Open life|05.12.2019 17:39

Γιατί χρειάζεται να προσέχουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης από την ηλικία των 20 ετών

Newsroom

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 38 μελέτες που είχαν διεξαχθεί στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία και αποτελούνταν από 400.000 άτομα χωρίς κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, το 1/3 των οποίων ήταν μικρότεροι από 45 ετών. Στην αρχή της κάθε έρευνας, μετρήθηκαν τα επίπεδα χοληστερίνης και οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό και τον τρόπο ζωής. Μετά από 43 χρόνια, 55.000 από τους συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει κάποια μορφή καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να βρουν συνδέσεις ανάμεσα στα επίπεδα χοληστερίνης και στα μετέπειτα καρδιακά προβλήματα, ώστε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και κοινούς παράγοντες επικινδυνότητας, για παράδειγμα το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος, τη διάγνωση διαβήτη και τις φαρμακευτικές αγωγές.

Με βάση το μοντέλο, οι συντάκτες της έρευνας υπολόγισαν ότι ένας άνδρας νεότερος από 45 ετών με κακή χοληστερίνη ανάμεσα στα 145 και 185 mg/dL – επίπεδα κάτω από 130 mg/dL θεωρούνται υγιή – και τουλάχιστον δύο άλλους δύο παράγοντες επικινδυνότητας – έχει 29% πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας μέχρι τα 75.

Περισσότερα στο enallaktikidrasi.com

καρδιακά νοσήματακαρδιά