Απόψεις|01.07.2020 20:18

Ελένη Μενεγάκη: Καταδικασμένη να παριστάνει πάντα τη «Μενεγάκη»

Νίκος Τζιανίδης

Κι έκλεισε την πόρτα πίσω της κι ένας κόμπος που, θέλεις τα χρόνια, θέλεις η συνήθεια ή πολλές φορές η πλήξη τον είχαν δέσει, σιγά σιγά άρχισε να λύνεται… Η Ελένη Μενεγάκη, μια από τις ελάχιστες αυτόφωτες παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης, αποφάσισε να αποτραβηχτεί στο παρασκήνιο της ιδιωτικής ζωής της κι έλυσε το σχοινί της αυλαίας.

Μετά τόσα χρόνια. Κι είχε χρόνο αρκετό ακόμα να κάνει καλά αυτό που γνώριζε να πράττει άριστα: Να παρουσιάζει εκπομπές ανάλαφρες με μιαν ελαφριά βαρύτητα… Αυτό άλλωστε ήταν το μυστικό, που την κράτησε επίκαιρη κι ανέσπερη σ’ έναν χώρο που συνεχώς ταξιδεύει με την πλώρη προς τη δύση.

Διαβάστε ακόμα: Μενεγάκη και Γκουντάρας έλυσαν τις διαφορές τους: Δεν μπόρεσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους

Τι ήταν η Μενεγάκη; Ένα αστέρι, αυτό ήταν! Μια συνεπής επαγγελματίας, μια χαμογελαστή παρουσία του πλαϊνού σπιτιού, στο δίπλα παράθυρο, που πολλοί την μέμφονταν, άλλοι τη φθονούσαν και οι περισσότεροι την θαύμαζαν· ήταν η πετυχημένη που παρακολουθούσαν με ζηλοτυπία οι βυθισμένες στη μιζέρια και τα συμπλέγματά τους, ατάλαντες γειτόνισσες…

T

Ήταν το πρώτο όνομα στη μαρκίζα, ήταν η τελευταία έξοδος στο πάλκο. Η Μενεγάκη ήταν η «Βουγιουκλάκη» της μικρής οθόνης· ξανθιά κι αυτή, ναζιάρα, φιλάρεσκη, γατούλα με νύχια τίγρης, με πλούσια προσωπική ζωή που προκαλούσε ακριτομυθείς σχολιασμούς.

Και όπως όλα – νομοτελειακά – έχουν ένα τέλος έτσι και η λάμψη της Ελένης Μενεγάκη στο τηλεοπτικό στερέωμα κάποτε θα έσβηνε. Και σαν υπερκαινοφανής αστέρας επέλεξε να σβήσει με μιαν έκρηξη. Μιαν έκρηξη που μαγνήτισε τα φωτεινά εκείνα «πλάσματα» που την συνόδεψαν χρόνια τώρα στην τροχιά της επιτυχίας της.

Διαβάστε ακόμα: Ελένη Μενεγάκη: Το παθιασμένο φιλί on air στον Μάκη Παντζόπουλο

Όμως… Όμως ξεχνάει κάτι η συμπαθής παρουσιάστρια: στο χώρο της, στον μικρόκοσμο της τηλεόρασης του τόπου μας, λατρευόταν από πολλούς σαν μια Θεά και οι Θεοί, όσο ανθρώπινοι κι αν είναι δεν βγαίνουν ποτέ στη σύνταξη. Δεν μπορούν ποτέ να επιστρέψουν στο πλήθος το ανώνυμο, από όπου κάποτε ανηφόρισαν στο λαμπρό στερέωμα…

T

Η Μενεγάκη θα είναι καταδικασμένη να παριστάνει τη «Μενεγάκη», να είναι το αστέρι στην κάθε γιορτή, το μωρό σε κάθε βάφτιση, η νύφη σε κάθε γάμο. Η δόξα είναι το ναρκωτικό που προκαλεί μεγαλύτερη καταστροφή κι από τα πιο βαριά ναρκωτικά κι αυτή τη στέρηση πρέπει τώρα να διαχειριστεί.  Και όταν ήρθε η ώρα ενός συγκινησιακά φορτισμένου αποχαιρετισμού, όλα πήραν το δρόμο τους, όπως έπρεπε.

Και στην τελευταία εκπομπή φάνηκε πως η κίνηση του κόσμου είχε σταματήσει και πως από εκείνη τη στιγμή ο χρόνος είχε νικηθεί: η ξανθή πάμφωτη πρωταγωνίστρια δεν θα γεράσει πια, δεν θα πέθαινε ποτέ... Και τι έμεινε από την Ελένη Μενεγάκη στους θαυμαστές της; Στο τέλος, μια εικόνα που δάκρυσε σ’ ένα ερειπωμένο ξωκλήσι, εκείνο της ελληνικής τηλεόρασης…

T
Alpha TVΕλένη ΜενεγάκηΜάκης ΠαντζόπουλοςΤΗΛΕΟΡΑΣΗτηλεοπτική εκπομπή