Μουσική|08.10.2019 16:47

Λίνα Μενδώνη: Στηρίζουμε την ΕΔΕΜ, δεν έλαβε θέση ευθύνης η Σταματούδη

Αναστασία Κουκά

Την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στη λειτουργία, της «ΕΔΕΜ», του νέου ανεξάρτητου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, διαχειριστές του οποίου θα είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί, εφόσον ολοκληρωθεί η διερεύνηση της βιωσιμότητάς του, εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρα από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Παράλληλα, δικαιολόγησε την επιλογή της πρώην διευθύντριας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησία (ΟΠΙ), Ειρήνης Σταματούδη ως προέδρου της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα ασχολείται με τα πνευματικά δικαιώματα.

Και τα δύο παραπάνω θέματα συζητήθηκαν μετά από ερωτήσεις που υποβλήθηκαν προς την υπουργό Πολιτισμού. Η μία προήλθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Βερναρδάκη και αφορούσε στο πότε θα εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση της «ΕΔΕΜ» και πότε προβλέπεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσία στον νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρησης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακολουθηθεί η προεκλογική δέσμευση του νυν πρωθυπουργού όσον αφορά τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης» απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο η κυρία Μενδώνη, προσθέτοντας, παράλληλα, πως έχει ζητήσει από τον ΟΠΙ να αποσταλούν οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα προκύπτουν είτε από επιχειρησιακό σχέδιο είτε από μελέτη βιωσιμότητας του Οργανισμού.

«Μόλις συμπληρωθεί ο φάκελος και προσκομιστούν τα αναγκαία στοιχεία της οικονομικής βιωσιμότητας, θα ακολουθηθούν οι κατά νόμον διαδικασίες» διαβεβαίωσε η υπουργός, χαρίζοντας μια πρώτη ανάσα ανακούφισης στους χιλιάδες δημιουργούς, το μέλλον των οποίων βρίσκεται στον αέρα.

Παράλληλα, απέδωσε την καθυστέρηση της έκδοσης της εν λόγω απόφασης στην προσφυγή που είχε κάνει η «Αυτοδιαχείριση» στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης, με την οποία ανατέθηκε η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στην προσωρινή υπηρεσία ΕΥΕΔ: «Σύμφωνα με την άποψη του Γραφείου Νομικού Συμβούλου στο υπουργείο Πολιτισμού οι δυο αναμενόμενες προς έκδοση διοικητικές πράξεις -δηλαδή, η υπουργική απόφαση και η κοινή υπουργική απόφαση- για την ΕΔΕΜ συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο της δίκης και επομένως οποιαδήποτε ενέργεια έκδοσής τους θα έπρεπε να είναι μεταγενέστερη της δικάσιμης. Οτιδήποτε, δηλαδή, προηγούμενο της 24ης Σεπτεμβρίου δεν θα ήταν σύννομο» δήλωσε η κυρία Μενδώνη, προσθέτοντας, ωστόσο, πως το γεγονός ότι δεν έχουν βγει ακόμη οι αποφάσεις για την συγκεκριμένη προσφυγή δεν θα επηρεάσει την εξέλιξη των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας της ΕΔΕΜ.

«Η κυρία Σταματούδη δεν έλαβε κάποια θέση ευθύνης σε κάποιον φορέα του υπουργείου»

Όσον αφορά στο θέμα της επιλογής της κυρίας Σταματούδη, μια επιλογή που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων προερχόμενων από την ευρεία πλειονότητα των Ελλήνων δημιουργών, αλλά και από τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΙ, τον οποίον η ίδια διήθυνε επί σειρά ετών, η υπουργός Πολιτισμού το παρουσίασε ως έναν κοινό διορισμό που έγινε λόγω προσόντων και δεν θα επηρεάσει τις δράσεις και τις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού!

«Η κυρία Σταματούδη δεν έλαβε κάποια θέση ευθύνης σε κάποιον φορέα του υπουργείου. Επελέγη υπό την επιστημονική της ιδιότητα να προεδρεύσει σε μία νομοπαρασκευαστική, δηλαδή γνωμοδοτική επιτροπή, λόγω της επιστημονικής της κατάρτισης και της πολυετούς εμπειρίας της σε νομοθετικά έργα τα οποία άπτονται του Δικαίου της Πνευματικής Ιδιοκτησίας» απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Μέρα 25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, ο οποίος είναι ανάμεσα στους πολλούς που διερωτήθηκαν «μήπως βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;»

Είναι, βεβαίως, εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να μην επηρεάζουν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, η δραστηριότητα και οι γνωμοδοτήσεις της προέδρου μιας Επιτροπής, η οποία θα έχει άμεση σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα, δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυρία Σταματούδη έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο παρελθόν εναντίον της ΕΥΕΔ;

Ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του πως «η κυρία Σταματούδη είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τη θέση της διευθύντριας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), δεδομένου ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού είχαν εισηγηθεί την αποπομπή της μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» (δημοσίευμα 5/8/18).

Η κυρία Μενδώνη, αναλαμβάνοντας προφανώς και το ανάλογο ηθικό διακύβευμα, επικαλέστηκε την δικαστική απόφαση του Εφετείου στο οποίο προσέφυγε, όχι η κυρία Σταματούδη, αλλά η αμαρτωλή διοίκηση της ΑΕΠΙ, που ελέγχεται για επτά κακουργήματα, προκειμένου να γλιτώσει ένα κομμάτι από τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χρωστά τον ΟΠΙ!: «Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών 491/2018 αναφέρει ρητά ότι η ΑΕΠΙ με το ποσό των 120.000 ευρώ εξόφλησε προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας τις οφειλές των ετών 2006 και 2007. Συνεπώς, το αρχικό δημοσίευμα του «Έθνους», στο οποίο στηρίξατε την επίκαιρη ερώτησή σας, αποδεικνύεται ελλιπές από το γεγονός ότι η ίδια η εφημερίδα -καταθέτω στα Πρακτικά το δημοσίευμα- αναγνωρίζει ότι δεν γνώριζε τη δικαστική απόφαση που θεωρούσε τις 120.000 ευρώ εξόφληση οφειλών και όχι δωρεά» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη.

Παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει η κυρία υπουργός, πως το ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής» είχε δημοσιευθεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη δικαστική απόφαση και περιελάμβανε το τιμολόγιο του ποσού που είχε κοπεί προς τον ΟΠΙ με την αιτιολογία «δωρεά», την απόδειξη δήλωσης του επίμαχου ποσού, με αυτόν τον χαρακτηρισμό, στην αρμόδια Εφορία, την παραδοχή του γεγονότος από τον τότε πρόεδρο του ΟΠΙ, αλλά και τη διάψευση των λόγων παραίτησης της κυρίας Σταματούδη από τον ίδιο τον ΟΠΙ και την πρώην υπουργό Πολιτισμού. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ελλιπές». 

Πράγματι η εν λόγω δικαστική απόφαση μας γνωστοποιήθηκε με έναν χρόνο καθυστέρηση, τον περασμένο μήνα, συνοδευόμενη από ένα εξώδικο της κυρίας Σταματούδη, με αφορμή δημοσίευμα του ethnos.gr για την τοποθέτησή της στη θέση της προέδρου της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Το εξώδικο κοινοποιήθηκε και απαντήθηκε διεξοδικά και με επιχειρήματα.

Λίνα ΜενδώνηΕΔΕΜπνευματικά δικαιώματα