Μουσική|27.09.2019 16:44

Abbey Road: Η ιστορία του δίσκου που έγινε 50 ετών

Αναστασία Κουκά

Η εικόνα με τα τέσσερα μέλη των Beatles να διασχίζουν τη διάβαση έξω από τα θρυλικά Abbey Road Studios είναι, αναμφισβήτητα, από τις δημοφιλέστερες εικόνες όλων των εποχών.

Πρόκειται για μια φωτογραφία που τραβήχτηκε για τις δισκογραφικές ανάγκες της δημοφιλούς μπάντας, και πιο συγκεκριμένα για το εξώφυλλο του άλμπουμ τους «Abbey Road», το οποίο επανακυκλοφορεί με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την κυκλοφορία τους

Ουσιαστικά, αυτή ήταν η τελευταία δισκογραφική δουλειά που δημιούργησαν τα «σκαθάρια» με τη συμμετοχή όλων των μελών της. Γιατί μπορεί χρονολογικά η δισκογραφία τους να ολοκληρώνεται με το «Let It Be», που κυκλοφόρησε το 1970, οι ηχογραφήσεις του όμως είχαν τελειώσει πριν το Σεπτέμβριο του 1969 που βγήκε το «Abbey Road».

Ο δίσκος αυτός, που περιέχει κάποιες από τις γνωστότερες επιτυχίες του συγκροτήματος όπως τα τραγούδια «Here Comes The Sun», «Something» και «Come Together», θεωρείται, από πολλούς το καλύτερο δισκογραφικό δείγμα που έδωσαν οι Beatles κατά τη διάρκεια της θριαμβευτικής μουσικής διαδρομής τους.

Η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριμένα τραγούδια παρουσίαζαν μεγάλο μουσικό ενδιαφέρον για την εποχή, καθώς ενσωμάτωναν στοιχεία από τα blues, την pop αλλά και το progressive rock.

Δεν είναι εξάλλου τυχαία πως το άλμπουμ σημείωσε πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία αμέσως μετά την κυκλοφορία του κατακτώντας την πρώτη θέση τόσο των βρετανικών όσο και των αμερικανικών charts.

Το «Abbey Road» ηχογραφήθηκε σε μια περίοδο που το τέλος της κοινής πορείας του Τζον Λένον, του Πολ ΜακΚάρντνεϊ, του Τζορτζ Χάρισον και του Ρίνγκο Σταρ είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Οι μαρτυρίες λένε πως οι διαφωνίες τους ήταν συχνό φαινόμενο πλέον, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την οριστική αποχώρηση του Λένον από το γκρουπ πριν καν προλάβει να κυκλοφορήσει ο δίσκος.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στο θρυλικό εξώφυλλο του συγκεκριμένου άλμπουμ δεν υπήρχε ούτε τίτλος ούτε καν το όνομα του συγκροτήματος. Όταν ο εμπνευστής και δημιουργός του, John Kosh, ερωτήθηκε, χρόνια αργότερα, γι’ αυτό απάντησε με τον εξής αφοπλιστικό τρόπο: «Γιατί να βάλω όνομα στο εξώφυλλο; Ήταν το πιο διάσημο συγκρότημα στον κόσμο». Και, βεβαίως, είχε απόλυτο δίκιο.

Στην νέα επανέκδοση του δίσκου περιλαμβάνει και τα 17 τραγούδια του σε νέα όμως μίξη από τον Giles Martin, τον γιο του επί σειρά ετών παραγωγού των Beatles.

John LennonΠολ ΜακΚάρτνεϊ(3275)The Beatles