Μουσική|04.12.2018 13:43

Στέφανος Κορκολής: «Μακάρι η ποίηση να ξαναµπεί στα σπίτια µας»

Αναστασία Κουκά

Μουσικός και συνθέτης υψηλών προδιαγραφών, ο Στέφανος Κορκολής έχει αποδείξει µέσα από την πολυετή διαδροµή του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ότι µπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά σε πολλά και διαφορετικά τοπία: από τη δεξιοτεχνική ερµηνεία των µεγάλων κλασικών συνθετών µέχρι τη σύνθεση, και από τη συνεργασία µε µεγάλες ορχήστρες µέχρι τις ποπ επιτυχίες, µε τις οποίες τροφοδότησε το ελληνικό ρεπερτόριο για µικρό χρονικό διάστηµα.

Τα τελευταία χρόνια έχει «βουτήξει» για τα καλά στα µαγικά νερά της µελοποιηµένης ποίησης, «ντύνοντας» µε τη µουσική του µεγάλους αλλά και λιγότερο γνωστούς ποιητές. Η δισκογραφική συνεργασία του µε τον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και το άλµπουµ-αφιέρωµα στον Κωνσταντίνο Καβάφη που ηχογράφησε πριν από λίγους µήνες, απέδειξαν πως και σε αυτό το πεδίο οι δυνατότητές του είναι υψηλές. Σε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση της µουσικής µε την ποίηση θα είναι αφιερωµένες οι δύο συναυλίες που θα δώσει στις 7 και 8 ∆εκεµβρίου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», υπό τον γενικό τίτλο «Τραγουδάµε τους ποιητές µας» και µε βασική ερµηνεύτρια τη Σοφία Μανουσάκη.

Μελοποιήσεις

«Σκοπός µας είναι να υµνήσουµε τους µεγάλους ποιητές µας, που έχουν µελοποιηθεί από σπουδαίους συνθέτες, µεταξύ των οποίων και οι Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Λάγιος, Θάνος Μικρούτσικος κ.ά. Φυσικά, θα υπάρχουν και δικές µου µελοποιήσεις από την τελευταία µου δισκογραφική δουλειά, σε ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, αλλά και κάποιες εντελώς άγνωστες µελοποιήσεις µου σε ποιήµατα των Σεφέρη και Ελύτη» µάς λέει ο ίδιος και προσθέτει µε νόηµα: «Ολα αυτά τα έργα θα παρουσιαστούν σε λιτή µορφή. Προσπάθησα, δηλαδή, να προσαρµόσω τις ενορχηστρώσεις κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το λιτό να µην είναι ένα σκούρο, ακαδηµαϊκό και κουραστικό για τους ακροατές πρόγραµµα, αλλά, αντιθέτως, να γίνουµε µια µεγάλη παρέα, µε άκρως ψυχαγωγική διάθεση και όλοι µαζί να γιορτάσουµε τον πολιτισµό µας».

Η προσέγγιση και η απόδοση του ποιητικού λόγου µέσω της µουσικής, καθώς και η εκ νέου παρουσίαση µεγάλων έργων που έχουν σηµαδευτεί ανεξίτηλα από τις πρώτες εκτελέσεις τους, προφανώς και δεν είναι εύκολες υποθέσεις. «Με την ιδιότητα του σολίστ του πιάνου, πάντα, όταν επρόκειτο να ερµηνεύσω κάποιο έργο ενός κλασικού συνθέτη το πρώτο µέληµά µου ήταν, πριν διεισδύσω στις νότες, να µελετήσω τι συνέβαινε στον ψυχισµό του συνθέτη, αλλά και στην ιστορική πραγµατικότητα, την περίοδο που γράφτηκε το εκάστοτε έργο.

Αυτό, πραγµατικά, είναι πάρα πολύ σηµαντικό για να κατανοήσεις ευκολότερα το ίδιο το έργο. Με την ιδιότητα του συνθέτη και δεδοµένου ότι είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά τους περισσότερους από αυτούς, µπορώ µε µεγαλύτερη άνεση να προσεγγίσω και να αποδώσω το µουσικό τους ύφος».

Εξαιρετικά σηµαντική, βέβαια, σε αυτό το επίπεδο είναι η βαθιά και ουσιαστική σχέση που έχει δηµιουργήσει τα τελευταία χρόνια µε τον Μίκη Θεοδωράκη, µε τον οποίον, µάλιστα, συναντήθηκε και δισκογραφικά: «Η προσωπική σχέση που έχω αναπτύξει µε τον τεράστιο µουσουργό µας Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί για µένα σηµείο αναφοράς» εξοµολογείται και προσθέτει: «Ήταν εκείνος που σε µια από τις πολλές προσωπικές µας συναντήσεις µου είχε πει ότι πρέπει να µελοποιήσω και εγώ ποιητές, όπως έκαναν οι παλαιότεροι, δίνοντάς µου το παράδειγµα ότι κάποτε η ποίηση διείσδυε στα σπίτια µε όχηµα τη µουσική, ακόµα και µέσα από τους ήχους µιας λατέρνας».

Ο Στέφανος Κορκολής δηλώνει γοητευµένος από τη µελοποιηµένη ποίηση και εκτιµά πως στη σηµερινή, δύσκολη εποχή ο ρόλος της είναι ακόµη πιο σηµαντικός. «Μακάρι η ποίηση να αρχίσει να µπαίνει, όπως παλαιότερα, πιο συχνά στα σπίτια µας, στις ψυχές µας, στην καθηµερινότητά µας. Ειδικά στους καιρούς που ζούµε τώρα, νοµίζω ότι αποτελεί βάλσαµο».

Ερµηνεύτρια στις δύο αυτές συναυλίες του θα είναι η καταξιωµένη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, Σοφία Μανουσάκη, ενώ θα συµµετέχουν ο Κωστής Πυρένης στην κιθάρα και ο Βασίλης ∆εφίγγος στο φλάουτο και το σαξόφωνο.