Απόψεις|21.06.2020 14:04

Ο Τραμπ σε μπελάδες

Νίκος Μπίστης

Η εικόνα με τον Τραμπ να κραδαίνει τη Βίβλο σαν βλοσυρός ιεροεξεταστής εν μέσω επεισοδίων για τον θάνατο του George Floyd έκανε τον γύρο του κόσμου. Επιβεβαιώνει την απόφαση του επιτελείου του να δώσει την επόμενη εκλογική μάχη για την προεδρία με βάση τη λευκή, θρησκευόμενη -κατά βάση προτεσταντική Αμερική. Τη βαθιά Αμερική που του έδωσε το οριακό, πλην καθοριστικό προβάδισμα σε πέντε τουλάχιστον «swing States», ταλαντευόμενες Πολιτείες-κλειδιά.

Ως γνωστόν, στην Αμερική η εκλογή προέδρου δεν γίνεται με βάση τη γενική λαϊκή ψήφο -αλλιώς θα είχε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον το 2016-, αλλά από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, οι οποίοι εκλέγονται ανά Πολιτεία. Πάντα οι Ρεπουμπλικάνοι στηρίζονταν σε αυτή την κυρίαρχη μέσα στην κοινωνία και την οικονομία της Αμερικής κατηγορία, αλλά έκαναν προσπάθειες να διατηρήσουν ερείσματα και σε άλλες κατηγορίες, τις οποίες ο Τραμπ όχι μόνο αγνοεί, αλλά παίρνει απροκάλυπτα εχθρική στάση απέναντί τους. Παίρνει έτσι το ρίσκο να δει κάποιους από αυτούς να φεύγουν από την κατηγορία των αμέτοχων στα κοινά και να οδεύουν προς την κάλπη. Πόσω μάλλον όταν η λευκή, προτεσταντική Αμερική γίνεται όλο και πιο... καφέ, με τους Λατίνους και τους Αφροαμερικανούς να μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο. Την τελική εκτίμηση για τη στρατηγική του Τραμπ θα την έχουμε τον Νοέμβριο.

Ομως έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τις συγκεντρωτικές μετρήσεις που έγιναν από την 1η Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουνίου και τις παρουσίασε στις 12 Ιουνίου ο έγκυρος ιστότοπος FiveThirtyEight. Και τα νέα δεν είναι καλά για τον Τραμπ, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικά για τον Μπάιντεν. Σε δύο από τις κρίσιμες Πολιτείες, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, τις οποίες είχε κερδίσει το 2016 ο Τραμπ με διαφορά μικρότερη του 1%, το προβάδισμα του Μπάιντεν σε οκτώ και πέντε δημοσκοπήσεις αντίστοιχα είναι τεράστιο και στατιστικά μη ανατρεπόμενο.

Στο Μίσιγκαν προηγείται με 49,8% έναντι 42,2% του Τραμπ και στο Ουισκόνσιν με 47,8% έναντι 41,5%. Σε άλλες δύο κρίσιμες πολιτείες, στις οποίες είχε επικρατήσει με μεγαλύτερη άνεση ο Τραμπ το 2016, τη Φλόριντα και την Αριζόνα, ο Μπάιντεν καταγράφει ένα καθαρό προβάδισμα 2,5% και 3,3% αντίστοιχα. Σε άλλες δύο Πολιτείες, που επίσης ο Τραμπ είχε άνετα επικρατήσει, την Πενσιλβάνια και τη Βόρεια Καρολίνα, οι μετρήσεις δίνουν ένα οριακό 0,1% με 0,4% στον Δημοκρατικό υποψήφιο. Αλλά ακόμα και στο πατροπαράδοτα ρεπουμπλικανικό Τέξας, όπου ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016 με 9 μονάδες, ο Μπάιντεν φαίνεται στις μετρήσεις να περιορίζει τη διαφορά στο 1,5%. Μένουν πέντε κρίσιμοι προεκλογικοί μήνες. Πολλά μπορεί να μεσολαβήσουν. Αυτήν όμως τη στιγμή ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει ούριο άνεμο. Κυρίως επειδή, σε αντίθεση με τη Χίλαρι, έχει ενωμένο πίσω του το σύνολο του Δημοκρατικού Κόμματος και μεγάλο μέρος των κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτή την πρωτοφανή και αδιανόητη πριν από λίγους μήνες συσπείρωση γύρω από τον θεωρούμενο άνευρο Μπάιντεν έχει συμβάλει η απεριόριστη υποστήριξη από τον Μπέρνι Σάντερς και την ανερχόμενη αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Και προφανώς η ενεργή ανάμειξη του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι προοδευτικοί πολίτες στρατεύονται πρώτιστα για να ηττηθεί ο Τραμπ. Το 60% των υποστηρικτών του Μπάιντεν δηλώνει ότι τον ψηφίζει για να ηττηθεί ο Τραμπ και το 37% για τον ίδιο. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, αντιθέτως, το 70% ψηφίζει για τον ίδιο τον Τραμπ και το 27% για να ηττηθεί ο Μπάιντεν. Φαίνεται ότι η αρνητική ψήφος θα υπερισχύσει. Εστω και έτσι, το έχουν ανάγκη και η Αμερική και η υφήλιος.

Τζο ΜπάιντενΝτόναλντ Τραμππροεδρικές εκλογές