Μουσική|12.04.2023 22:35

Jah Shaka: Πέθανε ο πρωτεργάτης της dub και της reggae

Newsroom

Ο πρωτεργάτης της dub και της reggae Τζα Σακά (Jah Shaka) πέθανε, σύμφωνα με αναρτήσεις στενών φίλων και συνεργατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ακριβής ηλικία του δεν είναι γνωστή, ενώ προς το παρόν αδιευκρίνιστη είναι και η αιτία θανάτου του.

Ο τραγουδιστής, παραγωγός και ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας, γνωστός και ως Zulu Warrior, ήταν στο τιμόνι της κουλτούρας του sound system στο Λονδίνο, κυκλοφορώντας μερικούς από τους πιο σημαντικούς δίσκους της σκηνής.

Συνέχισε να παίζει και να περιοδεύει μέχρι τον θάνατό του.

Ο Σακά μετακόμισε στο Λονδίνο από την Τζαμάικα ως παιδί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως μέλος της γενιάς των Windrush. Για τον ίδιο και τους συνομηλίκους του, η μουσική ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για την προσαρμογή στο εχθρικό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν, όπως γράφει η Guardian.

«Όταν οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική για την Καραϊβική, το μόνο που μπορούσαν να φέρουν μαζί τους ήταν η μουσική τους, τα τραγούδια τους και οι αναμνήσεις τους από την πατρίδα. Έτσι, με την πάροδο των χρόνων, αυτό ήταν το μόνο που είχαν οι άνθρωποι για να τους κρατήσουν ενωμένους», δήλωσε σε διάλεξη του 2014 στη Red Bull Music Academy.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ρέγκεειδήσεις τώραμουσικήνεκρός