Μουσική|09.11.2023 14:34

Led Zeppelin: Βρέθηκε ποια είναι η ανδρική φιγούρα στο εξώφυλλο του εμβληματικού δίσκου τους;

Newsroom

Λύθηκε μετά από 52 χρόνια το μυστήριο του εξώφυλλου του Led Zeppelin IV, στο οποίο απεικονίζεται η εικόνα ενός γενειοφόρου άντρα που σκύβει, τα χέρια του που πιάνουν το κοντάρι στηρίζοντας μια δέσμη κλαδιά στην πλάτη του.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου 1971 και έχει πουλήσει περισσότερα από 37 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ενώ περιλαμβάνει ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του γκρουπ, το Stairway to Heaven.

Ενώ η ιστορία για το πώς το συγκρότημα επέλεξε τη φωτογραφία είναι γνωστή εδώ και χρόνια (ο Robert Plant και ο Jimmy Page εντυπωσιάστηκαν από μια χρωματιστή εκδοχή που είδαν σε ένα κατάστημα με αντίκες στην Αγγλία), η πραγματική ταυτότητα του άνδρα παρέμενε μυστήριο από την κυκλοφορία του δίσκου το 1971.

Η έρευνα του Μπράιαν Έντουαρτς αποκάλυψε ότι πρόκειται για μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της ύστερης βικτωριανής εποχή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Έντουαρτς έπεσε πάνω στη φωτογραφία, ενώ περιεργαζόταν διαδικτυακούς οίκους δημοπρασιών για υλικό που θα μπορούσε να έχει σχέση με το έργο του. Ήταν σε ένα βικτοριανό φωτογραφικό άλμπουμ με την επιγραφή «Reminiscences of a visit to Shaftesbury... a gift to Auntie from Ernest» που είδε την αναγνωρίσιμη φιγούρα. «Υπήρχε κάτι οικείο αμέσως», δήλωσε.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την επιγραφή, ο Έντουαρντς μπόρεσε να προσδιορίσει ότι ο φωτογράφος που είχε απαθανατίσει την εικόνα ήταν ένας άνδρας που ονομαζόταν Έρνεστ Χάουαρντ Φάρμερ. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο άνδρας ήταν ο Lot Long, ένας βοσκός από τη μικρή αγγλική πόλη Wiltshire, ο οποίος έζησε από το 1823 έως το 1893.

Το Μουσείο Wiltshire απέκτησε έκτοτε τη φωτογραφία και σκοπεύει να την παρουσιάσει σε έκθεση που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Ο David Dawson, διευθυντής του Μουσείου Wiltshire, ανακοίνωσε ότι η επερχόμενη έκθεση την άνοιξη του επόμενου έτους θα έχει τίτλο «Η Θάτσερ του Wiltshire: A Photographic Exploration of Victorian Wessex».

άλμπουμLed Zeppelinσυγκρότημαειδήσεις τώρα