Μουσική|16.12.2019 18:39

Νατάσσα Μποφίλιου: Η Aστυνομία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, όχι να τα καταργεί

Αναστασία Κουκά

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Νατάσσα Μποφίλιου, αυτό είναι πως δεν μασάει τα λόγια της. Ούτε στην τέχνη της ούτε στη ζωή της… Γι’ αυτό και κάθε συζήτηση μαζί της έχει ενδιαφέρον, μια και φροντίζει να τοποθετείται ξεκάθαρα σε όλα τα θέματα. Ακόμα και σε αυτά που για κάποιους καλλιτέχνες συμπεριλαμβάνονται στην…απαγορευμένη ζώνη.

Οπως, εξάλλου, δηλώνει ευθαρσώς στη συνέντευξη που κάναμε, με αφορμή τις ζωντανές εμφανίσεις, με ροκ χαρακτήρα, που θα πραγματοποιήσει στο «Piraeus 117 Academy» (19/12, 23/1 & 20/2), είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να της απαγορεύσει να υπερασπίζεται, δημοσίως, τις αρχές και τις αξίες της. Γιατί για εκείνη το τραγούδι και η βαθιά επιθυμία της να βοηθήσει στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου συμπορεύονται.

Ποια είναι η σχέση της Νατάσσας Μποφίλιου με τη σκηνή; Αυστηρά επαγγελματική, ερωτική ή σχέση εξάρτησης;

Η σχέση μου με τη σκηνή είναι σίγουρη ερωτική. Και αυτό γιατί πρέπει να μπορείς να ερωτευτείς κάθε βράδυ το κοινό σου και να το κάνεις να σε ερωτευθεί και αυτό. Όλο αυτό που συμβαίνει πάνω σε μια σκηνή, για να έχει νόημα, χρειάζεται πάθος, ατμόσφαιρα, επιθυμία. Η αλήθεια είναι πως από τα πρώτα μου βήματα είχα μεγάλη οικειότητα με τη σκηνή. Ένιωθα πάντα σαν στο σπίτι μου. Δεν μου δημιουργεί φόβο η έκθεση. Αγαπούσα τόσο πολύ τη μουσική και ήθελα τόσο πολύ να βγω να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους που δεν έδωσα μεγάλο βάρος στη σκηνή.

Από τα βασικά σου χαρακτηριστικά είναι η έντονα θεατρική σκηνική σου παρουσία. Υποδύεσαι ρόλους κάθε φορά;

Τα περισσότερα τραγούδια μας σχετίζονται με τη ζωή μας, ο πυρήνας τους δηλαδή είναι βιωματικός. Από κει και πέρα νομίζω ότι τόσο εγώ όσο και ο Θέμης Καραμουρατίδης με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, που γράφουν τα τραγούδια, είμαστε άνθρωποι με υψηλή ενσυναίσθηση οπότε μάς είναι εύκολο να μπούμε στις ιστορίες άλλων ανθρώπων ακόμη κι αν δεν τις έχουμε βιώσει. Πολλές φορές μού λένε ότι έχω έντονα θεατρική παρουσία. Για μένα όλο αυτό όμως δεν είναι ρόλος, είναι ο εαυτός μου, η αλήθεια μου. Πραγματικά δεν ξέρω πώς θα ήμουν σε έναν κατά παραγγελία ρόλο. Πιθανόν να μην ήμουν καλή.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πώς έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα κι εμείς ασχολούμαστε με το πώς στολίστηκε η Βασιλίσσης Σοφίας»

Έχεις σκεφτεί ποτέ να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο θεατρικό σανίδι;

Όχι, δεν το έχω σκεφτεί. Δεν το αποκλείω, όμως. Το μεγάλο μου απωθημένο, πάντως, είναι η όπερα. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, μπορεί να σπούδαζα κλασικό τραγούδι. Την αγαπώ πολύ την όπερα.

Η Νατάσσα Μποφίλιου με τους μόνιμους συνεργάτες και φίλους της Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο

Εχεις επιλέξει, από την αρχή της πορείας σου μέχρι σήμερα, να συνεργάζεσαι με τους ίδιους ανθρώπους. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τις ισορροπίες σ’ αυτήν τη σχέση;

Το να δουλεύω με ανθρώπους που τους νιώθω δικούς μου, οικογένειά μου, με κάνει να νιώθω μεγάλη ασφάλεια, αλλά και μια τεράστια ικανοποίηση, γιατί πιστεύω απόλυτα στις ομάδες, στις κολεκτίβες, στις παρέες. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορά και πιο συναρπαστικά. Είναι υπέροχο να μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα μαζί με τους δικούς σου ανθρώπους, Από την άλλη πλευρά, ο ένας τραβάει τον άλλο προς τα πάνω όταν περνάει δύσκολα και νιώθει πως δεν έχει το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσει. Εγώ πέρσι, για παράδειγμα, είχα μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ηταν πολλές οι φορές που έπεσα, που έχασα την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, ένιωθα να χάνομαι μέσα σε μια λύπη. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν που με ταρακούνησαν, με βοήθησαν να επανέλθω. Είναι ευγνώμων για όλο αυτό. Πολλοί μού λένε πως είμαι τυχερή. Εγώ απαντώ πως ήμασταν διατεθειμένοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι για να μείνουμε μαζί. Θα ήταν πολύ εύκολο εμείς οι τρεις να έχουμε διαλυθεί, υπήρξαν δεκάδες αφορμές. Επειδή όμως δουλεύουμε αδιάκοπα πάνω στη σχέση μας καταφέρνουμε αυτές οι αφορμές αντί να μάς χωρίζουν, να μάς ενώνουν. Αυτό μπορεί ο καθένας να το έχει αρκεί να το πιστεύει και να το θέλει πραγματικά.

Δεν έχεις ζηλέψει ποτέ τραγούδι που έγραψαν για κάποιον άλλο καλλιτέχνη;

Όχι, ποτέ. Όταν άκουσα το «Δίκιο μου», το εξαιρετικό αυτό τραγούδι που έγραψε ο Θέμης για τη Γιώτα Νέγκα, το πρώτο που του είπα είναι πως πρόκειται για κομματάρα και πως πρέπει οπωσδήποτε να το συμπεριλάβουν στο άλμπουμ και να το προωθήσουν. Δεν μού πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό να το πω εγώ. Το ίδιο και με την «Απλή Μετάβαση», την υπέροχη παράσταση που έκανε ο Γεράσιμος. Το χάρηκα με την ψυχή μου και δεν σκέφτηκα πως θα ήθελα να συμμετέχω κι εγώ σ’ αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και με εκείνους. Καμαρώνουμε ο ένας το άλλο, χαιρόμαστε με όλη μας την καρδιά για την επιτυχία του άλλου.

«Αν κάποιος άνθρωπος που λάτρευα δεν μού φερόταν όπως μού αξίζει, θα έβγαζα όχι μόνο νύχια αλλά και μάτια…Δεν μού έχει τύχει όμως»

Δεν είσαι κτητική στις σχέσεις σου;

Δεν είμαι, αλλά νομίζω ότι αυτό σχετίζεται περισσότερο με τους ανθρώπους που έχω γύρω μου. Δεν με έχουν κάνει ποτέ να νιώσω ανασφάλεια. Πιστεύω ότι, αν κάποιος άνθρωπος που λάτρευα δεν μου φερόταν όπως μου αξίζει, θα έβγαζα όχι μόνο νύχια αλλά και μάτια… Δεν μου έχει τύχει, όμως. Ούτε ο σύντροφός μου ούτε οι κολλητοί μου φίλοι με έχουν κάνει ποτέ να νιώσω ότι μου δίνουν λιγότερα απ’ όσα θα ήθελα.

Η Νατάσσα Μποφίλιου θα πραγματοποιήσει τέσσερις εμφανίσεις στο «Piraeus Academy»

Ποιο είναι για σένα το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης σχέσης;

Η κοινή στάση ζωής. Με τους ανθρώπους του στενού κύκλου μου, είναι καμιά δεκαριά, έχουμε απολύτως κοινή στάση απέναντι στην αδικία, στην εντιμότητα, στην αλληλεγγύη, στη δικαιοσύνη αλλά και στο χρήμα. Αυτό μάς κρατάει ενωμένους, οι ισχυρές αρχές μας.

«Πέρσι θύμωσα, πείσμωσα και αποφάσισα οριστικά πως δεν πρόκειται πάψω να φωνάζω και να υπερασπίζομαι όσα πιστεύω»

Είσαι ένας άνθρωπος που εξ αρχής δεν έκρυψες τα πιστεύω σου. Υπήρξαν κάποιοι που σε συμβούλευσαν να μην είσαι τόσο ανοιχτή, να αποφεύγεις τις εξωκαλλιτεχνικές τοποθετήσεις;

Πολλοί, ακόμη μού το λένε…Είχα τρομερούς καυγάδες για όλο αυτό με αρκετούς παραγωγούς μου που μού έλεγαν να προσέχω τί λέω. Υπήρξαν και περιπτώσεις που με έβαλαν σε σκέψεις και μού δημιούργησαν κάποιο δισταγμό. Μού έφυγε όμως και ευτυχώς που μού έφυγε. Και σε αυτό βοήθησε η απίστευτη αγάπη και υποστήριξη που εισέπραξα από τον κόσμο η πλειοψηφία του οποίου υπερασπίστηκε το δικαίωμα μου να λέω αυτό που πιστεύω ακόμη κι διαφωνούν μαζί μου. Οπότε κι εγώ θύμωσα, πείσμωσα και αποφάσισα οριστικά πως δεν πρόκειται πάψω να φωνάζω και να υπερασπίζομαι όσα πιστεύω.

Η γνώμη σου για τον τρόπο καταστολής των επεισοδίων στις πρόσφατες πορείες της Αθήνας ποια είναι;

Εγώ και οι φίλοι μου είμαστε χρόνια στους δρόμους, στις πορείες, στις διαμαρτυρίες και μπορώ να σου πω πως σχεδόν ποτέ δεν έχει υπάρξει βία ως απάντηση στη βία. Η πορεία για τον Γρηγορόπουλο ήταν ειρηνικότατη. Μπορεί να έγιναν μεμονωμένα επεισόδια αλλά και αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία οφείλει να τις αντιμετωπίζει με σεβασμό προς τον πολίτη γιατί είναι η εξουσία. Σε ένα ελεύθερο κράτος δεν έχει κανένας το δικαίωμα να προσβάλει την προσωπική αξιοπρέπεια του άλλου. Δουλειά της αστυνομίας είναι να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι να τα καταργεί. Αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό είναι πρωτοφανή και οφείλουμε να αντιδράσουμε.

«Δουλειά της αστυνομίας είναι να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι να τα καταργεί. Αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό είναι πρωτοφανή και οφείλουμε να αντιδράσουμε»

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη απάντηση στη βία;

Η συλλογική και οργανωμένη πάλη. Να μην ξεχνάμε όμως ότι το ίδιο το Κράτος είναι αυτό που δημιουργεί, ενίοτε, την ανάγκη σε κάποιους ανθρώπους να αντιδρούν βίαια. Όταν ένας νέος άνθρωπος είναι καταδικασμένος στη φτώχεια και στην ανεργία και βλέπει την οικογένειά του να υποφέρει, είναι πιθανόν να εκφράσει την οργή του με βιαιότητα. Το Κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες τα απαραίτητα αγαθά ώστε να μην νιώθουν την ανάγκη να εξεγερθούν.

Πώς σχολιάζεις την φρενίτιδα που έχει προκαλέσει φέτος ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Αθήνας;

Το θεωρώ μια γελοιότητα όλο αυτό. Δεν μπορώ να πιστέψω, πραγματικά, πώς έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα κι εμείς ασχολούμαστε με το πώς στολίστηκε η Βασιλίσσης Σοφίας.

 

Νατάσσα Μποφίλιου