Μουσική|12.12.2018 14:52

«Bohemian Rhapsody», ο ήχος του 20ού αιώνα (vid)

Αναστασία Κουκά

Το τραγούδι που συνδέθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο µε τον Φρέντι Μέρκιουρι αναδείχθηκε, επισήµως, το κοµµάτι που κατέγραψε ρεκόρ στις µουσικές πλατφόρµες συνεχούς ροής

«Είναι ένα από εκείνα τα τραγούδια που κουβαλούν φανταστική αίσθηση. Νοµίζω ότι ο κόσµος πρέπει να το ακούσει, να το σκεφτεί και έπειτα να αποφασίσει καθένας µόνος του τι ακριβώς θέλει να του πει». Αυτή την απάντηση είχε δώσει ο Φρέντι Μέρκιουρι όταν κάποτε τον ρώτησαν ποιο είναι το µυστικό πίσω από το «Bohemian Rhapsody». Το θρυλικό αυτό τραγούδι, το οποίο είχε συµπεριληφθεί στον δίσκο των Queen «A Night at the Opera», του 1975, αναδείχθηκε επισήµως το κοµµάτι του 20ού αιώνα το οποίο κατέγραψε ρεκόρ στις µουσικές πλατφόρµες συνεχούς ροής.

Για να µιλήσουµε µε αριθµούς, η συγκλονιστική εξάλεπτη ροκ σουίτα που άλλαξε τα µέχρι τότε δεδοµένα της παγκόσµιας δισκογραφίας αλλά και το βιντεοκλίπ µε το οποίο εγκαινιάστηκε ουσιαστικά η οπτικοποίηση των τραγουδιών σε διεθνές επίπεδο (επτά ολόκληρα χρόνια πριν από την έλευση του µουσικού καναλιού MTV, που το καθιέρωσε) έπαιξαν περισσότερες από 1,6 δισ. φορές!

Σαφώς η επιρροή της οµώνυµης κινηµατογραφικής βιογραφίας, η οποία βγήκε στις αίθουσες πριν από πέντε εβδοµάδες και έσπασε ταµεία, επανέφερε τον κλασικό αυτό προγκρέσιβ ροκ ύµνο στην επικαιρότητα. Παρ’ όλα αυτά, εξαρχής διέθετε µια στόφα µοναδική, από εκείνες που είναι ικανές να εκτοξεύσουν ένα τραγούδι στη σφαίρα του µύθου.

Ωστόσο, το τι κρύβεται πίσω από τους στίχους του και το αληθινό µήνυµα που ήθελε να περάσει, έστω και συγκεκαλυµµένα, ο Μέρκιουρι µέσα από αυτούς παραµένει µέχρι σήµερα, 43 ολόκληρα  χρόνια µετά την κυκλοφορία του, ένα µεγάλο µυστικό. Οι θεωρίες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς είναι πολλές και διαφορετικές. Ο ίδιος ο δηµιουργός του, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε ποτέ καµία από αυτές. Πιθανότατα γιατί θεωρούσε ότι η µαγεία του κοµµατιού είχε να κάνει ακριβώς µε αυτό το άλυτο µυστήριο.

Αντιθέτως, προτιµούσε να δηλώνει επισήµως ότι πρόκειται για «µια τυχαία ρυθµική ανοησία». «Μόνο ο Φρέντι ξέρει πώς και γιατί γράφτηκε αυτό το τραγούδι. Υπάρχει πιθανότητα να το δούλευε αρκετά χρόνια νωρίτερα» είχαν δηλώσει παλαιότερα τα µέλη των Queen. Πολλοί, όµως, ήταν εκείνοι που επέµεναν ότι το «Bohemian Rhapsody» ήταν, στην ουσία, µια προσωπική εξοµολόγηση του τραγουδιστή σχετικά µε την οµοφυλοφιλία του. Οταν µάλιστα σε συνέντευξη είχε ερωτηθεί ευθέως σχετικά µε αυτό το ενδεχόµενο, απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε στο να παραδεχτεί ότι, πράγµατι, το κοµµάτι αναφέρεται στις σχέσεις.

Η αλήθεια είναι πως το γεγονός ότι ο Μέρκιουρι προερχόταν από µια συντηρητική οικογένεια, για τα θρησκευτικά πιστεύω της οποίας η οµοφυλοφιλία αποτελούσε µεγάλη αµαρτία, καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο για τον ίδιο να παραδεχτεί δηµόσια το ποιος ακριβώς ήταν. Προφανώς, δεν ήθελε να φέρει 
τους δικούς του ανθρώπους σε δύσκολη θέση. Οπότε, το να επιλέξει να κάνει αυτή την αναγκαία για τον ίδιο εξοµολόγηση µέσα από ένα τραγούδι µοιάζει πιθανό ενδεχόµενο.

Ο στενός του φίλος Τιµ Ράις, πάντως, όχι µόνο επέµενε ότι αυτό ήταν το µεγάλο µυστικό πίσω από το θρυλικό τραγούδι, αλλά είχε «µεταφράσει» τους στίχους του µε τον τρόπο που πίστευε ότι τους εννοούσε ο Μέρκιουρι. Για παράδειγµα, θεωρούσε ότι µε τον στίχο «Μαµά, µόλις σκότωσα έναν άνθρωπο» εννοούσε ότι σκότωσε τον παλιό εαυτό του και µε το «έβαλα ένα όπλο στο κεφάλι του, τράβηξα τη σκανδάλη, τώρα είναι νεκρός» ότι ο παλιός Φρέντι πέθανε, κατέστρεψε τον άνδρα που προσπαθούσε να γίνει και πλέον προσπαθεί να ζήσει µε τον νέο εαυτό του… Ούτως ή άλλως, από τη στιγµή που έφυγε από τη ζωή δεν θα µάθουµε ποτέ την αλήθεια. Και ίσως είναι καλύτερα έτσι ή, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Μπράιαν Μέι, «είναι καλύτερα να το αφήσουµε µε ένα ερωτηµατικό στον αέρα» 

Φρέντι Μέρκιουρι