Open life|08.06.2020 15:57

Καλοκαιρινε?ς φαρυγγι?τιδες: Συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται

Άκης Φωτόπουλος

Μύρισε καλοκαίρι και δεν θα αφήσουμε τίποτα να μας χαλάσει το κέφι και τη διάθεση να το απολαύσουμε, ειδικά μετά την εμπειρία της καραντίνας. Οσο πιο προσεκτικοί είμαστε, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε σε γυάλα, τόσο πιο βέβαιο είναι ότι θα χαρούμε το καλοκαίρι χωρίς να επιτρέψουμε τίποτε να βάλει κάτω το ανοσοποιητικό μας.

Τι είναι η φαρυγγίτιδα;

Η φαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή που αφορά τον φάρυγγα, ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο στο σώμα μας το οποίο συμμετέχει στην αναπνοή, την ομιλία και την κατάποση, τρεις πολύ βασικές λειτουργίες για την καθημερινότητά
μας. Ο φάρυγγας έχει τρεις μοίρες, τον ρινοφάρυγγα (στο πίσω μέρος της μύτης), τον στοματοφάρυγγα (στο πίσω μέρος του στόματος) και τον υποφάρυγγα (γύρω από τον λάρυγγα). Είναι ένα πολύ σύνθετο και ευαίσθητο όργανο που επηρεάζεται από το είδος της εργασίας μας, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την ενυδάτωση, από το τι τρώμε και τι ώρα, την ψυχολογική μας κατάσταση και άλλους παράγοντες.

Οι πιο συχνές αιτίες που κάνουν φαρυγγίτιδα είναι οι ιώσεις, οι αλλεργίες, η υπερβολική έκθεση στο A/C και σε έντονες αλλαγές θερμοκρασίας, η λήψη πολύ ζεστού ή κρύου φαγητού, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και βεβαίως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Το ροχαλητό επίσης καταπονεί πάρα πολύ τον φάρυγγα και γενικά η στοματική αναπνοή όταν η μύτη είναι μπουκωμένη.

Τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι πονόλαιμος, κάψιμο, φαγούρα, βήχας, φλέματα από το πίσω μέρος της μύτης, κάποιες φορές πρησμένοι αδένες στον λαιμό μας και γενικότερα μια κακοδιαθεσία. Η θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά,
όποια κι αν είναι η αιτία, ενυδάτωση, λήψη βοτάνων σε χλιαρή θερμοκρασία, πλύσιμο της μύτης, γαργάρες με αντισηπτικά διαλύματα, αποφυγή έκθεσης σε χώρους με κλιματισμό, διακοπή ή περιορισμό του καπνίσματος και αποφυγή χρήσης αλκοόλ.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να απευθυνθούμε στον ωτορινολαρυγγολόγο για να γίνει ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος του ανώτερου αεραγωγού και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για φαρυγγίτιδα, όπως στραβό διάφραγμα, αλλεργική ρινίτιδα, πολύποδες, κρεατάκια, ιγμορίτιδα, παλινδρόμηση. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τη λήψη αντιβίωσης, εκτός εάν είναι μικροβιακής αιτιολογίας η φαρυγγίτιδα, που είναι εύκολο να ξεκαθαριστεί με ένα strep test ή με καλλιέργεια από τον φάρυγγα.

Η ενίσχυση της διατροφής με φρούτα και σαλάτες είναι το ισχυρότερο όπλο για καλύτερη άμυνα του οργανισμού σε όλες τις αντίξοες συνθήκες και στις ιώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παλιά χρόνια αυτό έκαναν όλοι οι άνθρωποι μόλις αισθάνονταν ένα από τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή καταπόνησης του οργανισμού τους. Ας γεμίσουμε το σπίτι μας με χρώματα και αρώματα από τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα και τις σαλάτες, ας θυμηθούμε την κλασική ελληνική κουζίνα που εκτός από ζωικές τροφές περιλαμβάνει και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ας βάλουμε το νερό στην καθημερινότητά μας.

* Η κυρία Ανατολή Παταρίδου είναι χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, καθώς επίσης και επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα.

καλοκαίριφαρυγγι?τιδα