Απόψεις|24.12.2018 14:32

Η εθελούσια οµηρεία του Κυριάκου Mητσοτάκη

Newsroom

Θα έχετε ακούσει το µόνο επιχείρηµα που έχουν διάφοροι φιλελεύθεροι, «µεταβλέπουµε» και µεταµεληµένοι αριστεροί µπροστά στην ολοφάνερη δεξιά στροφή της ΝΔ.

Η πρώτη κατηγορία το εννοεί, οι άλλες δύο όχι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε, δεν τα πιστεύει αυτά, όταν έρθει στην εξουσία θα ανακτήσει το φιλελεύθερο πρόσωπό του, τώρα πρέπει να συµβιβαστεί µε τους ακραίους δεξιούς, εθνικιστές και λαϊκιστές για να µη διασπαστεί το κόµµα του και να επιτευχθεί ο στόχος της πάση θυσία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλουν να ξεχνούν πως ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει. Και η ψυχή της Ν∆ κτύπησε παράφορα δεξιά στο συνέδριο του κόµµατος. Το αποδεικνύουν η υποδοχή του ρεβανσιστικού λόγου του Αντώνη Σαµαρά, η οµόθυµη απαίτηση των όρθιων συνέδρων να µην κυρώσει η Ν∆ στον αιώνα τον άπαντα τη Συµφωνία των Πρεσπών, η απροκάλυπτη συµπάθεια προς τον Κατσίφα και ό,τι αυτός πρέσβευε.

Το κόµµα της Ν∆ είναι άρρωστο από τον δηλητηριώδη συνδυασµό εθνικισµού και λαϊκισµού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συµβιβαστεί µε αυτή την πραγµατικότητα. Ούτε προσπαθεί ούτε µπορεί να δηµιουργήσει συνθήκες ανάρρωσης.

Νοµίζει ότι τον βολεύει εκλογικά και έχει φορέσει τη στολή του µακεδονοµάχου, του υπέρµαχου του νόµου και της τάξης και εσχάτως του αυταρχικού κοινοβουλευτικού όπως απέδειξε στο επεισόδιο µε τον πρόεδρο της Βουλής. ∆εν είναι στον χαρακτήρα του, δεν του πάει, µερικές φορές φαίνεται σαν να υποδύεται έναν κωµικό ρόλο, όµως το κάνει ενσυνείδητα και εν γνώσει των βλαπτικών συνεπειών αυτής της συµπεριφοράς σε ευρύτερα ακροατήρια.

Με αυτή την έννοια µε τη θέλησή του συµπεριφέρεται ως όµηρος των ακραίων. «Μη δίνετε βάση σε αυτά που λέει τώρα, αύριο θα είναι µια άλλη ηµέρα και ένας άλλος Μητσοτάκης» ψιθυρίζουν οι επιτελείς του στους ανησυχούντες µετριοπαθείς. Οµως η πολιτική δεν είναι Απόκριες ώστε να βγάλεις τη µάσκα µετά την τέταρτη Κυριακή.

∆ιαπιστώνεις ότι η µάσκα έχει κολλήσει στο πρόσωπό σου, έχει γίνει ένα µε αυτό. Και στο τέλος δεν σε αφήνουν να τη βγάλεις αυτοί που για χατίρι τους τη  φόρεσες.

Μια ισχυρή δόση αυτής της διαµορφωµένης και υπαιτιότητί του πραγµατικότητας -και συνακόλουθα της προσωπικής αδυναµίας του- πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε αφορµή τη βοµβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ. Κατανοώντας προφανώς ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, έκανε έκκληση να «κάνουν όλοι ένα βήµα πίσω και να δούµε πώς θα αντιµετωπίσουµε αυτά τα φαινόµενα».

Η κριτική του στην κυβέρνηση ήταν ήπια, σε κανένα σηµείο δεν τη συνέδεσε µε την τροµοκρατία. Με την πρόοδο της ηµέρας το «βήµα πίσω» εξαφανίστηκε από την επιχειρηµατολογία των στελεχών της Ν∆ και πνίγηκε από τα φιλικά στην αξιωµατική αντιπολίτευση ΜΜΕ.

Αντιθέτως άρχισαν να γίνονται «βήµατα µπροστά», µε κατάληξη το άλµα του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, που κατονόµασε ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον ΣΥΡΙΖΑ, δυναµιτίζοντας κάθε σκέψη για άρση του εµπάργκο. Την επόµενη µέρα στη συζήτηση για τον προϋπολογισµό στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εναρµονισµένος µε αυτήν τη γραµµή. Η Ν∆ δεν πήρε γραµµή από τον αρχηγό της, αλλά από τον κ. Αλαφούζο.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΣυμφωνία των Πρεσπών