Μουσική|15.04.2023 13:30

Τζώρτζια Κεφαλά και Τάσος Σκούρας στο ethnos.gr: «Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ροκ στη ζωή του»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Χαμογελαστή, αυθόρμητη και με τρομερή ενέργεια, η Τζώρτζια Κεφαλά είναι πραγματικά μία από τις καλύτερες φωνές που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ έχει καταγωγή από την Πάρο. Χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως έναν άνθρωπο με πάθος και τρέλα, κάτι που είναι εύκολο να το καταλάβεις, βλέποντάς την πάνω στη σκηνή να ερμηνεύει τα τραγούδια των ΜΠΛΕ. Από την άλλη, ο Τάσος Σκούρας είναι τραγουδοποιός, ερμηνευτής και κιθαρίστας με μακρά πορεία στα εγχώρια μουσικά δρώμενα ως σόλο καλλιτέχνης αλλά και με πολύ σημαντικές συνεργασίες από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Σάκη Μπουλά και τον Λάκη Παπαδόπουλο μέχρι τον Πάνο Μουζουράκη κ.α.

Οι δυο τους συναντιούνται για πρώτη φορά καλλιτεχνικά, παρουσιάζοντας το τραγούδι «Θα Περιμένω» σε στίχους της Κάτιας Κισσονέργη. Η καθηλωτική ερμηνεία της Τζώρτζιας συμπληρώνεται με τα φωνητικά του Τάσου Σκούρα, ενώ η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τραγουδιού αποτυπώθηκε σε εικόνα από τη Νεφέλη Σπηλιωτάκου σ' ένα πρωτότυπο video animation.

Κυκλοφορήσατε πρόσφατα το τραγούδι «Θα Περιμένω» από τη Walnut Entertainment. Αποτελεί προπομπό κάποιου νέου άλμπουμ;

Τέτοια σκέψη μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, αλλά επειδή υπάρχει μία πραγματική χημεία μεταξύ μας κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Έχουμε εξαιρετική σχέση και υπάρχουν πολλά σχέδια στο μυαλό μας. Θα δούμε! 

Υπάρχει κάποιος στίχος από το τραγούδι σας, το οποίο σας εκφράζει ιδιαίτερα;

Τζώρτζια Κεφαλά: «Γιατί έχει θάνατο αν θες ν' αναστηθείς». Όλος ο στίχος της Κάτιας Κισσονέργη είναι εξαιρετικός! Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα της αλλαγής που μπορεί να έρθει μόνο αν έχεις τη γενναιότητα ν' αφήσεις κάτι πίσω σου.

Τάσος Σκούρας: Θα συμφωνήσω με την Τζώρτζια. Βρίσκω τον στίχο αυτόν πραγματικά πολύ αισιόδοξο, καθώς χρησιμοποιεί την έννοια του θανάτου ως προϋπόθεση για ν' αναστηθείς. Ο θάνατος ουσιαστικά είναι η έναρξη μιας νέας εποχής. Μιλώντας, βέβαια, πάντα αλληγορικά. 

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Τάσος Σκούρας: Θαυμάζω την Τζώρτζια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί εκτός από εκπληκτική ερμηνεύτρια είναι και από τις ελάχιστες εξαιρέσεις καλλιτεχνών που έχουν την ίδια αλήθεια και πάνω και κάτω από τη σκηνή. Γι’ αυτό τον λόγο και επειδή μας δένει μία ροκ μουσική παιδεία, πήρα το θάρρος να την προσεγγίσω για να συνεργαστούμε μετά από προτροπή της Κάτιας, η οποία πίστευε ότι η φωνή της ταιριάζει απόλυτα στο κομμάτι. Φυσικά και συμφώνησα, όλα τα υπόλοιπα συνέβησαν λίγο πολύ μόνα τους.

Έχετε αποκωδικοποιήσει τους λόγους για τους οποίους κάνετε αυτή τη δουλειά;

Τζώρτζια Κεφαλά: Έρχεσαι σε αυτόν τον κόσμο για να τον αντιληφθείς με τα δικά σου μάτια. Αν προλάβεις, αν είσαι αρκετά τυχερός και αποφασισμένος θα καταθέσεις αυτή την οπτική και θα κάνεις τον κόσμο καλύτερο ή χειρότερο.

Τάσος Σκούρας: Ο όρος δουλειά ποτέ δεν μου άρεσε. Δεν έχει υπάρξει στιγμή που έχω δει τη μουσική ως δουλειά. Προτιμάω καλύτερα τον όρο εργασία, αν και θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως μία διάλεκτο ξεχωριστή, η οποία μιλάει απευθείας στην ψυχή. Για μένα, η ενασχόληση με τη μουσική ήταν μονόδρομος από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Λειτουργεί ως όχημα δημιουργίας. Είναι ανάγκη μου. 

Είναι εύκολο σήμερα κάποιος να βιοποριστεί μόνο από τη μουσική στην Ελλάδα; 

Τζώρτζια Κεφαλά: Όχι δεν είναι καθόλου εύκολο. Η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται την Τέχνη ως απαραίτητη για την ισορροπία και την ύπαρξη, αλλά σαν είδος πολυτελείας με το οποίο ασχολείσαι όταν έχεις λύσει τα βιοποριστικά σου προβλήματα. Με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να είναι διάφανοι, ανύπαρκτοι, χομπιστες.

Αισθάνεστε ότι υπάρχει ταβάνι για έναν καλλιτέχνη στη χώρα μας; Κι αν ναι, αυτό μέχρι πού φτάνει;

Τζώρτζια Κεφαλά: Το ταβάνι είναι η ίδια η χώρα και η περιορισμένη αγορά της. Σπάνια κάποιος καταφέρνει να κινηθεί παγκόσμια. Παρόλα αυτά νομίζω πως το σημαντικότερο και πιο ενδιαφέρον «ταβάνι» είναι να μπαίνεις στην καρδιά και την εκτίμηση των ανθρώπων. Ας είναι και μια χούφτα άνθρωποι.

Ποια είναι η άποψή σας για την κατηγοριοποίηση της μουσικής σε είδη και πώς σχολιάζετε τη ραγδαία άνοδο της τραπ;

Τάσος Σκούρας: Για μένα κακό είδος μουσικής δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχει καλό και κακό τραγούδι. Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι έχω ακούσει κάποιο τραπ τραγούδι, το οποίο μου έχει κάνει θετική εντύπωση. Θεωρώ όμως υποχρέωση των νέων ανθρώπων να δημιουργούν μια μουσική, η οποία λειτουργεί ως «αγκάθι» στο σημερινό γίγνεσθαι και την κοινωνία. Αν θα μπορούσα να δώσω μία συμβουλή στους τράπερς, θα ήταν να εμπλουτίσουν μουσικά περισσότερο τα τραγούδια τους και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βγουν χαμένοι.

Τζώρτζια Κεφαλά: Τα είδη δεν έχουν σαφή όρια ποτέ. Η μουσική είναι κάτι μεγαλειώδες για να μπορέσει να φορμαριστεί. Όσο για την τραπ νομίζω πως δεν μπορώ να την αντιληφθώ. Παρ’ όλα αυτά νομίζω πως έχει πάρει αυτές τις διαστάσεις λόγω της ανάγκης των νέων να βρουν μια ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων. Ωμή. Ανάγκη να φύγουν από τον ρομαντισμό και το άκρατο συναίσθημα. Όπως συνήθως οι ανάγκες φτάνουν στην άλλη άκρη για να ικανοποιηθούν. Γι' αυτό έχουμε αυτό το ακατανόητο αποτέλεσμα.

Τζώρτζια, πώς είναι να είσαι γυναίκα τραγουδίστρια στην Ελλάδα το 2023; Είναι χειρότερα, το ίδιο ή καλύτερα σε σχέση με το ξεκίνημά σου;

Οι γυναίκες πρώτα απ’ όλα, έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να βρούμε τον τρόπο της αυτοπραγμάτωσής μας. Παλεύουμε ανάμεσα στο «γυναίκα, καριέρα, μητέρα» μ' ένα τρόπο ενοχικό απέναντι στα θέλω και στα πρέπει μας. Έχουμε καινούργια στάση, αλλά η φωνή της «παλιότερης γυναίκας» είναι ισχυρή μέσα μας. Φυσικά το να είσαι γυναίκα σε οποιαδήποτε δουλειά θέλει ακόμα τριπλάσια προσπάθεια... αν μάλιστα είσαι ωραία γυναίκα πρέπει για πάντα να αποδεικνύεις πώς οι πόρτες δεν άνοιξαν μόνο για την ομορφιά σου!

Αυτή την περίοδο που διανύουμε και σε αυτή τη φάση της ζωής σας, τι είναι αυτό που αποζητάτε από τη μουσική;

Τζώρτζια Κεφαλά: Θέλω να βρω τον τωρινό εαυτό και να οραματισθώ τον επόμενο. Το παρελθόν δεν με απασχολεί. Μεγαλώνοντας αισθάνομαι βαθιά συγγένεια με όλα τα πλάσματα. Αυτή την ευρύτητα θέλω να τονίσω. Θέλω να μειώσω την ανασφάλεια και τον φόβο.

Τάσος Σκούρας: Η μουσική ως η πιο διαχρονική και επίσημη ερωμένη μου, ζητάω να συνεχίσει να με ανατριχιάζει όπως κάνει μέχρι στιγμής με μεγάλη συνέπεια.

Πώς κρίνετε τη στάση της πολιτείας απέναντι στους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια;

Τζώρτζια Κεφαλά: Απαξιωτική. Με μια αγωνιώδη προσπάθεια να μπει η Τέχνη σε μέτρα και σταθμά. Να γίνει άοσμη και ακίνδυνη. Βέβαια είναι καλό που ακόμα τη φοβούνται. Πάει να πει ότι επηρεάζει ακόμα τους ανθρώπους.

Τάσος Σκούρας: Για μένα, η στάση της πολιτείας απέναντι στους καλλιτέχνες είναι απαράδεκτη. Δεν μπορώ να καταλάβω πως η ίδια η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, τον έχει παραμελήσει τόσο πολύ. Πραγματικά είναι λυπηρό και δε νομίζω ότι έχει να κάνει με τους κόκκινους, τους κίτρινους και τους μπλε. Είναι μία συλλογική στάση αδιαφορίας, την οποία θεωρώ απαράδεκτη, όπως επίσης απαράδεκτο θεωρώ ότι κανένας δεν έχει βγει μπροστά να θίξει το θέμα με στόμφο. Υπάρχουν πολλοί που λένε: «έλα μωρέ τώρα οι μουσικοί οι ηθοποιοί κτλ, τεμπέληδες είναι που δεν θέλουν να δουλέψουν». Ένας οποιοσδήποτε καλλιτέχνης για να φτάσει σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο, χρειάζεται πάρα πολλές ώρες μελέτης, σπουδής και συγκέντρωσης. Δεν μπορεί λοιπόν να τον κρίνουμε ότι εργάζεται μόνο τη μιάμιση ώρα που τον βλέπουμε πάνω στη σκηνή.

Πώς βλέπετε την προεκλογική επικαιρότητα;

Τάσος Σκούρας: Πραγματικά είναι απογοητευτικό το επίπεδο. Αισθάνομαι ντροπή! Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ο τρόπος με τον οποίο όλα χρησιμοποιούνται για ένα πολιτικό όφελος ακόμα και τα δυστυχήματα! Αντί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να δουν πώς θα βρουν λύσεις για να μην έχουμε τα ίδια, κάθονται και ρίχνουν το φταίξιμο ο ένας στον άλλον, ενώ στην ουσία γνωρίζουμε ότι φταίνε όλοι.

Γιατί ο κόσμος είναι τόσο απογοητευμένος από τους σημερινούς πολιτικούς μας;

Τζώρτζια Κεφαλά: Γιατί ο καπιταλισμός έχει θεωρηθεί ένα είδος «δίκαιης ανάπτυξης», που δικαιολογεί κάθε είδος σκληρότητας και εκμετάλλευσης. Μαζί με το τεράστιο χάσμα των πολιτικών μας από την καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών, φτιάχνει το πικρό κοκτέιλ που πίνουμε κάθε μέρα.

Τάσος Σκούρας: Εδώ θα κάνω την ανατροπή και θα πω το εξής: έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν! Θεωρώ ότι ο πολίτης εκτός από δικαιώματα έχει και ηθικές ευθύνες απέναντι στον εαυτό του και στο σύνολο. Είναι σημαντικό να ενημερώνεται, να ψηφίζει νηφάλιος και όταν λέω νηφάλιος δεν απευθύνομαι στις ουσίες, απευθύνομαι και στον θυμό, ο οποίος καλλιεργείται τεχνηέντως. Δεν πιστεύω ότι ο θυμός και η συνεχόμενη απαξίωση που για κάποιο λόγο μας έχει γίνει δεύτερη φύση είναι ο τρόπος να πάνε τα πράγματα μπροστά. Κατά την ταπεινή μου άποψη μόνο η λογική μπορεί να μας πάει μπροστά. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι έχουμε τους ιδανικούς πολιτικούς, απλά θεωρώ ότι με τον τρόπο που βαδίζει το πράγμα θα έχουμε διαρκώς χειρότερους, καθότι η κοινή γνώμη λειτουργεί περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική.

Το φετινό καλοκαίρι ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Υπάρχει κάποια συναυλία που ανυπομονείτε να δείτε; 

Τζώρτζια Κεφαλά: Σίγουρα θα πάω μαζί με τα παιδιά μου στους Ghost! Και σε όποια άλλη μας επιτρέψουν τα οικονομικά μας και οι χρόνοι μας.

Τάσος Σκούρας: Εγώ ανυπομονώ για τους Guns and Roses. Εκτός του ότι έχω αγαπήσει πάρα πολύ τα κομμάτια τους, πρεσβεύουν το παραδοσιακό αμερικανικό rock and roll και θα εμφανιστούν με την αυθεντική σύνθεση έπειτα από πολλά χρόνια. Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ροκ!

Κλείνοντας την κουβέντα μας, εσείς τι περιμένετε;

Τζώρτζια Κεφαλά: Περιμένω αυτό που δεν μπορώ να φανταστώ και να περιγράψω. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει. Αυτό που με ξεπερνάει!

Τάσος Σκούρας:  Περιμένω και θα περιμένω όσο χρειαστεί να συνεργαστούμε πάλι με την Τζόρτζια!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζώρτζια Κεφαλάειδήσεις τώραWalnut Entertainment