Απόψεις|19.12.2018 18:49

Εκλογές: Πρόωρα σενάρια

Έθνος Γνώμη

Τα σενάρια τροφοδοτήθηκαν και από «διαρροές» που διαψεύστηκαν στη συνέχεια σχετικά µε τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίµου για τον απαιτούµενο αριθµό βουλευτών στην επικύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Οπως είναι γνωστό, τυπικά δεν απαιτούνται 151 βουλευτικές ψήφοι για να περάσει η συµφωνία, αλλά ακόµα και κυβερνητικά στελέχη δέχονται σε δηµόσιες δηλώσεις τους ότι µε λιγότερα «ναι» θα υπήρχε πολιτικό πρόβληµα.

Πρόκειται για τη συνήθη λειτουργία της ελληνικής πολιτικής σκηνής – όπου κάποιοι κάνουν τις προσδοκίες τους σενάρια και επιχειρούν να δηµιουργήσουν τετελεσµένα στην πολιτική ζωή: ουδείς µπορεί να γνωρίζει αυτήν τη στιγµή τις προθέσεις του συνόλου των βουλευτών – από τη στιγµή µάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγµατικής αναθεώρησης στα Σκόπια.

Η τελική ψηφοφορία έχει προσδιοριστεί για τα µέσα Ιανουαρίου και ο κ. Ζάεφ θα χρειαστεί για δεύτερη φορά πλειοψηφία δύο τρίτων. Είναι προφανές ότι αν επανέλθει στην αλυτρωτική ρητορική, προκειµένου να την εξασφαλίσει, τα πράγµατα θα γίνουν πολύ περίπλοκα. Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι ο συσχετισµός στα Σκόπια έχει παγιωθεί. Με την έννοια αυτή είναι πολύ πρόωρο να βγάζει κανείς συµπεράσµατα για τα ελληνικά πολιτικά πράγµατα, λόγω της µετακίνησης ενός βουλευτή. Η πολιτική, όπως και η ζωή, έχει εκπλήξεις...

Χάρης ΘεοχάρηςΝέα Δημοκρατία