Απόψεις|31.07.2020 13:24

Οι low budget προορισμοί πρωταγωνιστούν στο καλοκαίρι - Ποιες περιοχές έγιναν απλησίαστες

Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας

Διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά όσον αφορά στην τουριστική σεζόν της χώρας μας, τα δεδομένα τιμών και πληρότητας αλλάζουν σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία στη παγκόσμια κοινότητα, ιδιαίτερα στις χώρες που αποτελούν τους παραδοσιακούς επισκέπτες της Ελλάδας και τις επιλογές του εγχώριου τουρισμού.

Το βλέμμα πολλών ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και εταιρειών διαχείρισης, τη φετινή χρονιά είχαν στοχεύσει -επικεντρωθεί στον εγχώριο τουρισμό διότι βασικός παράγοντας των εγχώριων και μη ταξιδιωτών, θα αποτελούσε το αίσθημα ασφάλειας μετά την πανδημία του κορονοϊού. Από αρχές Μαΐου, τα δεδομένα έδειχναν εμπράκτως ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχει νέους πρωταγωνιστές στο χάρτη της εξοχικής κατοικίας.

Ήταν οφθαλμοφανές ότι οι τουριστικοί προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι άλλοτε low budget προορισμοί, προορισμοί που μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα, θα συγκέντρωναν το ενδιαφέρον κυρίως του εσωτερικού τουρισμού καθώς και όσων αλλοδαπών τελικά θα επισκέπτονταν τη χώρα μας.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον μήνα Μάιο και αφορούσε τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αρχικά κατέγραψε σταθερότητα σε σχέση με το 2019, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κατέγραψε αυξητικές τάσεις, σε αντίθεση με τους top τουριστικούς προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ.) των προηγούμενων ετών που οι μειώσεις των τιμών μίσθωσης σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν και το 50%.

Ήταν αναμενόμενο, αυτή τη διαφορετική καλοκαιρινή σεζόν, το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών τόσο των εγχώριων όσο και των αλλοδαπών να προτιμήσουν κυρίως περιοχές που έχουν εύκολη πρόσβαση από την ηπειρωτική επικράτεια και ιδίως σε περιοχές -παραθαλάσσιες πλησίον του νομού Αττικής όπου ακόμη και σε καθημερινή βάση, αν εργάζεται ο ένας από τους δυο γονείς, να μπορεί να πηγαινοέρχεται στην εργασία του και παράλληλα η οικογένεια να βρίσκεται σε κάποια εξοχική κατοικία πλησίον της θάλασσας.

Η αύξηση των τιμών θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι ήταν «αναμενόμενη» κυρίως στα προάστια και τις παραθαλάσσιες περιοχές πλησίον του νομού Αττικής. Αν αναλογιστούμε ότι στην πρωτεύουσα διαμένουν 5.000.000 πολίτες, οι οποίοι το φετινό καλοκαίρι λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών θα επιλέξουν είτε να κινηθούν σε κοντινούς προορισμούς, είτε στα χωριά τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αναμέναμε την αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ημερών σε προορισμούς πλησίον του νομού Αττικής, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, οι αυξήσεις των ζητούμενων τιμών σε σχέση με το 2019, είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις όμως, καταγράφονται αν συγκρίνουμε τις τιμές μίσθωσης που ζητούνται σήμερα, σ΄ σχέση με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης που είχαν καταγραφεί αρχές του Μαΐου για την ίδια διάρκεια μίσθωσης τους αντίστοιχους μήνες.

Αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι, οι πρωταγωνιστές του φετινού καλοκαιριού είναι κυρίως οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα, όπου οι τιμές μίσθωσης καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις αυξητικές τάσεις.

Η γνωστή σε πολλούς «Μύκονος της Πελοποννήσου», η Κουρούτα στο Ν.Ηλείας σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα, μια περιοχή με περισσότερα από 15 χιλ. αμμώδη παραλία, παρουσιάζει αύξηση + 31,25% στη κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνεται από 560€ έως 880€.

Παρόμοια η εικόνα και στο Διακοφτό στο Ν. Αχαΐας, μια περιοχή που πλησίον της Αττικής σε απόσταση περίπου 1,5-2 ωρών και με μόνο έξοδο μεταφοράς τη βενζίνη και τα διόδια για την νέα Εθνική Οδό. Οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, +16,6% για τον μήνα Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600€-756€ σε αντίθεση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630€.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» ενθάρρυνε τον εσωτερικό τουρισμό

Το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για να ενισχύσει τους δικαιούχους ώστε να απολαύσουν διακοπές στη χώρα μας από τον Ιούλιο ως και το τέλος του έτους, ενθάρρυνε τον εσωτερικό τουρισμό.

Ουσιαστικά, επιδοτείται η διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως πάροχοι προσφέροντας ειδικές τιμές. Βάση πληροφοριών, οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση έχουν ξεπεράσει τους 300.000, ενώ οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» συνολικά υπολογίζονται σε ένα εκατ. άτομα έως τώρα. Το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γι' αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού έκρινε ως επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Από 1η Αυγούστου θα μπορούν οι ωφελούμενοι να λάβουν τις δύο επιταγές (μια για την διαμονή τους και μία για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια) που θα τους εξασφαλίσουν επιδοτούμενες διακοπές σε συμβεβλημένα καταλύματα όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η ανώτατη συμμετοχή για τους δικαιούχους κυμαίνεται από 1 έως 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος (από ένα έως πέντε αστέρια). Για τους δικαιούχους του περσινού προγράμματος, η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται από 1,5 έως 12 ευρώ.

Η διαμονή σε πεντάστερο ξενοδοχείο, δηλαδή, θα κοστίσει στον ωφελούμενο 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ενώ έκπτωση θα υπάρχει και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όσους επιλέξουν νησιωτικούς προορισμούς. Η έκπτωση θα είναι 33% για τους ενήλικες, 50% για τα παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ δωρεάν θα είναι για μικρότερα παιδιά και ΑμεΑ.

Για διακοπές τετραμελούς οικογένειας σε νησί για μία εβδομάδα (με δύο παιδιά 5 και 10 ετών), με 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 Αστέρων με πρωινό, η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 96 ευρώ (2 δίκλινα Χ 8 ευρώ ημερησίως Χ 6 βράδια), ενώ η επιδότηση του ΟΑΕΔ σε 600 ευρώ (2 δίκλινα Χ 50 ευρώ ημερησίως Χ 6 βράδια).

Η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης των κρατήσεων, προβληματίζει τους επαγγελματίες του τουρισμού

Τα δεδομένα το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικά, πλέον σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πληρότητες που αναφέρονται, αφορούν κρατήσεις με πολιτική ακύρωσης «ευέλικτη» δηλαδή μη κλειδωμένες κρατήσεις, κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ακόμη και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης.

Η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του. Παράλληλα, αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται.

Δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι και οι αλλοδαποί τουρίστες που εκμεταλλευόμενοι την «ευέλικτη» πολιτική ακύρωσης που έχουν επιλέξει οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων λόγω πανδημίας, ακυρώνουν τη κράτηση - υπαναχωρούν λίγες μέρες πριν την άφιξή τους. Παράλληλα, το φετινό καλοκαίρι, όσοι έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν, πραγματοποιούν τη κράτηση μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των διακοπών τους.

Ενώ, σημαντικό παράγοντα αποτελούν τα επιδημιολογικά δεδομένα - τα πρωτόκολλα ασφαλείας της εκάστοτε χώρας που οι πολίτες της επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Η εκάστοτε αλλαγή των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τα αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα, μεταβάλλουν διαρκώς την κατάσταση καταγράφοντας πολλές ακυρώσεις.

Λακωνία – Οίτυλο: Κυρίως πέτρινους πύργους και μονοκατοικίες

τουρισμόςδιακοπέςκαλοκαίριτουρισμός για όλουςκοινωνικός τουρισμός