Μουσική|27.12.2023 13:45

Βασίλης Καρράς: Με δάκρυα και μουσική το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο τραγουδιστή

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η κηδεία του Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/ EUROKINISSI)
Η κηδεία του Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/ EUROKINISSI)
Η κηδεία του Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/ EUROKINISSI)
Η κηδεία του Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/ EUROKINISSI)
Η κηδεία του Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/ EUROKINISSI)
Η κηδεία του Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/ EUROKINISSI)
Η κηδεία του Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/ EUROKINISSI)

Με δάκρυα στα μάτια, χειροκροτήματα, λευκά λουλούδια και σιγοτραγουδώντας τους στίχους μεγάλων επιτυχιών του, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε, το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου, τον Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, η σορός του οποίου τέθηκε νωρίτερα σε λαϊκό προσκύνημα. Ο τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή έπειτα από «σκληρή» μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, βυθίζοντας στο πένθος το Πανελλήνιο και φυσικά την οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Θλίψη στο τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Καρρά

Η σορός του έφτασε λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νέστορος, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. Μητέρα και κόρη έφτασαν στην κηδεία, καταρρακωμένες, μην μπορώντας να πιστέψουν πως ο αγαπημένος τους άνθρωπος έφυγε τόσο γρήγορα από τη ζωή. «Η υστεροφημία είναι κάτι που ευλογεί και ο θεός. Όταν φεύγουμε, δηλαδή, από τη ζωή να αφήνουμε ένα έντιμο όνομα και ο Βασίλης Καρράς αφήνει ένα πολύ αγαπητό και έντιμο όνομα» είπε ο ιερέας που χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία. «Ο Βασίλης Καρράς φεύγει προετοιμασμένος καθώς αγάπησε την οικογένειά του. Παρέμεινε πιστός, παρέμεινε προσηλωμένος. Ήταν άνθρωπος όχι μόνο με ανοιχτή καρδιά από την οποία ό,τι έβγαινε συγκινούσε και ηλέκτριζε και συνέπαιρνε» πρόσθεσε.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, στην εκκλησία έφτασε και ο αδελφός του αγαπημένου τραγουδιστή. «Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να πω κάποια κουβέντα. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, δεν έχω κουράγιο να μιλήσω» ήταν κάποια από τα λόγια που κατάφερε να ψελίσσει ο αδελφός του στις κάμερες. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, αρκετοί φίλοι αλλά και καλλιτέχνες που αγάπησαν τη βραχνή και γεμάτη από συναίσθημα φωνή του Βασίλη Καρρά. Μεταξύ άλλων, η Πάολα, ο Αντώνης Ρέμος, ο Νίκος Βέρτης, ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Χρήστος Μενιδιάτης, ο Σάκης Αρσενίου, ο Χρήστος Δάντης και σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού» η Δέσποινα Βανδή μαζί με τον Βασίλη Μπισμπίκη.

Εκτάκτως σήμερα το βράδυ, στις 22:30, το OPEN παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα του Βασίλη Καρρά. Μία εκπομπή που θα περιλαμβάνει τα πάντα. Ενα ταξίδι σε μία ξεχωριστή, ιδιαίτερη και μοναδική ζωή ενός μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή. Ο Βασίλης Κεσογλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1953 στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οταν ήταν σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησε τα δύο του αδέλφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Εζησε φτωχικά χρόνια, αλλά γεμάτα αγάπη, αγνότητα και τιμιότητα. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος και η μητέρα του, καθαρίστρια. 

Ως τελευταία επιθυμία ήθελε να ταφεί στο χωριό του, ενημερώνοντας μάλιστα τον πρόεδρο και φίλο του, Χρήστο Διαμαντίδη, να ετοιμάσει τον δρόμο προς το νεκροταφείο, όταν ένιωθε πως ήταν έτοιμος να φύγει, όπως γράφει το thesstoday.gr.

Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη (26/12), στη Θεσσαλονίκη πολλοί θαυμαστές του τραγουδιστή απέτισαν φόρο τιμής από το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, όπου η σορός του καλλιτέχνη είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ημέρας ήταν όταν αποχωρούσε η σορός και η ορχήστρα του Βασίλη Καρρά έπαιξε για τελευταία φορά για τον σπουδαίο καλλιτέχνη. Οι θαυμαστές του καλλιτέχνη τον αποχαιρέτησαν σιγοτραγουδώντας πολλές από τις επιτυχίες του, ενώ όταν έφτασε η σορός του στον ιερό ναό, το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Παίρνει το όνομά του ο κεντρικός δρόμος του χωριού του

Ο Βασίλης Καρράς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο χωριό του, με τον ίδιο να μη ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του, ούτε όταν έγινε γνωστός, καθώς βοηθούσε τους πάντες, ενώ είχε δωρίσει και πολλά έργα αναβάθμισης. Από αύριο, ο κεντρικός δρόμος του Κοκκινοχωρίου θα φέρει το όνομα του Βασίλη Καρρά, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου. Να σημειωθεί πως και η κεντρική πλατεία του χωριού φέρει τ' όνομα «Βασίλης Καρράς».

Ζαφείρης Μελάς: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα τον αποχαιρετήσω»

Νωρίτερα, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο Ζαφείρης Μελάς, ο οποιος θυμήθηκε στιγμές που είχαν ζήσει μαζί μέχρι που δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα. «Ο Βασίλης ήταν άνθρωπος με μεγάλη πυγμή, μεγάλο θάρρος, μεγάλο θράσος. Ηταν ο βασιλιάς της νύχτας, ήταν ο αυθεντικός λαϊκός ο Βασίλης και πιστεύω θα παραμείνει στις καρδιές όλων. Δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Είναι πολλές οι στιγμές που ζήσαμε...Πέρα από σπουδαίος τραγουδιστής ήταν και φιλάνθρωπος, χωρίς να λέει σε κανέναν τίποτα. Είχε στείλει πολλά παιδιά έξω που πάλευαν με ασθένειες και δεν έλεγε τίποτα» είπε.

«Ηξερα τον γολγοθά που ανεβαίνει, δεν ήθελα να τον ταλαιπωρώ και να τον κουράζω. Σεβόμουν αυτό που πέρναγε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για μένα που θα πάω σήμερα να αποχαιρετήσω τον Βασίλη. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να τον αποχαιρετήσω» κατέληξε ο Ζαφείρης Μελάς και ξέσπασε σε κλάματα. 

«Σήμερα αποχαιρετούμε έναν τεράστιο καλλιτέχνη»

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, Ευάγγελος Αραμπατζής, ήταν ο άνθρωπος που εκφώνησε τον επικήδειο λόγο, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας. Βγαίνοντας από τον Ναό, ο Ευάγγελος Αραμπατζής ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα αποχαιρετούμε έναν τεράστιο καλλιτέχνη, τον Βασίλη μας. Και στον επικήδειο ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για μένα. Ζήτησε η οικογένεια να εκφωνήσω τον επικήδειο. Με μεγάλη συγκίνηση το έκανα, γιατί ο Βασίλης πέρα από μεγάλος καλλιτέχνης ήταν και μεγάλος άνθρωπος.

Και όλος αυτός ο κόσμος που είναι εδώ αποδεικνύει πόσο αγαπούσε αυτόν τον άνθρωπο. Η συναυλία που επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί με τους 3.000 μουσικούς επί σκηνής, θα γίνει προς τιμήν του, στην Αθήνα και θα καταγραφεί για το βιβλίο Γκίνες. Καλό ταξίδι Βασίλη μας». 

Εδινε σκληρή μάχη για τον καρκίνο

Τον Μάρτιο του 2022, ο Βασίλης Καρράς, κατά τη διάρκεια εμφάνισης που είχε σε νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο της Κρήτης, αισθάνθηκε μια έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο τραγουδιστής που αντιμετώπιζε χρόνιες παθήσεις, πήρε εξιτήριο μια μέρα μετά και ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συναντήσει τον γιατρό που είχε αναλάβει την παρακολούθηση της υγείας του. Αργότερα, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, που είχε στεφθεί με επιτυχία και είχε μεταφερθεί στο σπίτι του, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, όπου και ανάρρωνε, έχοντας κοντά του τους δικούς του ανθρώπους.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά νόσησε από κορονοϊό γεγονός που σε συνδυασμό με τα ήδη βεβαρημένο ιστορικό υγείας του οδήγησε σε διάφορες επιπλοκές που εξασθένησαν τον οργανισμό του. Ο Δαμιανός Κεσογλίδης είχε μιλήσει στην εκπομπή «Το Πρωινό» για την κατάσταση της υγείας του αδελφού του λέγοντας: «Ολα βαίνουν καλώς, παλεύει, παλεύει. Αναρρώνει όσο πάει. Οι γιατροί του είναι αισιόδοξοι. Χθες το βράδυ ήμουν στο σπίτι του, κάναμε καλαμπούρι, κάθε μέρα εκεί είμαι. Συζητάμε, σηκωνόμαστε, παίζουμε την μπιρίμπα μας, βγαίνουμε στο μπαλκόνι, πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο, πάμε και στο χωριό του, στην Καβάλα, στα κτήματά του».

Την περασμένη άνοιξη, ο Βασίλης Καρράς είχε εμφανιστεί αρκετά αδυνατισμένος στα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής «Future Perfect» του Χρήστου Χατζηβασιλείου. Μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής είχε δηλώσει στις τηλεοπτικές κάμερες που τον περίμεναν: «Καιρός δεν ήταν να με ξαναδείτε; Είμαι πάρα πολύ καλά, επιστρέφω στη δισκογραφία και γενικά στη ζωή. Νομίζω ότι αυτή η συναυλία θα είναι ένα ωραίο κλείσιμο για την καριέρα μου. Καμιά φορά οι καλλιτέχνες πεθαίνουν επάνω στο σανίδι. Ολους αυτούς τους μήνες δεν μου έλειψε η αγάπη του κόσμου. Δεν μου έλειψε ποτέ, γιατί είναι το μεγαλύτερο δώρο που εισπράττω. Για τις νυχτερινές μου εμφανίσεις θέλω λίγο χρόνο ακόμα».

Στην τηλεφωνική παρέμβαση που είχε κάνει στο «Fame Story», καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ενώ παρουσίασε το νέο του τραγούδι «Χύμα στο Κύμα», σε μουσική του Βασίλη Δαραμούσκα και στίχους του Βασίλη Γιαννόππουλου. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Είμαι Εδώ», από τη Minos EMI. Στο βιβλίο του, με τίτλο «Από την αποθέωση της Ανατολής… στο χειροκρότημα της Δύσης», γίνεται αναλυτική καταγραφή της καλλιτεχνικής διαδρομής του, καθώς και άγνωστων πτυχών της δημιουργικής του έκφρασης. Η επιθυμία του ήταν τα έσοδα του βιβλίου να διατεθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα «καταφύγιο» για άπορους καλλιτέχνες. 

Παίρνει το όνομά του ο κεντρικός δρόμος του χωριού του

Ο Βασίλης Καρράς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο χωριό του, με τον ίδιο να μην ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του, ούτε όταν έγινε γνωστός, καθώς βοηθούσε τους πάντες, ενώ είχε δωρίσει και πολλά έργα αναβάθμισης. Ετσι, ο κεντρικός δρόμος του Κοκκινοχωρίου θα φέρει το όνομά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου. Να σημειωθεί πως και η κεντρική πλατεία του χωριού φέρει τ' όνομα «Βασίλης Καρράς».

Με τον θάνατο του Βασίλη Καρρά, ο λαϊκός κόσμος αποχαιρετά έναν μεγάλο τραγουδιστή, έναν καλλιτέχνη που με τη μοναδική του φωνή και τον συναισθηματικό τρόπο έκφρασής του κατάφερε ν' αγγίξει τις καρδιές μας. Όμως, η κληρονομιά του Βασίλη Καρρά δεν θα σβήσει ποτέ. Στίχοι και νότες του, φορτισμένοι με συναισθηματική ειλικρίνεια και παθιασμένη έκφραση, θα συνεχίσουν να ζουν και ν' αναπνέουν, δημιουργώντας έναν ατέλειωτο ρεύμα μελωδιών που θα συντροφεύει τις ζωές μας. Στα μάτια και τις ψυχές μας, ο «Αρχοντας της καψούρας», όπως ήταν το παρατσούκλι του, δεν θα είναι ποτέ απλά μια μνήμη, θα παραμείνει πάντα ζωντανός, ξεπερνώντας τα όρια του χρόνου και της φθοράς.

ΘεσσαλονίκηΒασίλης Καρράςτραγουδιστήςειδήσεις τώρακηδεία