Απόψεις|16.04.2020 22:25

Τα μέτρα και η κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ιταλία

Γιάννης Καρούζος (Δικηγόρος - Εργατολόγος)

Η μετάβαση από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη τηλεόραση αποτελεί την φράση που οι Ιταλοί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την κατάσταση στην οικονομία κατά την κρίση του κορονοιού και την μετάβαση στην επόμενη ημέρα. 3 εκ. συμβόλαια ορισμένου χρόνου εργαζομένων υπεγράφησαν στην αρχή του χρόνου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών λήγει τον Απρίλιο και τον Ιούνιο. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική και αναμένεται να καταστεί καταστροφική. Η εθνική στατιστική υπηρεσία στη χώρα αυτή αναφέρει ότι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που διακόπηκαν με τα πρώτα μέτρα είναι 1,1 εκ., το οποίο αναμένεται να αυξηθεί. Τα 2/3 από αυτές, που έληξαν τον Απρίλιο και όσες λήξουν τους επόμενους δύο μήνες δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Αυτό σημαίνει ότι 300 χιλ. θέσεις εργασίας θα χαθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, 2,2 εκ. ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σταμάτησαν με εντολή του κράτους να εργάζονται. Το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων στο εμπόριο, άφησε στο σπίτι 1,4 εκ. εργαζόμενους. Το γεγονός δε, ότι η Γερμανία, έκλεισε την παραγωγή του Volkswagenαποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα και για τη βιομηχανία του Ιταλικού Βορρά ( Lombardia–Veneto) αφού πολλές βιομηχανίες στις περιοχές αυτές έχουν ως αντικείμενο την υπεργολαβική παραγωγή εξαρτημάτων και λοιπών προϊόντων για την γερμανική εταιρεία. Ήδη στον Νομό του Venetoτην πρώτη εβδομάδα των μέτρων χάθηκαν 15-20 χιλ. θέσεις εργασίας.  Στην περιοχή της EmiliaRomagnaκαι Lombardiaτην ίδια περίοδο χάθηκαν 140 χιλ. θέσεις απασχόλησης.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε κατ’ αρχάς τα παρακάτω μέτρα:

  • Απαγόρευσε τις απολύσεις για αντικειμενική δικαιολογημένη αιτία για διάστημα δύο μηνών. Το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων υπήχθησαν στα προγράμματα του Ιταλικού ΟΑΕΔ ακόμα και οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Προβλέφθηκε αποζημίωση 600 ευρώ για το μήνα Μάρτιο σε εργαζόμενους ανεξαρτήτων υπηρεσιών, εποχικούς εργαζόμενους, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, εργάτες στον αγροτικό τομέα, και εργαζόμενους στα θέατρα και στους κινηματογράφους.
  • Δόθηκε ένα bonus της τάξεως των 100 ευρώ για όσους εργαζόμενους δεν έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 40 χιλ. ευρώ εφόσον θα παρέχουν εργασία στην έδρα της επιχείρησης.
  • Προβλέφθηκε ξεκάθαρα, κάτι που στην χώρα μας ακόμα δεν συνέβη, υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών να ισοδυναμεί με άδεια ασθενείας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Υιοθετήθηκε σε όλο το δημόσιο το Smartworkingκαι οι ελαστικές μορφές εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών για τους εργαζόμενους γονείς ή συγγενείς ατόμων που έχουν ανάγκη.
  • Προβλέφθηκε για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα αλλά και για τους εργαζόμενους ανεξαρτήτων υπηρεσιών, που έχουν ανήλικα τέκνα έως 12 ετών, για μια περίοδο μέχρι 15 ημέρες, έκτακτη άδεια μετ’ αποδοχών ίσων με το 50% του μισθού τους. Το ηλικιακό όριο των παιδιών δεν ισχύει για ΑμεΑ  τέκνα.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με ανήλικα τέκνα, ηλικίας 12 έως 16 ετών, έχουν δικαίωμα να απέχουν από την εργασία τους καθ όλη τη διάρκεια που είναι κλειστά τα σχολεία χωρίς να λαμβάνουν τις αποδοχές τους, με απαγόρευση απόλυσης για όσους το ασκούν. Θα διατεθούν 70 εκ. ευρώ για την αγορά υλικού τηλεμάθησης στους μαθητές των σχολείων.

εργαζόμενοιΚορονοϊός