Open life|15.06.2020 13:16

Πρώτη φορά με γατάκι αγκαλιά - Οδηγίες για τη φροντίδα του

Φωφώ Μπόνιου

Νιώθετε έτοιμοι να εντάξετε στο σπίτι σας ένα γατάκι και γι’ αυτό η έλευσή του πρέπει να σας βρει προετοιμασμένους αλλά και ενημερωμένους. Η διαμόρφωση του χώρου σε συνδυασμό με τα απαραίτητα αξεσουάρ δεν αρκούν για να υποδεχθείτε το νέο σας κατοικίδιο.

Προκειμένου να σας λυθούν οι οποιεσδήποτε απορίες σας, τόσο για ζητήματα υγείας όσο και για θέματα συμπεριφοράς, φροντίδας, διατροφής, ακόμα για την ομαλή συμβίωση με τη νέα σας παρέα, το «TV Εθνος» ζήτησε από την κτηνίατρο Ελπίδα Βιγγοπούλου να μας απαντήσει σε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε όταν αποφασίσουμε να πάρουμε στην αγκαλιά μας το πρώτο μας γατάκι.

Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα δωμάτιο εν όψει της άφιξης του νέου μέλους στην οικογένειά μας;

Οι γάτες από τη φύση τους έχουν αυξημένη περιέργεια. Για τον λόγο αυτό θα θελήσουν να επεξεργαστούν σχολαστικά τον νέο χώρο στον οποίο θα εισέλθουν και θα κληθούν να ζήσουν για την υπόλοιπη ζωή τους. Το ιδανικό θα είναι να διαμορφώσουμε τον χώρο του σαλονιού, που κατά κανόνα αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο συχνά κατοικήσιμο χώρο του σπιτιού μας. Επειδή όμως η γάτα θα προσπαθήσει να εξερευνήσει τα πάντα, καλό θα είναι πιθανά μικρά ή αιχμηρά αντικείμενα που θα της τραβήξουν την προσοχή να τα κλείσουμε σε κάποιο ντουλάπι. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσουμε όλα τα παράθυρα να είναι κλειστά και τα ηλεκτρικά καλώδια καλά κρυμμένα, για να μην μπορέσει να τα δαγκώσει.

Ποια αναγκαία αξεσουάρ πρέπει να προμηθευτούμε;

Πριν από τη άφιξη της γάτας θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί ένα κλουβί μεταφοράς, δύο μπολάκια, ένα για φαγητό και ένα για νερό, ένα δοχείο άμμου υγιεινής, άμμο υγιεινής και τροφή.

Την αφήνουμε να κοιμηθεί στο κρεβάτι μας ή της έχουμε ειδικό κρεβατάκι;

Καλό θα είναι να μην αφήσουμε τη γάτα να κοιμηθεί στο κρεβάτι μας, αλλά να της έχουμε αγοράσει ένα κρεβάτι από κάποιο pet shop ή ακόμα και να της φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο από χάρτινο κουτί και πανάκια ή πετσετούλες. Για να νιώσει ασφαλής θα πρέπει να είναι μαλακό, αναπαυτικό και βασικά καθαρό.

Αληθεύει ότι το ξύσιμο είναι απαραίτητο για τις γάτες;

Το ξύσιμο αποτελεί φυσικό ένστικτο αλλά και το κυριότερο παιχνίδι της γάτας. Για να προστατέψουμε όμως τα έπιπλα και τις κουρτίνες του σπιτιού μας, που αποτελούν τους πιο θελκτικούς στόχους για ξύσιμο, καλό θα είναι να προμηθευτούμε κάποιο ονυχοδρόμιο για ακόνισμα των νυχιών. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σανίδες, χαλάκια και ειδικά έπιπλα-παιχνίδια ξυσίματος.

Τι λατρεύουν οι γάτες και τι μισούν;

Οι γάτες έλκονται ενστικτωδώς από κουτιά, σακούλες και συρτάρια μέσα στα οποία μπορούν να κρυφτούν και να γίνουν «αόρατες». Αντιθέτως, μισούν το βρέξιμο με νερό, τις μετακινήσεις, τα συνεχή και έντονα χάδια αλλά και τους πολύ δυνατούς θορύβους.

Η ύπαρξη ενός σκύλου μέσα στο σπίτι κατά πόσο ενοχλεί τη γάτα μας;

Ενώ οι σκύλοι και οι γάτες συχνά θεωρούνται εχθροί, στην πραγματικότητα συμβιώνουν αρμονικά. Στην αρχή φυσικά και από τις δύο μεριές θα υπάρχει επιφυλακτικότητα, ενώ η γάτα πιθανώς θα επιδιώξει να παραμείνει κρυμμένη περισσότερες ώρες. Ωστόσο, συνήθως μετά την πάροδο 7 έως 10 ημερών οι ισορροπίες μέσα στο σπίτι βρίσκονται και συνηθίζει ο ένας τον άλλο.

Τι προσέχουμε στη διατροφή της;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες υιοθετούν τη γάτα τους στην ηλικία περίπου των 2 μηνών, με αποτέλεσμα η διατροφή να παίξει βασικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξή της. Ως εκ τούτου, μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διατροφής της. Τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο κυκλοφορούν απόλυτα ισορροπημένες ξηρές τροφές με εξειδίκευση στην ηλικία, τη φυλή και τα πιθανά προβλήματα υγείας της γάτας. Σε αραιά χρονικά διαστήματα μπορούμε να επιβραβεύουμε τη γάτα μας με κάποια κονσέρβα, φακελάκι με υγρή τροφή ή λιχουδιά ειδικά παρασκευασμένη για αυτό το είδος ζώου.

Πότε πρέπει να γίνει η επίσκεψη στον κτηνίατρο;

Από τη στιγμή που υιοθετηθεί η γάτα, θα πρέπει να προσκομιστεί άμεσα τον κτηνίατρο. Ο κτηνία-τρος θα την εξετάσει κλινικά για να διαπιστώσει τυχόν προβλήματα υγείας και θα προχωρήσει στους απαραίτητους εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις (για ενδο- και εξω-παράσιτα). Παράλληλα, θα συμπληρώσει το βιβλιάριο υγείας της και θα ορίσει την ημερομηνία επανεξέτασής της. Θα σας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα της στείρωσης, καθώς και ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν ώστε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί του. Ο κτηνίατρος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να σας απαντήσει σε οποιεσδήποτε απορίες έχετε, τόσο για ζητήματα υγείας όσο και για θέμα-τα συμπεριφοράς του νέου σας κατοικίδιου.

γάτα