Απόψεις|19.04.2020 16:47

Μια άλλη ανάγνωση στις κινήσεις της Τουρκίας

Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου

Η ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών κρίνεται από την Ιστορία. Η Ιστορία είναι σκληρή, αλλά η γεωγραφία αδυσώπητη. Εχουµε γείτονες αδίστακτους, θρασείς, «πειραγµένης» αντίληψης για την ειρήνη, τη γειτονία και την αρµονική συνύπαρξη. Η Ελλάδα, η σταθερότερη δηµοκρατία στην περιοχή, αντιµετώπισε µακρά οικονοµική κρίση, και τώρα την πανδηµία. Απέδειξε ότι γνωρίζει να αγωνίζεται, προτάσσοντας το συνολικό συµφέρον και την αλληλεγγύη, για να διασφαλίζεται το υπέρτατο αγαθό, η ζωή όλων των πολιτών.

Αναγνωρίζεται διεθνώς η επιτυχής προσπάθειά µας αλλά και η ανθρωπιά µας προς τους πρόσφυγες. Συγκρατείται από πολλούς η διπλωµατία µας στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στον Κόλπο, καθώς και οι τριµερείς και οι ευρύτερες συνεργασίες µας. Η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη µε πρόσφυγες και µετανάστες. Εισβάλλει σε χώρες και αποτελεί δυσµορφία της διεθνούς πολιτικής, επειδή ως χώρα του ΝΑΤΟ κατέχει έδαφος µέλους της ΕΕ. Με την πολιτική της καταστρατηγεί τη νατοϊκή και ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας και ενεργειακής επάρκειας. Το δήθεν κοσµικό Ισλάµ κατέπεσε µε τη σύγκρουση Ερντογάν - Γκιουλέν. Οι Αδελφοί Μουσουλµάνοι έγιναν εταίροι της Τουρκίας.

Η Αγκυρα προσανατολίζεται προς την Τεχεράνη, αντιπαρατίθεται µε το Ριάντ και το Κάιρο, πολώνει τις σχέσεις µε την Ελλάδα και το Ισραήλ, επιδιώκει µια ενεργειακή πραγµατικότητα που συγκρούεται µε τα κοινά συµφέροντα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. ∆εν ξεχνιούνται από τις υπερδυνάµεις η αναγκαστική αλλαγή των αµερικανικών επιχειρήσεων όταν η τουρκική Εθνοσυνέλευση απέκλεισε επιχειρήσεις από το Ιντσιρλίκ, η κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών, οι προσβολές Ερντογάν σε ηγέτες ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ. Κανείς δεν ανέχεται να χρησιµοποιούνται άνθρωποι για την άλωση των ευρωπαϊκών συνόρων, να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώµατα, να φυλακίζονται µαζικά δηµοσιογράφοι, δικαστές, πολιτικοί, διπλωµάτες και στρατιωτικοί. ∆ιατίθενται ευρωπαϊκά κονδύλια και ο αποδέκτης «πετά στους δρόµους» πρόσφυγες, ισχυριζόµενος ότι δεν αρκούν τα 3 δισ. ευρώ. Η Αγκυρα, όµως, αποσιωπά τα κονδύλια που ενθυλακώνει από τη ∆ιάσκεψη ∆ωρητών για τη Συρία και τη βοήθεια, «εµφανή ή κρυφή», των αδελφών ισλαµικών κρατών.

Ο πρόεδρος Ερντογάν µε πανικό διαπιστώνει ότι δεν παίζει πλέον µονοπωλιακό γεωστρατηγικό παιχνίδι. Νέοι παίκτες εισέρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο και η ελληνική ναυτιλία µπορεί άµεσα να µεταφέρει ενέργεια στην Ευρώπη πριν από κάθε αγωγό. Τα ευρωπαϊκά κοινά εξωτερικά σύνορα τα φυλάµε αποτελεσµατικά. Εκτονώνουµε περιφερειακές εντάσεις, προωθούµε τα συµφέροντά µας χωρίς απειλές, δεν «στριµώχνουµε» τον γείτονα την ώρα που «σβήνει» πολιτικά, αλλά την ίδια στιγµή αδίστακτα επιτυγχάνουµε ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη, όταν αυτό θεωρείται πολιτικά αδύνατο. Εργαζόµαστε για περιφερειακή σταθερότητα και ανάδειξη της γεωστρατηγικής µας θέσης µε σαφώς επιθετική διπλωµατία. 

Τουρκία