Απόψεις|25.09.2020 20:43

Αυτό δεν είναι δίλημμα, μετάθεση ευθυνών λέγεται

Βούλα Κεχαγιά

Η αδιάψευστη πραγματικότητα έχει δείξει ότι όπου μπαίνουν διαζευκτικά ή προβλήματα υπάρχουν ή διλήμματα δημιουργούνται. Ή και τα δύο... Ο Νίκος Χαρδαλιάς το επιβεβαίωσε με τον δικό του άμεσο τρόπο. Όχι διευκρινίζοντας αυτήν την φορά αν «έκλινε» προς το ράσο ή το χέρι  του παπά, αλλά επαναλαμβάνοντας το πρωθυπουργικό δίλημμα: Αυτοπροστασία ή καραντίνα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το είπε με λίγο πιο σκληρό τρόπο-τι Nick Hard είναι άλλωστε-αντικαθιστώντας την soft  λέξη αυτοπροστασία με τον αυτοπεριορισμό. Και μίλησε για το μεγάλο δίλημμα των πολιτών στους οποίους όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι  μετατίθεται η ευθύνη για το εάν η χώρα θα μπει εκ νέου σε καθεστώς lockdown. Σοβαρά τώρα;  Έχει σκεφτεί κανείς από το επιτελικό κράτος πως ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να έρθουμε αντιμέτωποι με διλήμματα; Τα διλήμματα των πολιτών λύνονται μπροστά στις κάλπες. Και οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να τούς απαλλάξουν από αυτά, ασκώντας πολιτικές και παίρνοντας αποφάσεις.

Αναρωτήθηκε κανείς εάν αντί του διλημματικού «αυτοπροστασία ή καραντίνα» θα μπορούσε να κυριαρχεί το σύνθημα «και αυτοπροστασία και κρατική μέριμνα»; Τα ονειρικά ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης παραδόξως έχτισαν μία εικονική πραγματικότητα γύρω από την πανδημία. Ο τουρισμός άνοιξε χωρίς σχεδιασμό και τα μονοψήφια κρούσματα του Ιουνίου- όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ έγιναν σταδιακά 100, 200 και βάλε…

Στο μεταξύ η πολιτεία αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργώντας κι άλλες ΜΕΘ, προσλαμβάνοντας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, διορίζοντας εκπαιδευτικούς, κατασκευάζοντας πλατφόρμες για να υποστηρίξουν τις ανάγκες μίας πιθανής τηλεκπαίδευσης και προχωρώντας τον διαγωνισμό για νέα λεωφορεία άφησε το καλοκαίρι να περάσει κυνηγώντας τους νέους στις πλατείες και στα μπαρ της Μυκόνου. Θα κάνει λέει «επιτάξεις» ιδιωτικών ΜΕΘ και τουριστικών λεωφορείων με το αζημίωτο… Ησυχάσαμε.

lockdownΚορονοϊόςΝίκος Χαρδαλιάς