Μουσική|12.03.2019 20:14

Iggy Pop, Jethro Tull, Dead Can Dance, The Cure έρχονται το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Αναστασία Κουκά

Πολλές και διαφορετικές θα είναι οι μουσικές επιλογές που θα έχει το ελληνικό κοινό το καλοκαίρι που έρχεται. Δημοφιλείς καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής και επιτυχημένα συγκροτήματα, που καλύπτουν μια ευρύτατη μουσική γκάμα, θα επισκεφθούν τους καλοκαιρινούς μήνες τη χώρα μας προκειμένου να δώσουν συναυλίες σε διάφορους ανοιχτούς χώρους της ελληνικής πρωτεύουσας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη φετινή συναυλιακή δραστηριότητα θα παίξουν οι μεγάλες μουσικές διοργανώσεις όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο έχει συμπεριλάβει στο φετινό του πρόγραμμα δυνατά ονόματα του ξένου ρεπερτορίου, το Release Athens που επιστρέφει με ένα ομολογουμένως πλούσιο πρόγραμμα, το Eject Festival, που γιορτάζει τα 15 χρόνια του αλλά και το Summer Nostos που θα φιλοξενήσει και φέτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Βεβαίως θα έχουμε και μία μεγάλη απουσία, αυτή του Rockwave Festival το οποίο, μετά από 20 και πλέον χρόνια διαρκούς και έντονης μουσικής δράσης, δεν θα πραγματοποιηθεί.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ - ΗΡΩΔΕΙΟ

Jethro Tull (15 Ιουνίου): Όσοι είχαν δώσει το “παρών” στην παρθενική εμφάνιση του δημοφιλούς συγκροτήματος, το 2003, κάτω από την Ακρόπολη, όπου επέλεξαν να γιορτάσουν τα 50 χρόνια καριέρας τους, έκαναν λόγο για μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία. Όσοι πάλι δεν ήταν εκεί, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να τους απολαύσουν ζωντανά, στον ίδιο επιβλητικό χώρο. To εμβληματικό προγκρέσιβ ροκ συγκρότημα που έχει καταφέρει να συνδυάσει, με μοναδικό τρόπο τον σκληρό ροκ με τον κλασικό ήχο, θα παρουσιάσει στην Αθήνα ένα πρόγραμμα με τις πιο φωτεινές στιγμές της δισκογραφίας του, με πρωταγωνιστή το φλάουτο του Ίαν Άντερσον.

Lorrena Mackennit (27 Iουνίου). Η μαγευτική φωνή της αγαπημένης Καναδής ερμηνεύτριας θα αντηχήσει κάτω από την Ακρόπολη σε μια συναυλία με κομμάτια από όλους τους δίσκους της οι οποίοι έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μουσικά αρώματα από Ανατολή και Δύση, παραδοσιακά όργανα και πολυσυλλεκτικές συνθέσεις δημιουργούν το πολύχρωμο μωσαϊκό του εντυπωσιακού μουσικού κόσμου της.

Dead Can Dance (3 Ιουλίου): Διονυσιακή ατμόσφαιρα θα δημιουργήσουν οι Dead Can Dance το φετινό καλοκαίρι στο Ηρώδειο. Το αγαπημένο συγκρότημα από την μακρινή Αυστραλία, που με τον συνδυαστικό ήχο του συνετέλεσε τα μέγιστα στη δημιουργία της σύγχρονης world σκηνής θα παίξει για πρώτη φορά στην Αθήνα κομμάτια από το ρεπερτόριό του που δεν έχει παρουσιάσει ποτέ ζωντανά αλλά και επιλογές από τα πρώτα μουσικά τους βήματα για τα οποία όμως έχουν διαφορετικές μουσικές φόρμες. Μουσικές από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, ρυθμοί από διάφορες τοπικές μουσικές, άμπιεντ ποπ αλλά και world beat, όλα μαζί, στις σωστές δόσεις.

Tindersticks (13 Ιουλίου): Έρχονται από την Βρετανία και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο ελληνικό κοινό. Οι Tindersticks, από το 1992 που σχηματίστηκαν μέχρι σήμερα, έχουν «σηκώσει» μεγάλα ανανεωτικά κύματα στη βρετανική μουσική σκηνή. Ερωτικοί στίχοι και μελαγχολικές μελωδίες ερμηνευμένες από βαρύτονη φωνή και εξαιρετικούς συνδυασμούς έγχορδων και κρουστών.

RELEASE ATHENS – ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΡΟΥ, ΦΑΛΗΡΟ

Iggy Pop (8 Ιουνίου). O «νονός της πανκ» έρχεται το καλοκαίρι πανέτοιμος να ξεσηκώσει το ελληνικό κοινό με τα δυνατά κομμάτια του και την εκστατική σκηνική του παρουσία. Είναι διαχρονικός, είναι ακούραστος, είναι επιδραστικός, είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που πρέπει να δει κανείς ζωντανά στη σκηνή.

Manowar (14 Ιουνίου): Σκληρό ροκ από τους μέτρ του είδους…Μια μπάντα φαινόμενο, με πολλούς και πιστούς θαυμαστές, που διαθέτει μεγάλο ρεπερτόριο και πολλές επιτυχίες, θα έρθει στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει πως το ελληνικό κοινό δεν έχει ξεχάσει να ροκάρει. Κι οι ίδιοι βέβαια δηλώνουν ενθουσιασμένοι γι΄ αυτό το ταξίδι: «Θα παίξουμε σε ένα από τα θρυλικά, πιο μαγικά μέρη στη γη» δήλωσε ο Joey De MaMaio αναφερόμενος στην συναυλία τους στην Αθήνα.

New Order (16 Ιουνίου): Κουβαλούν μια βαριά μουσική ιστορία καθώς είναι η μετεξέλιξη των θρυλικών Joy Division. O ήχος τους έχει επηρεάσει βαθιά πολλούς μουσικούς ανά τον κόσμο. Η ικανότητά τους να εξελίσσονται και να «βουτούν» σε διαφορετικά μουσικά νερά είναι κατά κύριο λόγο αυτό που τούς κάνει σύγχρονους και διαχρονικούς ταυτόχρονα.

Clutch (19/Ιουνίου): Κλασικά ροκ κομμάτια που συνδυάζουν την ποιότητα με την εμπορικότητα, τον σκληρό ήχο με την μελωδική ευαισθησία. Αυτά θα ακούσουν όσοι βρεθούν στην πρώτη αθηναϊκή συναυλία σε ανοιχτό χώρο της της δημοφιλούς μπάντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Hozier (23 Ιουνίου): Ο Ιρλανδός τραγουδοποιός έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 2014 μέσα από το υπέροχο τραγούδι του «Take Me To Church”. Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, συνεχίζει να απασχολεί ευχάριστα την διεθνή μουσική κοινότητα με τις προσεγμένες επιλογές του. Την ίδια ημέρα θα εμφανιστούν και οι Hooverphonic.

Alice in Chains (24 Ιουνίου): Τριάντα χρόνια διαδρομής, πωλήσεις δίσκων που αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια! Η ροκ μπάντα από το Σιάτλ της Ουάσιγκτον, αν χωρίς τον τραγουδιστής της που έφυγε από τη ζωή το 2002, συνεχίζει ακάθεκτη τη μουσική δράση της.

Disturbed (30 Ιουνίου): Παρθενική εμφάνιση σε ελληνικό έδαφος για τους Αμερικανούς εκπροσώπους της χέβι μέταλ που έρχονται στην Αθήνα με νέο άλμπουμ και… σκληρές διαθέσεις.

EJECT FESTIVAL (Πλατεία Νερού, Φάληρο)

The Cure (17 Ιουλίου): Το Eject Φεστιβάλ γιορτάζει τα 15 χρόνια παρουσίας του στα εγχώρια συναυλιακά δρώμενα με ένα εορταστικό live πρωταγωνιστές του οποίου θα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της παγκόσμιας εναλλακτικής σκηνής. Φέτος οι Cure γιορτάζουν τα 40 χρόνια τους με μια μεγάλη περιοδεία στην οποία παρουσιάζουν τις καλύτερες μουσικές στιγμές τους. Την ίδια μέρα θα παίξουν επίσης οι Michael  Kiwanuka, Ride, Khruangbin και Steams.

ATHENS ROCKS FESTIVAL (Γήπεδο Λ. Αλεξάνδρας)

Slayer: To χέβι μέταλ συγκρότημα από την Καλιφόρνια εγκαινιάζει το νέο μουσικό φεστιβάλ που ανοίγει τις πύλες του το φετινό καλοκαίρι. Είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν οι Έλληνες φαν τους για να τους απολαύσουν καθώς έχουν ανακοινώσει πως αυτή θα είναι η τελευταία περιοδεία τους.

SUMMER NOSTOS FESTIVAL (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

Για μία ακόμη χρονιά, από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου, το ΚΠΙΣΝ θα μεταμορφωθεί σε μια τεράστια μουσική σκηνή που θα φιλοξενήσει δεκάδες καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ζωντανές εμφανίσεις του μουσικού ειδώλου των 90’s, Neneh Cherry, του Αμερικανού τραγουδιστή – τραγουδοποιού της ίντι ροκ, Andrew Bird αλλά και της γνωστής ηθοποιού και συζύγου του Τομ Χανκς, Ρίτας Γουίλσον την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για πρώτη φορά σε ρόλο μουσικού.

Θα δούμε επίσης:

MADRUGADA (5 Απριλίου στο Helexpo Pavilion 5, Θεσσαλονίκη και 7 και 8 Απριλίου στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου). Ο Νορβηγός Sivert Hoyem και η μουσική συντροφιά του επιστρέφουν στη χώρα μας για τρεις συνολικά συναυλίες στο πλαίσιο της ευρωπαικής περιοδείας τους. Παρά την προσωρινή διάλυσή τους αποδεικνύουν πως η δύναμη της μουσικής είναι μεγάλη και δεν μπορεί παρά να τους φέρει και πάλι κοντά.

DROPKICK MURPHYS (3 Ιουνίου, Gazi Music Hall, Αθήνα, 4 Ιουνίου Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», Θεσσαλονίκη: Κέλτικ πανκ από τον ασυγκράτητο Frank Turner και το δυναμικό συγκρότημα που ξέρει καλά να ξεσηκώνει τα πλήθη

BETH HART (27 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας): Η εντυπωσιακή ροκ περσόνα με την υπέροχη βραχνή φωνή επιστρέφει στη χώρα μας τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση με καινούργια τραγούδια αλλά και ενδιαφέρουσες διασκευές.

Iggy PopThe CureκαλλιτέχνεςσυναυλίαJethro Tull