Μουσική|17.06.2019 16:33

Θεϊκές μελωδίες στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου Θεσσαλίας

Newsroom

Μεγάλη τύχη και ευκαιρία, η πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής μουσικής Δωματίου για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη Θεσσαλία, με επτά μοναδικά κονσέρτα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Πήλιο από την Chamber Music Hellas.

Η Σύμβουλος Επικοινωνίας, Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, Τρικαλινής καταγωγής, είχε μιλήσει προεκλογικά για το φεστιβάλ κλασικής μουσικής δωματίου Θεσσαλίας που διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε διάφορες πόλεις της Θεσσαλίας από 16-23 Ιουνίου, ως εκπρόσωπος στην Ελλάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Chamber Music Hellas της Νέας Υόρκης.

Αυτό όμως που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, είναι ότι οι μουσικοί που συμμετέχουν σ΄ αυτό είναι κορυφαίοι διεθνώς και μάλιστα για να τους θαυμάσει κανείς, πρέπει να ταξιδέψει σε μεγάλες σκηνές του κόσμου, πληρώνοντας πανάκριβα τα εισιτήρια.

Ωστόσο όμως, έρχονται στην Ελλάδα και προσφέρουν όλα τα κονσέρτα δωρεάν για το φιλόμουσο κοινό, γιατί αυτός ακριβώς είναι κι ο σκοπός του μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Αμερικής που τους προσκάλεσε. Να συμβάλλει δηλαδή στην πολιτιστική καλλιέργεια και στην οικονομική ανάπτυξη περιοχών μη ανεπτυγμένων τουριστικά, μέσω του ποιοτικού τουρισμού που προκαλεί, αξιοποιώντας τη φήμη αυτών των σπουδαίων μουσικών και κινητοποιώντας τους φιλόμουσους του κόσμου για να τους ακολουθήσουν και να τους απολαύσουν σε ξένους τόπους.

Έτσι, με αφορμή το φεστιβάλ αυτή την περίοδο έχουν καταφθάσει ταξιδιώτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να θαυμάσουν τους κορυφαίους δεξιοτέχνες σε περιοχές άγνωστες στις πατρίδες τους, όπως είναι η «παρθένα» Θεσσαλία.

Η ιδέα ανήκει στον Έλληνα ομογενή Βάσο Παπαγαπητό, που αφού έγραψε ιστορία στον θεματικό τουρισμό στις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές κρουαζιέρες πάνω από μισό αιώνα, αποφάσισε να στηρίξει πλέον τις ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας και στον χερσαίο τουρισμό στα χρόνια της κρίσης.

Πιστεύοντας στους ανθρώπους και τη γόνιμη γη της Θεσσαλίας, τη σύστησε με διαφορετικό τρόπο στο εξωτερικό, ενεργοποιώντας τις επαφές του σε προξενεία, πράκτορες, πανεπιστήμια και φορείς της Αμερικής, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του: η Θεσσαλία να αποκτήσει ένα brand name, με όχημα τον πολιτισμό.

Την Τρίτη λοιπόν, στο Κουρσούμ Τζαμί στις 8μμ, θα έχουν την ευκαιρία οι Τρικαλινοί να απολαύσουν μοναδικής ποιότητας μελωδίες από τους εξαίρετους αυτούς μουσικούς της κλασσικής μουσικής δωματίου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καθηγητές σε πασίγνωστα πανεπιστήμια. Παράλληλα με τα κονσέρτα, φροντίζουν να δίνουν και masterclasses σε συνεργασία με τους διευθυντές των ωδείων όπως για παράδειγμα στη Λάρισα και στο Βόλο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους νέους και νέες που ασχολούνται με τη μουσική.

Καλλιτεχνικός διευθυντής ο πασίγνωστος συνθέτης Lowell Liebermann, που πέρυσι τιμήθηκε στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης. Η προκράτηση θέσων γίνεται μέσω του site www.chambermusichellas.org

Το πρόγραμμα της Τρίτης 18/06

Mikis Theodorakis: Petite Suite for String Quartet Daniel Phillips and Cathy Meng Robinson, violins

Steven Tenenbom, viola

Keith Robinson, cello

Ludwig van Beethoven: Serenade in D major Op.8 Ida Kavafian, violin

Steven Tenenbom, viola

Keith Robinson, cello

intermission

Johann Sebastian Bach: Suite No.3 BWV 1009

Steven Tenenbom, viola

Wolfgang Amadeus Mozart: Flute Quartet in D major K.285 Tara Helen O’Connor, flute

Daniel Philips, violin

Steven Tenenbom, viola

Keith Robinson, cello 

φεστιβάλΘεσσαλίακλασική μουσική