Μουσική|09.07.2019 18:40

Ο Ρικάρντο Μούτι και ο Μαξίµ Βενγκέροφ στην Αθήνα

Αναστασία Κουκά

Δύο διεθνώς καταξιωµένοι καλλιτέχνες του κλασικού ρεπερτορίου θα βρεθούν τις επόµενες ηµέρες στη σκηνή του Ηρωδείου. Ο λόγος για τον κορυφαίο Ιταλό µαέστρο Ρικάρντο Μούτι, ο οποίος θα διευθύνει απόψε στο πόντιουµ του Ρωµαϊκού Ωδείου, και τον πολυβραβευµένο σολίστα του βιολιού Μαξίµ Βενγκέροφ, που θα συµπράξει στις 16 Ιουλίου µε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ο Ρικάρντο Μούτι, ο οποίος επιστρέφει 11 χρόνια µετά την τελευταία του εµφάνιση στη χώρα µας, έρχεται στο πλαίσιο των «Δρόµων της φιλίας», της πρωτοβουλίας που ο ίδιος εγκαινίασε το 1997 και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Ραβέννας. Με αυτό τον τρόπο ο διάσηµος αρχιµουσικός θέλησε να υπογραµµίσει την οικουµενικότητα της µουσικής γλώσσας, καθώς και τη θεραπευτική δύναµή της.

Από την πρώτη διοργάνωση µέχρι σήµερα έχουν δοθεί συναυλίες σε πόλεις οι οποίες έχουν αντιµετωπίσει τη βαρβαρότητα του πολέµου και τις επιπτώσεις του διχασµού, ανάµεσά τους το Σεράγεβο, η Βηρυτός, η Ιερουσαλήµ, το Κάιρο και η Τεχεράνη, αλλά και το Ναϊρόµπι και το Κίεβο.

Ο ίδιος αποφάσισε πως ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει τη φετινή συναυλία των «Δρόµων της Φιλίας» είναι η Ελλάδα, µια χώρα την οποία αγαπά και θαυµάζει για τον ανεκτίµητο πολιτιστικό πλούτο της. Και αυτόν τον θαυµασµό έχει εκφράσει επανειληµµένα. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε ταχθεί υπέρ της παραµονής της χώρας µας στην Ευρωζώνη την εποχή που λαµβάνονταν κρίσιµες αποφάσεις για το µέλλον της Ελλάδας και του λαού της. Στη σκηνή του Ηρωδείου ο Ρικάρντο Μούτι θα διευθύνει µια ορχήστρα αποτελούµενη από Ιταλούς και Έλληνες µουσικούς και χορωδούς στην περίφηµη 9η Συµφωνία του Μπετόβεν.

Φεστιβάλ Αθηνών

Ο Μαξίµ Βενγκέροφ πάλι, ο οποίος αποτελεί µύθο, έρχεται στη χώρα µας για να παίξει µε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε µια συναυλία που πραγµατοποιείται στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Ανήσυχο πνεύµα που συνδυάζει την καλλιέργεια µε την ευαισθησία, ο βραβευµένος µε Γκράµι µουσικός δηλώνει ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτήν τη συναυλία: «Ο ερχοµός µου στην Ελλάδα µε κάνει να αισθάνοµαι σαν να επιστρέφω σπίτι µου. Η χώρα έχει µουσική παράδοση αιώνων, από την οποία αντλεί έµπνευση η κλασική µουσική. Ανυποµονώ για την πρώτη µου συνεργασία µε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ µε συναρπάζει το ότι θα συµπράξουµε σε αυτόν τον µαγευτικό χώρο που βρίσκεται κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης» δήλωσε ο ίδιος.

Και για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, όµως, αυτή είναι µια σηµαίνουσα σύµπραξη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα λόγια του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή: «Είναι σπουδαίο το ότι η Κρατική Ορχήστρα συνεργάζεται µε έναν θρύλο του βιολιού, από τους σηµαντικότερους της εποχής µας. Πέρα από την τιµή, για µένα αποτελεί πρόκληση η συνοδεία ενός σολίστα µε το παγκόσµιο εκτόπισµα του Βενγκέροφ. Πρόκληση που στην περίπτωσή του γίνεται µεγαλύτερη, καθώς είναι και ο ίδιος αρχιµουσικός». Το πρόγραµµα της βραδιάς θα περιλαµβάνει έργα Μπραµς και Ντβόρζακ. 

Ηρώδειο