Μουσική|01.06.2019 15:21

Πέθανε ο θρυλικός Ρόκι Έρικσον

Newsroom

Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε ηλικία 71 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο ηγέτης του θρυλικού συγκροτήματος «13th Floor Elevators», Ρόκι Έρικσον. Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε ο Μικέλ Έρικσον στα social media: «Ο αδερφός μου ο Ρόκι "έφυγε" γαλήνιος σήμερα. Παρακαλώ να μας δώσετε χρόνο. Μουσική και γέλιο για πάντα».

Ο Ρόκι Έρικσον γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1947, ενώ το 1965 σχημάτισε τους «The 13th Floor Elevators» στο Τέξας. Σύμφωνα με τη «Heaven Music», είχαν την ατυχία να γίνουν τα «μαύρα πρόβατα» ολόκληρης της καουμπόικης κοινωνίας της πολιτείας, επειδή αντί να παίζουν bluegrass και να την αράζουν μετά στα McDonalds, αποφάσισαν να ηγηθούν της ψυχεδελικής επανάστασης. 

Για προληπτικούς λόγους, απέφευγαν να παίζουν σε κτίρια που είχαν 13 ορόφους και αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκαν «13th Floor Elevators». Στόλιζαν τα φιλοσοφημένα στιχάκια τους με βαθιά μυστικιστικά νοήματα, κάτι όμως που οι καουμπόηδες αστυνομικοί του Τέξας δεν εκτίμησαν καθόλου. Η μεγαλύτερή τους επιτυχία ήταν το «You’re Gonna Miss Me», το οποίο μάλιστα ο Έρικσον είχε γράψει όταν ακόμη πήγαινε στο σχολείο. 

O Ρόκι έπαιζε πιάνο από τα πέντε του χρόνια και κιθάρα από τα δέκα. Ένα χρόνο πριν τελειώσει το γυμνάσιο «κέρδισε» οριστική αποβολή, επειδή δεν δέχτηκε να κουρέψει τα μαλλιά του έτσι όπως επέβαλλαν οι κανονισμοί. 

T

Οι Elevators ήταν χρήστες μαριχουάνας και γι’ αυτό το λόγο, τύχαιναν της ιδιαίτερης προσοχής της αστυνομίας. Ο Ρόκι, που συνελήφθη για κατοχή, θεωρήθηκε ότι πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και στάλθηκε αρχικά στη φυλακή και κατόπιν στο ψυχιατρείο του Χιούστον, για να κάνει θεραπεία με ηλεκτροσόκ. 

T

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που η μετέπειτα σόλο καριέρα του διακόπηκε για μεγάλα διαστήματα μιας και κατά καιρούς έχριζε εγκλεισμού και εντατικής παρακολούθησης. Η ταραγμένη και περιπετειώδης ζωή του αποτυπώνεται θαυμάσια στο ντοκιμαντέρ «You’re gonna miss me» που γύρισε το 2005 ο Keven McAlester.

τραγουδιστήςΡόκι Έρικσον13th Floor Elevators