Απόψεις|01.09.2020 16:34

Επί Άρεως, Ειρήνη

Ρόμπερτ Πεφάνης

Ο Άνθρωπος πολύ σύντομα θα γίνει κυρίαρχος και του Άρη. Αν εξελιχθεί ομαλά το πλάνο της SpaceX, υπό την καθοδήγηση του Ελον Μασκ, μέχρι το 2050 θα έχει αποικηθεί ο «κόκκινος πλανήτης» από 100.000 ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης.

Ανεξαρτήτως της εκτιμώμενης υλοποίησης, αργά ή γρήγορα, η  Ανθρωπότητα θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την παραμονή συνανθρώπων μας σε άλλον πλανήτη.

Τότε λοιπόν, θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία ανθρώπων, της οποίας η εθνικότητα, η γλώσσα, τα έθιμα δεν θα έχουν τη σημασία που έχουν αντίστοιχα στη Γη. Στόχος τους θα είναι η επιβίωση σε ένα αρχικά αφιλόξενο περιβάλλον.

Αλήθεια, ποιος ο λόγος εθνικού αυτό-προσδιορισμού, όταν η ζωή των αποίκων θα εκτυλίσσεται σε άλλον πλανήτη, αποκομμένο από τα επί Γης τεκταινόμενα. Προφανώς, όπως μας διδάσκει η Ιστορία, οι άποικοι θα αναπτύξουν με τον καιρό, μια κοινή παράδοση, μια νέα εθνότητα.

Σε βάθος χρόνου, θα θεσπίσουν δικά τους ήθη και έθιμα, δικό τους γλωσσικό ιδίωμα, πιθανότατα και διαφορετική υπαρξιακή φιλοσοφία.

Εν ολίγοις, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα δημιουργηθεί μια νέα κοινωνία Ανθρώπων, απαλλαγμένη από τις έριδες που υφίστανται στη Γη, με έμφυτη την συνεργασία και τον σεβασμό. Ένας κόσμος όπου Έλληνες και Τούρκοι δεν θα συγκρούονται για τα χωρικά ύδατα, Ινδοί και Πακιστανοί θα συνεργάζονται αρμονικά και ούτω καθεξής.

Μια κοινωνία με κοινούς στόχους. Μια κοινωνία πρότυπο.

Space XΈλον Μασκπλανήτης Άρης