Open life|29.05.2020 23:28

Άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης και των νέων στόχων

Μαρία Προκοπίου

Το τελευταίο διάστημα αναγκαστήκαμε όλοι να υιοθετήσουμε μια νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστούμε και σε μια νέα καθημερινότητα, σε μια άλλη ρουτίνα. Ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με τον φόβο και κλειστήκαμε στα σπίτια μας, στο πλαίσιο του «Μένουμε στο Σπίτι». Και σωστά κάναμε, ώστε να βγούμε από όλο αυτό υγιείς, με τους αγαπημένους μας ανθρώπους δίπλα μας. Δεν γιορτάσαμε 25η Μαρτίου, Πάσχα και Πρωτομαγιά. Βιώσαμε μια πολύ στρεσογόνα κατάσταση, σε πολλά επίπεδα.

Σε δύσκολες στιγμές είναι φυσικό να αντιδράμε με τρόπο που εγγυάται την ατομική μας ασφάλεια και την ασφάλεια όσων μας ενδιαφέρουν. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στις πιο άμεσες ανάγκες μας και να αντιμετωπίζουμε τις πιο άμεσες προκλήσεις.

Ωστόσο, στις δύσκολες στιγμές δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να ωριμάσουμε, να υποστηρίξουμε τους άλλους και να γίνουμε χρήσιμοι, με νέους και διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, σε τέτοιες περιστάσεις έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε τις σκέψεις μας, να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις μας και να θέσουμε καινούργιους στόχους, ενώ μπορεί να προκύψουν και ευκαιρίες.

φωτογραφία: Dan DeAlmeida (Unsplash)

Το να βάζει κανείς νέους στόχους είναι κάτι που τον κρατά σε εγρήγορση, είναι μια διαδικασία αναγέννησης. Το πρώτο βήμα όταν θέτουμε έναν στόχο που αφορά την ευεξία ή την υγεία μας είναι να ενημερωθούμε για το θέμα που μας απασχολεί. Ο στόχος που θα βάλουμε θα πρέπει επίσης να έχει κάποια χαρακτηριστικά, να είναι SMART (έξυπνος):

  1. Specific: Πρέπει να είναι συγκεκριμένος – π.χ., θέλω να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση περπατώντας.

  2. Measurable: Πρέπει να είναι μετρήσιμος π.χ., θα κάνω κάθε μέρα 10.000 βήματα.

  3. Achievable: Πρέπει να είναι επιτεύξιμος και ρεαλιστικός π.χ., θέλω να είμαι σε θέση να κάνω τα 10.000 βήματα και να έχω και τον χρόνο να το πράξω.

  4. Relevant: Πρέπει να είναι κομμάτι της καλύτερης εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και την υγεία μας, να είναι σχετικός με το πλάνο μας. Το περπάτημα έχει να κάνει με τη φυσική μας κατάσταση.

  5. Timetable: Όταν θέτουμε έναν στόχο, είναι απαραίτητο να θέτουμε και ένα χρονικό περιθώριο υλοποίησής του – π.χ., χρειάζεται να ορίσω πότε θα ξεκινήσω, ποιες μέρες θα περπατάω και για πόσο.

Μερικές φορές, αν η νοοτροπία μας είναι σωστή, έχουμε επίσης τη δυνατότητα να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας: ποιοι είμαστε και ποιοι μπορούμε να γίνουμε. Αυτό το διάστημα είδαμε στις γειτονιές κόσμο, γονείς με παιδιά να κάνουν ποδήλατο και να περπατάνε. Είδαμε ο ένας τον άλλο και αφιερώσαμε χρόνο σε πράγματα διαφορετικά, τα οποία ίσως έχουν μεγαλύτερη αξία για τον άνθρωπο και παρασυρμένοι από τον γρήγορο ρυθμό της ζωής μας δεν τα αντιλαμβανόμασταν. Το σίγουρο είναι ότι από όλο αυτό θα βγούμε διαφορετικοί και είναι στο χέρι μας να είμαστε νικητές.

* Η Μαρία Προκοπίου ΜD, Msc είναι ενδοκρινολόγιος-διαβητολόγος και health coach

Πηγή: eatme Μαΐου. Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

στόχοιυγείασυμβουλές