Μουσική|06.06.2023 14:18

Άστρουντ Ζιλμπέρτο: Πέθανε «το κορίτσι από την Ιπανέμα»

Newsroom

«Έφυγε» από τη ζωή στα 83 της χρόνια, η τραγουδίστρια Άστρουντ Ζιλμπέρτο η οποία έμεινε στην Ιστορία όταν ερμήνευσε το κομμάτι «Το κορίτσι από την Ιπανέμα» (The Girl From Ipanema). Η είδηση τους θανάτου της επιβεβαιώθηκε από το γιό της Ζιλμπέρτο, Μαρσέλο, αλλά η αιτία του θανάτου της δεν έγινε γνωστή.

Η ζωή και το έργο της Άστρουντ Ζιλμπέρτο

Η Άστρουντ Ζιλμπέρτο γεννήθηκε στην πολιτεία Μπάχια της Βραζιλίας, κόρη Βραζιλιάνας μητέρας και Γερμανού πατέρα. Μεγάλωσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο πατέρας της ήταν καθηγητής ξένων γλωσσών και μιλούσε άπταιστα πολλές γλώσσες. Παντρεύτηκε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο το 1959 και απέκτησε έναν γιο, τον Joao Marcelo Gilberto, ο οποίος αργότερα έγινε μέλος της μπάντας της. Η Άστρουντ και ο Ζοάο χώρισαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Έχει έναν άλλο γιο από δεύτερο γάμο, τον Γκρέγκορι Λασόρσα, ο οποίος έπαιζε επίσης με τη μητέρα του. Αργότερα ξεκίνησε μια σχέση με τον μουσικό συνεργάτη του συζύγου της, τον Αμερικανό τζαζ σαξοφωνιστή Σταν Γκετζ Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1963, κατοικώντας στις Η.Π.Α. από εκείνη τη στιγμή.

Ο συνθέτης Αντόνιο Κάρλος Τζομπίμ και ο Πορτογάλος ποιητής Βινίσιους ντε Μοράες έγραψαν το «The Girl From Ipanema» το 1962.

Μόλις το 1964 οι αγγλικοί στίχοι που έγραψε ο Αμερικανός Νόρμαν Γκίμπελ ώθησαν το τραγούδι σε διεθνή φήμη και το μετέτρεψαν σε ένα από τα πιο ηχογραφημένα τραγούδια στον κόσμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρατραγουδίστριαθάνατοςτραγούδι