Πέτρας είπε σε δηλώσεις της ότι το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από την παιδική της εμπειρία με τη θρησκεία και ότι ήταν ευτυχισμένη με το να δείχνει στα παιδιά ότι μπορεί κανείς ν' ανταμειφθεί για το ταλέντο του και όχι μόνο για τη σεξουαλικότητά του.

«Πήρα ένα Grammy επειδή έφτιαξα μουσική με τον φίλο μου και αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κρίνουν λιγότερο και ελπίζω ότι υπάρχει ένα μέλλον όπου το φύλο και η ταυτότητα και όλες αυτές οι ταμπέλες δεν θα έχουν τόση σημασία» δήλωσε.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Grammyειδήσεις τώραΚιμ ΠέτραςβραβείαΣαμ Σμιθ