Μουσική|28.10.2023 19:30

Από τις «Ψυχοκόρες» στους «Πανθέους»: Τα τραγούδια που μας έχουν γίνει εθισμός από τις φετινές τηλεοπτικές σειρές

Άγγελος Γεραιουδάκης

Κάθε χρόνο, η μικρή οθόνη μας ταξιδεύει σε νέους και μαγικούς κόσμους, αφού επενδύει στην ελληνική μυθοπλασία μέσα από κωμικές ή δραματικές σειρές που υφαίνουν πλοκές πλούσιες σε περιπέτεια και συναίσθημα. Όμως, η μαγεία αυτών των σειρών δεν οφείλεται μόνο στα σενάρια και τους ηθοποιούς, αλλά και σ' έναν παράγοντα που συχνά περνά απαρατήρητος, αλλά αφήνει το σημάδι του βαθιά στην ψυχή μας: τη μουσική. Φέτος, οι τηλεοπτικές σειρές μάς χαρίζουν ιδιαίτερες μελωδίες, με κάθε νότα να μας μεταφέρει σ' έναν κόσμο γεμάτο μαγεία και συναισθηματικές στιγμές που δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Ο συνθέτης Μίνως Μάτσας υπογράφει το τραγούδι τίτλων της σειράς «Οι Πανθέοι» του ΣΚΑΪ. Ενα βαθιά ερωτικό τραγούδι, ύμνο στη γυναικεία φύση πάνω στους εξαιρετικούς στίχους της Σοφία Καψούρου, που εκφράζει την απόγνωση αλλά και την προσδοκία της ερωτικής επιθυμίας

Το τραγούδι των τίτλων από το «Προξενιό της Ιουλίας», σε μουσική  Ανδρέα Κατσιγιάννη και σε στίχους Λίνας Δημοπούλου, ερμηνεύει η μοναδική Αλκηστις Πρωτοψάλτη. Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο, συναρπαστικό μυθιστόρημα του Γιώργου Πολίτη. Στο πρόσωπο της Ιουλίας διακρίνονται καθαρά οι γυναίκες που τότε, δέσμιες της μοίρας τους, δεν είχαν την ευθύνη της ζωής τους. Ο έρωτας ήταν σχεδόν πάντα καταδικασμένος σε μια κοινωνία που οι άγραφοι ηθικοί νόμοι είχαν τον κυρίαρχο ρόλο. 

Μετά το τραγούδι «Είναι η Αγάπη» για το Νησί και το «Κόκκινο Ποτάμι» για την ομώνυμη σειρά του Μανούσου Μανουσάκη στο OPEN, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη φέτος ερμηνεύει το τραγούδι τίτλων της νέας σειράς «Το Ναυάγιο» του MEGA. Η αφορμή και η έμπνευση για αυτό το τραγούδι είναι μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης, δύναμης ψυχής και καρμικών συμπτώσεων με φόντο μία ναυτική τραγωδία που γράφτηκε αρχικά στις σελίδες ενός επιτυχημένου βιβλίου και στη συνέχεια μεταφέρεται στη μικρή οθόνη.

Ο Νίκος Τερζής και ο Γιάννης Κότσιρας υπογράφουν το τραγούδι για τη σειρά «Ηλέκτρα», το οποίο ερμηνεύει η Μελίνα Κανά. Οι δύο δημιουργοί υπογράφουν ένα δυνατό τραγούδι ψυχής, με επίκεντρο τη γυναίκα και την καταπίεση που βιώνει, το οποίο ερμηνεύει εξαιρετικά η Μελίνα Κανά. Το «Ηλέκτρα» έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό και αποθεωτικά σχόλια στα social media από τους τηλεθεατές της καθηλωτικής σειράς, η οποία προβάλλεται από την ΕΡΤ1 από Δευτέρα έως Πέμπτη, στις 19:10.

Alkyone: Η μουσική έκπληξη της χρονιάς 

Η Alkyone, η νεαρή ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και μουσικός, που έκανε την έκπληξη το περσινό φθινόπωρο με τις διασκευές «Ξενιτεμένα μου πουλιά», «Αερικό» αλλά και τον πρώτο της προσωπικό δίσκο «Exit Sign», «ντύνει» με τη φωνή και τα τραγούδια της δύο πολυαναμενόμενες τηλεοπτικές σειρές του ΑΝΤ1, τη «Μάγισσα» και τις «Ψυχοκόρες».

Συγκεκριμένα, οι «Ψυχοκόρες» επενδύονται μουσικά με τρία αγγλόφωνα τραγούδια σε στίχους και μουσική της Alkyone που πρωτοακούσαμε στο ντεμπούτο άλμπουμ της, τα «Oh, Mother», «Society» και «The Garden». Παράλληλα, η Alkyone συμμετέχει στο soundtrack της ακριβότερης παραγωγής της φετινής τηλεοπτικής σεζόν, τη «Μάγισσα», με δυο τραγούδια, το «Χρυσάφι» σε μουσική Alex Sid και στίχους Ουρανίας Πατέλη, και το «Underwater», στο οποίο ακούμε τα αιθέρια φωνητικά της.

Μία από τις ερµηνείες που ενθουσίασαν το κοινό, πολύ πριν από την προβολή της σειράς «Ψυχοκόρες» ήταν το κομμάτι «Μονοπάτι» σε διασκευή Σταμάτη Σταματάκη, που ερμηνεύει η Ασημένια Βουλιώτη και η οποία υποδύεται τη Δεσποινιώ στο σήριαλ.

Το τραγούδι «Blazing», που ακούγεται στους τίτλους αρχής της καθημερινής σειράς «Η Παραλία» στην ΕΡΤ1, έχει τη δύναμη να μας ταξιδέψει πίσω στον καλοκαιρινό παράδεισο του 1969. Η μουσική αυτή φέρνει στο μυαλό την εικόνα ενός ειδυλλιακού τοπίου στα Μάταλα της Κρήτης. Μια δουλειά συλλογική, ένα κέντημα συναισθημάτων που ξεκίνησε από ένα βίντεο που έστειλε στον Alex Sid («Άγριες Μέλισσες») και τον Δημήτρη Νάσιο (aka Quasamodo) ο σκηνοθέτης Στέφανος Μπλάτσος. Δεν χρειάστηκε πολύ για να μεταφερθεί η εικόνα σε νότες από ένα πιάνο του Quasamodo και να τραγουδήσει τη μελωδία ο Αlex. 

Παράλληλα, ο Στέλιος Ρόκκος έκανε ρεμίξ το κομμάτι «Με σένα πλάι μου μπορώ» για τη νέα δραματική κομεντί του ΑΝΤ1, με πρωταγωνιστές τον Μάριο Αθανασίου, τη Λένα Δροσάκη, τη Βίβιαν Κοντομάρη, την Αθηνά Οικονομάκου, τον Γιάννη Τσιμιτσέλη και τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη. Αποκαλύψεις, συγκρούσεις, απρόσμενοι έρωτες και η δύναμη της πραγματικής φιλίας κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.  

Ο δημιουργός πολλών κλασσικών τραγουδιών, Κώστας Λειβαδάς, έγραψε το τραγούδι των τίτλων της κωμικής σειράς της ΕΡΤ, με τίτλο «Τρίτος Oροφος». Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Νεμέα (με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τη Λυδία Φωτοπούλου), η σειρά «Τρίτος Οροφος» μεταδίδεται καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 21:25. Τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει ο Κώστας Λειβαδάς, και συμμετέχει φιλικά η αγαπημένη του φίλη και συνεργάτιδα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, στα φωνητικά.

Τέλος, η δραματική σειρά του ΑΝΤ1, «Μετά τη φωτιά», έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού με τις καθηλωτικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, τις εντυπωσιακές σκηνές και την άψογη σκηνοθεσία της. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, σε μουσική Νίνο Ξυπολιτά και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου, ερμηνεύει το σάουντραγκ μιας συγκλονιστικής ιστορίας.

Μαρία Φαραντούρη: Ερμηνεύει για πρώτη φορά τραγούδι σειράς

Η εμβληματική ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη δίνει τη φωνή της στο πρωτότυπο τραγούδι που ντύνει μουσικά τη νέα σειρά του MEGA, «Famagusta», που υπογράφει η τριάδα των επιτυχιών Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου και Κούλλης Νικολάου.

Το MEGA φέρνει στη μικρή οθόνη μια μεγάλη παραγωγή, εμπνευσμένη από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην αυγή του 2024, όταν και συμπληρώνεται μισός αιώνας από τότε που το νησί κόπηκε στα δυο.

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια, που η φωνή της έχει χαρακτηριστεί ως «δώρο των Θεών του Ολύμπου» (Guardian), ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση των συντελεστών του «Famagusta» να ερμηνεύσει ένα βαθιά συγκινητικό κομμάτι, γεμάτο συμβολισμούς. Μια νέα ηχογράφηση που αναμένεται να προσθέσει συγκινησιακή φόρτιση και θύμισες στην υπερπαραγωγή του MEGA.

Η Μαρία Φαραντούρη που βάδισε επί σειρά ετών πλάι στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, αποδέχεται για πρώτη φορά να δώσει τη φωνή της στο τραγούδι των τίτλων μιας ελληνικής τηλεοπτικής σειράς. Η ερμηνεύτρια μπήκε πριν από μερικές ημέρες στο στούντιο προκειμένου να ηχογραφήσει το τραγούδι με τίτλο, «Δεν Ξεχνώ», σε σύνθεση Χρίστου Στυλιανού, ο οποίος υπογράφει τη μουσική του «Famagusta», και στίχους της Ελένης Ζιώγα.

Με γυρίσματα στην Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο, η σειρά «Famagusta» ξετυλίγει την ιστορία ενός μαχητικού δημοσιογράφου από την Αγγλία που ταξιδεύει στην Κύπρο για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ με αφορμή τα 50 χρόνια από την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Εκείνο που αγνοεί είναι πως τον ταραγμένο Ιούλιο του 1974, βρέφος ακόμη, αποχωρίστηκε στην Αμμόχωστο την πραγματική του μητέρα και μια οικογένεια, που δεν τον ξέχασε ποτέ.

Το σενάριο της σειράς «Famagusta» υπογράφει η Βάνα Δημητρίου. Στην έρευνα αληθινών ιστοριών των αγνοουμένων ο Δημήτρης Τοκαρής και σύμβουλος δραματουργικής εξέλιξης, ο Κώστας Καπώνης.

ειδήσεις τώραAlkyoneAlex SidΚώστας ΛειβαδάςΠανθέοιΨυχοκόρεςΕλεωνόρα ΖουγανέληΜάγισσαΜελίνα ΚανάμουσικήΤο προξενιό της ΙουλίαςΦίλιππος ΠλιάτσικαςΓιάννης Κότσιρας