Μουσική|19.06.2023 09:00

Rosalia: Το φλαμένκο στην καρδιά μιας διεθνούς σταρ - Έρχεται στην Πλατεία Νερού για ένα show γεμάτο πάθος και αυθεντικότητα

Άγγελος Γεραιουδάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images
Copyright: AP Images

Ένας πολυαναμενόμενος καλλιτεχνικός ερχομός αναμένεται ν' αναστατώσει την ελληνική σκηνή, καθώς η διάσημη Ισπανίδα τραγουδίστρια Rosalia ετοιμάζεται να καταφθάσει για πρώτη φορά στη χώρα μας, με αφορμή τη συναυλία της, την Τρίτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού. Μαζί της η Tinashe, μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες του R&B / hip-hop και η Ayra Starr, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της μαύρης μουσικής. Η Καταλανή σταρ ηταν το πρώτο από τα ονόματα που ανακοινώθηκαν από τη νέα συνεργασία ανάμεσα στο Release Athens και το SNF Nostos*. Με τη μοναδική της φωνή και την εκρηκτική προσέγγισή της στο φλαμένκο, η Rosalia έχει κατακτήσει κοινό σε όλον τον κόσμο και αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και πολυσυζητημένες καλλιτέχνιδες της γενιάς της.

Η Rosalia, γεννημένη ως Rosalia Vila Tobella, μεγάλωσε σ' ένα περιβάλλον διάχυτο από φλαμένκο. Το ενδιαφέρον της για τη μουσική προέκυψε από τον πατέρα της, ο οποίος την ενθάρρυνε να τραγουδήσει όταν ήταν επτά ετών, ενώ σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ίδια, «το φλαμένκο κρύβει μέσα του στοιχεία κι από άλλες παραδόσεις, όπως την αραβική, τη ρωσική, ακόμη και αυτή των Εβραίων». Αφού ανακάλυψε την ισπανική παραδοσιακή μουσική σε νεαρή ηλικία, αποφοίτησε από τη Σχολή Μουσικής της Καταλονίας με τιμητικές διακρίσεις χάρη στο εξώφυλλο του άλμπουμ της συνεργασίας της με τον Raul Refree, «Los angeles» (2017) και το τελικό έργο «El mal querer» (2018), στο οποίο είναι συμπαραγωγός ο El Guincho, επαναλαμβάνει το φλαμένκο και το αναμειγνύει με ποπ και αστική μουσική.

 

Αργότερα, το single «Malamente», τράβηξε την προσοχή του ισπανικού ευρύτερου κοινού και έγινε γνωστό από τους παγκόσμιους κριτικούς. Νικήτρια του Βραβείου Latin Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς, του βραβείου Grammy για το καλύτερο Urban ή Latin Rock άλμπουμ που συμπεριλήφθηκε στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών του Rolling Stone, το «El mal querer» ξεκίνησε την άνοδο της Rosalia στη διεθνή μουσική σκηνή.

«Νιώθω ότι με το "Los angeles" ήθελα να καθιερώσω τη μουσική μου κληρονομιά και να τιμήσω τον κλασικό ήχο του φλαμένκο με την πιο παραδοσιακή έννοια» είχε δηλώσει η ίδια στο Jezebel το 2018. Οι μελωδίες της και οι στίχοι της αντλούν έμπνευση από την ισπανική κουλτούρα και τις προσωπικές τις εμπειρίες, δημιουργώντας έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το κοινό της. Το «El mal querer» είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «Flamenca» του 13ου αιώνα, γραμμένο από ανώνυμο συγγραφέα στη ρομαντική γλώσσα της Οξιτανίας. Κάθε τραγούδι είναι ένα κεφάλαιο, που παρακολουθεί τη δύση μιας σχέσης.

«Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που παντρεύτηκε έναν άντρα, ο οποίος αναλώνεται στη ζήλια, τρελαίνεται και τη φυλακίζει» δήλωσε στο Pitchfork. «Και με έκανε να σκεφτώ, σχεδόν ανθρωπολογικά: Αιώνες μετά, έχουμε αλλάξει τους τρόπους με τους οποίους αγαπάμε και σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους ή εξακολουθούμε να ενεργούμε με τους ίδιους τρόπους;» αναρωτιέται. Το «Bagdad (Cap.7: Liturgia)» διαθέτει μια γνώριμη μελωδία - παρμένη από το ρεφρέν της επιτυχίας «Cry Me a River» του Justin Timberlake το 2002. 

Ο νέος της δίσκος

Το 2022 και με όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω της, κυκλοφόρησε το αριστουργηματικό «Motomami», το οποίο αποθεώθηκε από όλα τα σημαντικά μουσικά έντυπα ως πρωτοποριακό και βρέθηκε δικαιωματικά στην κορυφή κάθε λίστας με τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Αργότερα, η τραγουδίστρια και ο σύντροφός της, Rauw Alejandro, δήλωσαν στο περιοδικό Billboard ότι δούλευαν μαζί στο στούντιο και είχαν υλικό για κυκλοφορία. Η Rosalia το επιβεβαίωσε στη δική της συνέντευξη στο περιοδικό τον Νοέμβριο. Το έργο ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου 2023, με το εξώφυλλο, τη λίστα κομματιών και την ημερομηνία κυκλοφορίας να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το EP με τίτλο «RR» κυκλοφόρησε λίγες ημέρες μετά με το single «Beso» και δύο άλλα τραγούδια, «Vampiros» και «Promesa». Το βίντεο κλιπ για το «Beso» τελειώνει με τη Rosalia ν' αποκαλύπτει ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι στο δάχτυλό της, επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο καλλιτέχνες αρραβωνιάστηκαν.

Η μουσική της επανάσταση

Η Ισπανίδα τραγουδίστρια αναμειγνύει το παραδοσιακό φλαμένκο με μοντέρνα στυλ όπως ποπ, τραπ, χιπ χοπ, ηλεκτρονική μουσική και πειραματική μουσική και μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως νέο φλαμένκο, φλαμένκο-ποπ, φλαμένκο-τραπ, πειραματική ποπ, worldbeat και ηλεκτρονική μουσική. Η ελευθερία αυτή, που διακρίνει την τέχνη της, αποτελεί ενσάρκωση της προσωπικότητάς της. Ο χώρος όπου μεγάλωσε, σε άμεση επαφή με τη φύση, της έχει δώσει την αδιάλειπτη αίσθηση της ελευθερίας, αρνούμενη να μπει σε κουτάκια και να φορέσει ταμπέλες. Μέχρι σήμερα, η μουσική της επανάσταση έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα και η ίδια συνεχίζει να προχωρά σε νέους καλλιτεχνικούς δρόμους, εμπιστευόμενη το ένστικτο και τις ρίζες της. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής (The Weeknd, Billie Eilish, Pharrell, J Balvin, Travis Scott, Cardi B), η παρουσία της Rosalia στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μια μοναδική εμπειρία για τους θαυμαστές της.

 

Ετοιμαστείτε για ένα σόου που οι New York Times χαρακτήρισαν ως «μία από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Rosalia είναι ένα παγκόσμιο pop είδωλο του μεγέθους της Beyonce και της Rihanna». Με την εκρηκτική της σκηνική παρουσία και την εντυπωσιακή τεχνική της, αναμένεται να δημιουργήσει μια αξέχαστη ατμόσφαιρα και να συνεπάρει το κοινό με τις ερμηνείες της. Με αυτήν την ανυπομονησία και τον ενθουσιασμό που προκαλεί η άφιξή της, η Rosalia αποτελεί έναν ζωντανό αντιπρόσωπο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και αναμένεται να συνεχίσει να εμπνέει και να εκπλήσσει το κοινό της σε όλο τον κόσμο.

Ετοιμαστείτε ν' αφεθείτε σε μια μουσική περιπέτεια με τη Rosalia, καθώς η φωνή της και η παρουσία της έρχονται να κατακτήσουν και να αγκαλιάσουν την ελληνική γη.

*Την Τρίτη 20 Ιουνίου, ξεκινάει το μουσικό τριήμερο που θα φιλοξενήσει πλειάδα σπουδαίων ονομάτων από μια μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών. Το 2023, το Release Athens και το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρεις μοναδικές φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές. Το Release Athens Χ SNF Nostos πραγματοποιείται στις 20, 21 και 23 Ιουνίου και φέρνει μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας και ελληνικής σκηνής σε δύο stages, στην Πλατεία Νερού και το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε ένα συναρπαστικό συναυλιακό τριήμερο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Release Athens 2023.

Ισπανίαειδήσεις τώρασυναυλίαRelease AthensΡοζαλίαSummer Nostos Festivalφλαμένκο